נשיא לבנון החדש, ג'וזף עון, נחת היום (ב') בממלכה הסעודית, בביקורו הרשמי הראשון מאז נבחר לנשיאות לפני כחודשיים. עון התקבל בשדה התעופה המלך חאלד בריאד, בהתאם להזמנתו של יורש העצר וראש ממשלת סעודיה, הנסיך מוחמד בן סלמאן.
החשיבות של הביקור ושל העמקת היחסים בין לבנון לסעודיה טמונה ביכולתה של הממלכה לתמוך ביציבות ובשלום הפנימי בלבנון. "זו הזדמנות להביע את תודתנו לממלכה על התמיכה במדינה שלנו ועל תפקידה החשוב בשמירה על יציבותנו ובתפקוד המוסדות החוקתיים", אמר הנשיא הלבנוני.
שיתוף פעולה כלכלי וביטחוני
בפגישתו עם מוחמד בן סלמאן, ידונו השניים בהסכמים עתידיים שיחזקו את שיתוף הפעולה בתחומים שונים, ביניהם ביטחון, כלכלה, תיירות ומסחר. הנשיא הלבנוני הביע את תקוותו שהפגישה תהווה פתח לשיתוף פעולה רחב יותר ותאפשר לחזור למערכת יחסים כלכלית ונורמלית בין המדינות.
עוד באותו הנושא
"אני מצפה בכיליון עיניים לשיחות עם יורש העצר. זו תהיה הזדמנות להסיר את המכשולים שהיו בעבר ולהביא לחזרתם של הסעודים ללבנון ושל הלבנונים לסעודיה", אמר.
מדיניות חוץ חדשה: "ניטרליות חיובית"
במסגרת מדיניותו החדשה, הנשיא החדש שואף להנהיג מדיניות של "ניטרליות חיובית" הרחק מצירי המחלוקות האזוריות. הוא הצהיר כי לבנון תחת הנהגתו תאמץ את הזהות וההשתייכות הערבית שלה, ותשאף ליחסים טובים עם כל מדינות ערב, כולל סעודיה, אשר יחסה ללבנון התערער בשנים האחרונות בשל השפעת חיזבאללה על הממשל הלבנוני.
لحظة وصول رئيس الجمهورية العماد جوزاف عون إلى المملكة العربية السعودية pic.twitter.com/HZjbnEsJrd
— Lebanese Presidency (@LBpresidency) March 3, 2025
שינוי במאזן הכוחות הפנימי בלבנון
בחירתו לנשיאות התרחשה על רקע שינוי במאזן הכוחות בלבנון ובעקבות הפגיעה במעמדו של חיזבאללה כתוצאה מהמלחמה עם ישראל ונפילת משטר אסד בסוריה. חיזבאללה, שנחשב עד לאחרונה לכוח הדומיננטי בזירה הפוליטית והצבאית במדינה, מצוי במצב של חולשה יחסית, מה שמאפשר לעון להוביל מדיניות עצמאית וניטרלית יותר.
הביקור הנוכחי בסעודיה נתפס כמהלך אסטרטגי שמטרתו לחזק את התמיכה האזורית בלבנון, להפחית את תלותה באיראן ובחיזבאללה, ולפתוח דף חדש ביחסים עם העולם הערבי, ואולי גם עם ישראל, שמתבוננת במהלך זה בעניין רב.
הקשר לישראל: הזדמנות או איום?
מבחינת ישראל, הביקור בסעודיה והצהרתו של עון על מדיניות ניטרלית עשויים להוות סימן לשינוי חיובי בלבנון. עם זאת, גורמי ביטחון בישראל מדגישים כי כל עוד חיזבאללה נותר פעיל ומשפיע בממשל הלבנוני, הסיכון הביטחוני בגבול הצפון נותר בעינו.
למרות שהסיכוי ליחסים דיפלומטיים בין ישראל ללבנון עדיין נמוך, קיים פוטנציאל לשיתוף פעולה עקיף, במיוחד בתחום הכלכלי והביטחוני, לאור מגמת ההתקרבות בין סעודיה לישראל בהובלת מוחמד בן סלמאן.