EN

ב׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

31 מרץ 2025

מסמך חדש נחשף: הנחיות והכנות חמאס למלחמה במנהרות

מאות אלפי דולרים לדלתות משוריינות, מרכזיית תקשורת במטה אונר"א והנחיות לנשיאת נשק במנהרות הם רק חלק מהדברים שנחשפו במסמכים חדשים, שפורסמו ב"ניו יורק טיימס". למרות ההשקעה, דווח כי "ברוב המקרים המחבלים פשוט ברחו מפחד הקרב מול לוחמי צה"ל"

מחבל חמאס במנהרה. צילום: עטיה מוחמד/פלאש90

העיתון האמריקאי "ניו יורק טיימס" חשף היום (ב') סדרת מסמכים פנימיים של ארגון הטרור חמאס, שחושפים, פעם נוספת, את ההכנות המקיפות והיסודיות שביצע הארגון לקראת מלחמה עם ישראל. המסמכים, שנתפסו על ידי כוחות צה"ל במהלך הלחימה ברצועת עזה, מספקים מידע נוסף על האסטרטגיה הצבאית של חמאס ועל השקעתו העצומה במערך המנהרות התת-קרקעי.

במרכז הגילויים עומדת חוברת הדרכה מפורטת ללוחמה במנהרות, שנכתבה ב-2019. החוברת מדריכה בהוראות מדויקות כיצד לנהל קרבות מתחת לאדמה ולנווט במדויק בחשכה. "כשהלוחם נע בחושך בתוך המנהרה הוא זקוק למשקפיים לראיית לילה עם אינפרא-אדום", נכתב במסמך בערבית. ההנחיות כוללות גם הוראות ספציפיות לירי יעיל במנהרות: "הנשק צריך להיות מכוון על מצב אוטומטי, ויש לירות בו מהכתף:  ירי כזה יעיל משום שהמנהרה צרה, כך שהיריות מכוונות לאזורים הקטלניים בחלק העליון של גוף האדם".

גורם ישראלי בכיר חשף פרטים על ההישגים המרשימים בסיכול מנהרות רפיח

מאות אלפי דולרים להתקנת דלתות משורייינות

מסמך מרכזי נוסף שנחשף הוא מכתב מיחיא סינוואר למוחמד דף, רמטכ"ל חמאס שחוסל ע"י כוחות צה"ל. במכתב, שנתפס בנובמבר בדרום העיר עזה, אישר סינוואר הקצאת כספים משמעותית לשדרוג המנהרות החשובות ביותר. "החטיבות יקבלו כסף בהתאם לרמת החשיבות ולצורך", כתב סינוואר. באופן ספציפי, המכתב מתייחס להשקעה של 225 אלף דולר בהתקנת דלתות משוריינות, חסינות לפיצוצים, שנועדו להגן על המנהרות מפני הפצצות אוויריות ותקיפות קרקעיות.

הדלתות המשוריינות מהוות חידוש טקטי משמעותי עבור חמאס. לפי ה"ניו יורק טיימס", שיטה זו לא הייתה בשימוש במהלך מבצע "צוק איתן" ב-2014. הדלתות לא רק חוסמות את הכניסה למנהרות, אלא גם מחלקות אותן למקטעים נפרדים, מה שמקשה על צה"ל לחדור אליהן ולמפות אותן באמצעות כטב"מים.

מתחת למטה אונר"א

המסמכים חושפים גם את ההשקעה הנרחבת של חמאס בתשתיות אלקטרוניות, כלומר חשמל ותקשורת, עבור מערך המנהרות. הארגון השתמש בלוחות סולאריים שהותקנו על גגות בתים פרטיים כדי לספק חשמל למנהרות, ומתחת למטה אונר"א נמצאו מערכות תקשורת של חברת נוקיה, ששימשו כמרכזייה למערכת התקשורת התת-קרקעית.

גורם ישראלי רשמי בכיר אמר ל"ניו יורק טיימס" כי בעוד ישראל השקיעה מאמצים רבים באיתור מנהרות החודרות לשטחה, איסוף מידע על מנהרות בתוך עזה לא היה בראש סדר העדיפויות – מכיוון שכניסה קרקעית ישראלית רחבה לרצועה לא נתפסה כתרחיש סביר. כעת, בעקבות הממצאים במהלך המלחמה, גורמים בישראל מעריכים כי אורכה המצטבר של רשת המנהרות עשוי להגיע לכ-800 קילומטרים. נתון זה הינו כפול מההערכה שקדמה למחלמה, של כ-400 קילומטרים.

המסמכים שנחשפו מספקים תמונה מקיפה של ההכנות הקפדניות של חמאס למלחמה תת-קרקעית, ומסבירים את הקשיים שבהם נתקל צה"ל בניסיונותיו לפרק את הארגון. עם זאת, למרות ההשקעה העצומה של חמאס במערך המנהרות, ה"ניו יורק טיימס" מציין כי רק לעתים רחוקות הזדמן לצה"ל להיתקל במחבלי חמאס מאחורי הדלתות המשוריינות אחרי שפוצץ אותן – כאשר ברוב המקרים המחבלים פשוט ברחו מפחד הקרב מול לוחמי צה"ל.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן