EN

ה׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

3 אפריל 2025

תוכנית המכסים החדשה של טראמפ: כל הפרטים החשובים

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז על תוכנית המכסים החדשה שלו, במסגרתה יטיל הממשל האמריקאי מכסים על ייבוא מ-60 מדינות בהן ישראל

הנשיא האמריקני דונאלד טראמפ | צילום: shutterstock

הנשיא דונלד טראמפ הכריז הלילה (בין רביעי לחמישי) על תוכנית המכסים החדשה של ארצות הברית. במסגרתה יטיל הממשל האמריקאי, בין היתר, מכסים בגובה של 17% על ייבוא סחורות מישראל. ההכרזה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע הודיעה ישראל על ביטול המכסים שהוטלו על מוצרים מארה"ב.

סין, הודו ודרום קוריאה בראש

שיאניות המכסים הן לסוטו ומדינת האיים סן-פייר ומיקלון, עם היטל של 50%. אחריהן קמבודיה עם 49%. לפי ממשל טראמפ, שיעורי המכס נקבעו תוך שקלול הגירעונות המסחריים, רמות התמיכה הממשלתית בתעשיות המקומיות והצורך להגן על התעשייה האמריקנית.

מכסים גבוהים ביותר הוטלו גם על סין, עם שיעור של 34%. הודו עם 26%, דרום קוריאה 25%, יפן 24%, ירדן והאיחוד האירופי 20%. לעומתן בריטניה ומדינות ערב – מצרים, ערב הסעודית, קטאר ולבנון יידרשו לשלם מכס של 10% בלבד.

המובילות בהיטלים: מדינות קטנות אך מוחרגות

"זהו יום השחרור שחיכינו לו זמן רב. הכרזת העצמאות הכלכלית שלנו", אמר טראמפ בנאומו בבית הלבן. "2 באפריל 2025 ייזכר לעד כיום שבו התעשייה האמריקנית נולדה מחדש. היום שבו נגאל גורלה של אמריקה, והיום שבו התחלנו להפוך את אמריקה לעשירה שוב. משרות ומפעלים יחזרו בשאגה אל ארצנו — ואתם כבר רואים שזה מתחיל לקרות".

המכסים הגלובליים יכנסו לתוקף כבר מחר

המכסים האוניברסליים בגובה 10% ייכנסו לתוקף ב-5 באפריל. שיעורי המכס הגבוהים יותר יתחילו ב-9 באפריל, מה שמשאיר מקום למשא ומתן עבור מדינות שעלולות להיפגע יותר מההחלטה. טראמפ הציג רשימה ארוכה של פרקטיקות סחר שלדבריו מעוותות את הכלכלה העולמית, בהן מניפולציות מטבע, מדיניות מס לא הוגנת וניצול כוח עבודה בתנאים ירודים.

צעד הפוך מהמדיניות הישראלית

כאמור בתחילת השבוע הודיעה ישראל על ביטול המכסים על מוצרים מארצות-הברית. ההחלטה התקבלה בהנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו; שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳; ושר הכלכלה והתעשייה, ח"כ ניר ברק. לאחר אישור ועדת הכספים וחתימת שר הכלכלה והתעשייה על הצו, יכנס לתוקף התיקון לצו היטלי סחר ואמצעי הגנה, ויבוטלו המכסים על כלל היבוא מאמריקה.

רוב המוצרים המיובאים מארה"ב כבר פטורים ממכס

על פי הודעת הממשלה ב-2024 ייצוא הסחורות לארצות-הברית עמד על 17.3 מיליארד דולר. בנוסף, ייצוא השירותים הוערך ב-16.7 מיליארד דולר. על פי נתוני רשות המסים ואגף הכלכלן הראשי באוצר, הכנסות המדינה ממכסים על ייבוא מארה״ב מסתכמות בכ־42 מיליון שקלים בלבד בשנה, רובן מתחום החקלאות.

הסכם סיוע החוץ בין ישראל לארצות-הברית משנת 1985 הביא לכך שהרוב המוחלט (כ-99%) של המוצרים המיובאים מארצות-הברית כבר פטורים ממכס באופן מלא. על כן, הפחתת המכסים תחול על מספר מצומצם ביותר של מוצרים, בקטגוריית ייבוא המזון והחקלאות מארצות-הברית.

יתכן שמדיניות זו תשחק קלף משמעותי במשא ומתן שיתנהל מול הממשל האמריקני עד ה-9 באפריל.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן