ההתנערות של קפריסין: "אנחנו לא בסכסוך, פועלים באמצעות הערוצים הדיפלומטיים המקובלים".
בבוקר לאחר הנאום המתריס שנשא אתמול (רביעי) חסן נסראללה, מזכ"ל ארגון הטרור חיזבאללה, בו איים כי בסיסי חיל האוויר בקפריסין יהפכו למטרות אם הם יתמכו בתקיפות אפשריות של ישראל, ניקוס כריסטודולידיס, נשיא קפריסין הבהיר: "אני חוזר ואומר, קפריסין, המדינה שלנו, אינה מעורבת בשום דרך ואינה חלק מהבעיה. נהפוך הוא, אנו מוכיחים בדרכים שונות שאנחנו חלק מהפתרון". לאחר שנשאל על ידי כתבים אם קפריסין מתנהלת ישירות עם חיזבאללה או ממשלת לבנון, הסביר: "כמובן, יש ערוץ תקשורת גם עם ממשלת לבנון וגם עם ממשלת איראן. אנו פועלים באמצעות הערוצים הדיפלומטיים המקובלים".
עוד הוא נשאל האם הוא חושש מהאיומים של נסראללה והשיב: "הן בהחלט לא נעימות, אך הן לא משקפות את התמונה לפיה קפריסין אינה מעורבת בשום פעילות צבאית, ובשום נסיבות". הוא הבהיר גם כי קפריסין תפעל בשיתוף פעולה עם מדינות ומנהיגים נוספים באזור, והדגיש כי קפריסין לא פועלת באותן חשאי בשום צורה.
עוד באותו הנושא
ייתכן שהנשיא הקפריסאי מתייחס לניסיונות של מדינתו לקחת חלק בסיוע ההומניטרי לעזה, כמו למשל, יוזמתו להקים מזח צף שאומצה על ידי האמריקאים, ובינתיים מוקמת בפעם השניה לאחר ניסיון ראשון וכושל.
במקביל, בעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני דווח כי בכירים קפריסאים ניהלו שיחות מאז אתמול בערב עם מקביליהם הלבנונים. מכמו כן, הערוץ הלבנוני "אל-ג'דיד" דיווח כי קפריסין הקפיאה את מתן הוויזות ללבנונים בשגרירות שלה בלבנון. מנגד, סגן יו"ר הפרלמנט הלבנוני טען כי הדיווח אינו נכון, והעיכוב הוא רק ליום אחד מסיבות מנהלתיות.
התגובה הישראלית לנאום של נסראללה: "הוא בלחץ, אם חיזבאללה תמשיך לתקוף את ישראל, דרום לבנון כולה תראה כמו עזה. יש לנו חובה להחזיר את האזרחים בביטחון לביתם".
בישראל בינתיים מייחסים את התוקפנות של נסראללה ללחץ בו הוא נתון. גורמים בכירים בישראל אמרו בעקבות הנאום: "נסראללה בלחץ מהמסרים התקיפים שהועברו לו על-ידי עמוס הוכשטיין והתבטאויות ישראליות שמעידות על שינוי כיוון".
מוקדם יותר לנאום נסראללה, גורם מדיני בכיר בישראל אמר אתמול כי "אם חיזבאללה ימשיך לתקוף את ישראל, דרום לבנון כולה תיראה כמו עזה. ביירות לא תהיה חסינה. חיזבאללה חייב להפסיק לתקוף את ישראל, אף מדינה לא תשלים עם המצב הנוכחי". לדברי הגורם, "הספירה לאחור לתגובה ישראלית עוצמתית החלה, ורק הסכמת חיזבאללה למתווה של הוכשטיין ועצירת התקפותיו תעצור את השעון".
גלנט אמר בהערכת מצב שקיים אתמול במפקדת פיקוד הצפון יחיד עם הרמטכ"ל הרצי הלוי, אלוף הפיקוד אורי גורדין, מפקד חיל האוויר תומר בר, ומפקדים בכירים נוספים: "אנחנו משלימים את המוכנות היבשתית, האווירית, מחזקים את מערכי המודיעין ונערכים לכל אפשרות. צריך לזכור את המצב הבסיסי – שחיזבאללה פתח נגדנו במלחמה, ב-8 באוקטובר, יום אחרי חמאס, ומאז הוא לא עצר אותה. יש לנו חובה לשנות את המצב בצפון ולהחזיר את האזרחים בביטחון לביתם ואנחנו נמצא את הדרך על מנת לעשות את הפעולה הזאת, כי כשאני מסתכל אל האזרחים ואני פוגש אותם, גם את הנציגים שלהם וגם את האנשים, יש להם ציפייה ואני חושב שהיא מוצדקת ואנחנו נצטרך ליישם אותה".
הרמטכ"ל הלוי אמר: "אנחנו זוכרים כל הזמן – המשימה זה להחזיר את התושבים ליישובים, לבתים, גם בביטחון וגם ביציבות למשך זמן ארוך. פיקוד הצפון על כלל הכוחות עושה לילות כימים כדי לעמוד במשימה הזו, לעמוד בה בצורה טובה. אנחנו יודעים שבסופו של דבר – הגנה חזקה, התקפה מאוד איכותית, החזרה של התושבים, וצה"ל ביחד עם התושבים יבנה כאן גם אחר כך קדימה בצורה שהיא תהיה יותר טובה ממה שהיה גם לפני".
הערכת הגורמים הישראליים לפיה נסראללה בלחץ מההתפתחויות, מצטרפת לדיווח שפורסם השבוע בעיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון בשפה הערבית. הדיווח טוען כי לפי מקורות יודעי דבר, חיזבאללה מונע מפעיליו להשתמש בטלפון נייד בתוך שטח סוריה, נוקט זהירות יתרה בכל הקשור לתנועת גורמיו בין מפקדות ארגון הטרור בגבול סוריה-לבנון אחרי התקיפות האחרונות של ישראל באדמות סוריה, ואף הנחה שלא לישון במפקדות ארגון הטרור בסוריה ולהחליף באופן תכוף מקומות מגורים זמניים ורכבים. הסיבה, כך ניתן להניח, היא החשש ממעקב צמוד מצד ישראל אחרי פעילי חיזבאללה. חלק גדול מהתקיפות הישראליות האחרונות כוונו לעבר רכבים ואופנועים של מחבלי הארגון, ומקורות מקומיים באזור חומס אמרו לעיתון כי תושבי האזורים שבהם נמצאים גורמי חיזבאללה חוששים מנוכחותם ומהאפשרות של תקיפה אווירית בכל רגע נתון.
באשר לאיום נגד קפריסין הגיב שר החוץ ישראל כ"ץ הבוקר: "נסראללה מאיים לתקוף את קפריסין. הטילים האיראנים וטרור האיסלאם הקיצוני מאיימים על מדינות אירופה וכל העולם החופשי. חייבים לעצור את איראן עכשיו לפני שיהיה מאוחר".