EN

ב׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

31 מרץ 2025

כבוד: חוקרים ישראלים זכו בפרס יוקרתי בתחום הסטטיסטיקה

הפרס ניתן על עבודתם החלוצית בנושא שיעור התגליות השגויות (FDR), המאפשרת ניתוח יעיל של כמויות גדולות של נתונים מדעיים. המחקר, שהחל עם מאמר של בנימיני והוכברג, התרחב לתחומים רבים כולל גנומיקה, חקר המוח, חקלאות ואסטרונומיה.

freepik

שלושה חוקרים מאוניברסיטת תל אביב זכו בפרס רוסו היוקרתי בסטטיסטיקה, המוענק על ידי קרן המדע על שם בודואן מלך בלגיה. הפרס, בשווי מיליון דולר, הוענק לפרופ' יואב בנימיני, פרופ' דניאל יקותיאלי ופרופ' רות הלר מהחוג לסטטיסטיקה וחקר ביצועים על מחקרם פורץ הדרך בנושא שיעור התגליות השגויות (False Discovery Rate, FDR).

הפרס, המוענק מאז 2024 בכל שנה זוגית, מוקיר הישגים סטטיסטיים בעלי השפעה משמעותית על החברה. עבודתם של החוקרים הישראלים מאפשרת לנתח כמויות גדולות של נתונים ניסויים ולזהות תגליות אמיתיות תוך הגבלת מספר התגליות השגויות.

המחקר המקורי, שפורסם על ידי פרופ' בנימיני ופרופ' יוסי הוכברג ז"ל, הציג את קריטריון שיעור התגליות השגויות ופיתח שיטה למקסום תגליות תוך שמירה על FDR רצוי. למרות עיכובים בפרסום, המאמר הפך לאחד המצוטטים ביותר בתחום המדע. פרופ' יקותיאלי והלר המשיכו לפתח ולהרחיב את התיאוריה, מה שאפשר יישומים נרחבים בתחומים כמו גנומיקה וחקר המוח.

פרופ' יואב בנימיני הסביר על חשיבות המחקר:

"הרעיון של FDR נולד מתוך צורך של מחקרים ברפואה בהם בודקים מספר רב של מאפייני הצלחת טיפול. אבל בסטטיסטיקה, ברגע שמתגבשת גישה ושיטה חדשה בתחום מחקר אחד, השפעתה יכולה להתרחב לתחומים אחרים. ואכן שימוש בשיטות FDR נפוץ לתחומים מגוונים כמו גנומיקה, בו בוחנים קשרים בין עשרות אלפי סמנים גנטיים למחלה מסוימת, חקר המוח, בו בוחנים איזה אזור במוח פעיל כאשר מבצעים מטלה מסוימת כמו זיהוי פנים, חקלאות, כלכלה, מדעי ההתנהגות, אסטרונומיה ועוד. המשותף להם הוא הצורך לסרוק מספר עצום של תוצאות אפשריות מתוך הררי נתונים, על מנת להגיע לתגליות."

בנימיני הדגיש את תרומת הסביבה האקדמית בישראל להישג זה:

"אני שמח ונרגש מההערכה הנוכחית למחקרינו, אבל הזכייה בפרס רוסו היא תוצאה של תהליך ארוך שנים שנזרע וצמח בישראל, על מצע אקדמי פורה. אני מקווה שגם בימים קשים אלו, החברה הישראלית תיתן לאקדמיה להמשיך ולקיים סביבה פתוחה ובריאה, שתאפשר צמיחה גם בעתיד".

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן