הפתרון הטכנולוגי המתגבש לשליטה על ציר פילדלפי ומעבר רפיח מסתמן כמפתח אפשרי לקידום עסקת חטופים חדשה. המתווה, שפותח בשיתוף פעולה בין ישראל, מצרים וארה"ב, מציע איזון בין הצורך בנסיגת צה"ל מהאזור לבין הבטחת מניעת הברחות אמצעי לחימה לחמאס.
עיקרי הפתרון כוללים:
1. התקנת חיישנים בצד המצרי למניעת הברחות.
2. אפשרות לבניית חומה תת-קרקעית למניעת חפירת מנהרות חדשות.
3. שליטה בין-לאומית במעבר רפיח, הכוללת אמריקנים, מצרים ופלסטינים ללא זיקה לחמאס.
עוד באותו הנושא
אל"ם (במיל') קובי מרום, מומחה לביטחון לאומי, מסביר את חשיבות הפתרון: "העובדה שצה"ל שולט בציר פילדלפי עכשיו היא הזדמנות נדירה לעצור את ההברחות – ברור לחלוטין שישראל לא יכולה להישאר שם בנוכחות משמעותית, בטח לא במעבר רפיח. יש פה משמעות מדינית אם ישראל תשלוט שם פיזית דבר שעלול ליצור משבר בין-לאומי."
מרום מדגיש את הפוטנציאל של הפתרון: "יהיה שם מכשור מאוד מתקדם, עם אמצעים טכנולוגיים מתקדמים. אבל השליטה באינדיקציות – תהיה של ישראל. יש פה פתרון שנותן מענה לחסימה ההרמטית של פילדלפי בשליטה ישראלית."
חשוב לציין כי הפתרון מתמקד בבקרה על הברחות מעל הקרקע, שכן התברר כי רכיבים טכנולוגיים קריטיים הוברחו דרך המעבר העילי ברפיח ולא דרך מנהרות.
מרום מסכם את הקשר בין הפתרון לעסקת החטופים: "הדילמה האמיתית היא שעל-מנת שתהיה עסקת חטופים, צה"ל צריך לפנות את הרצועה, נקודה. אנחנו נצטרך לפנות את פילדלפי, ולכן זה הפתרון האפקטיבי ביותר במגבלות העסקה. אני חושב שעסקה היא לא רק ציווי מוסרי אלא גם צורך אסטרטגי אדיר, ולכן יש פה אינטרס ברור – להגיע לעסקה ולפינוי של כוחות צה"ל מעזה."
גורם מדיני מוסיף: "גישת ראש הממשלה של לחץ צבאי ועמידה תקיפה במו"מ מקדמת את שני היעדים: גם השבת החטופים וגם השגת שאר מטרות המלחמה. עכשיו זה הזמן להגביר את הלחץ הצבאי, כי זה מה שיאפשר להחזיר יותר חטופים חיים במחיר שלא מסכן את מדינת ישראל."
הפתרון הטכנולוגי המוצע, יחד עם ההסכמות המדיניות המתגבשות, מציב בסיס משמעותי לקידום עסקת חטופים חדשה, תוך שמירה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל.