EN

ז׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

5 אפריל 2025

מהומות בבסיס שדה תימן, ושאלות ערכיות מהותיות

פרשייה שהחלה במחבל פצוע התפתחה לחקירה משטרתית ולפריצה המונית לבסיס. בעוד הצבא משיב את הסדר, עלינו לבחון את הערכים האמוציונלים שבבסיס המחלוקת.

מפגינים בבסיס שדה תימן. שימוש הוגן לפי סעיף 27 א'

בשעות אלו, מתחוללת מהומה גדולה בכניסה לבסיס שדה-תימן, הנמצא מעט צפון מערבית לבאר שבע. הבסיס זכה לפרסום רב לאחרונה, בתור מתקן הכליאה בו מוחזקים מרבית אנשי החמאס שנלקחו בשבי במהלך המלחמה – בין אם לוחמי נח'בה ב-7.10, ובין אם פעילים ברמות שונות שנתפסו במהלך התמרון. הבסיס מחזיק אלפי מחבלים, ומתנהלות בו חקירות קבועות ע"י אנשי שב"כ ואמ"ן, כאשר מרבית הסוהרים הם אנשי מילואים. בזמן האחרון, עלו שאלות בנוגע לתנאים הסניטריים ורמת הצפיפות בבסיס, כאשר אף שוחררו עצורים שהוגדרו כבעלי רמת סיכון פחותה, בגלל חוסר מקום.

הפרשייה החלה בשעות הבוקר, כאשר אחד מן המחבלים העצורים בבסיס פונה לבית החולים בתנאים קשים – דבר אשר העלה באופן מידי חשד לפגיעה ואף התעללות בידי חלק מן הסוהרים, שלא במסגרת חקירה. בשעות הצהרים הגיעו לבסיס אנשי מצ"ח, מחלקת החקירות של המשטרה הצבאית, ועיכבו לחקירה 9 אנשי מילואים שנחשדו בפגיעה במחבל. אנשי המשטרה לא עצרו אף חייל, אך סרטוני עיכוב החיילים והידיעות אודות החקירה התפרסמו בזריזות ברשתות החברתיות.

הפרסום עורר גל של ביקורת בקרב רבים בציבור ובהנהגה נגד פעולות מצ"ח ומדיניות הפצ"רית (הפרקליטה הצבאית הראשית). מפגינים רבים הגיעו לשער הבסיס, מלווים בחברי כנסת (ובהם צבי סוכות, וכן השר עמיחי אליהו); תגבור משטרתי לא נכח במקום, ועד מהרה פרצו המפגינים פנימה במחאה ובדרישה לשחרר את החיילים העצורים. דובר צה"ל הבהיר כי אף חייל לא נעצר, ולמקום נשלחו תגבורות משטרתיות ואף חיילים כדי להשיב את הסדר לבסיס שדה תימן ולהוציא ממנו את האזרחים הפורצים.

הרמטכ"ל הרצי הלוי התייחס לאירועים וגינה את הפריצה לבסיס: "אירוע הפריצה לבסיס שדה תימן הוא חמור ביותר ומנוגד לחוק. הפריצה לבסיס צבאי והפרת הסדר במקום הן התנהגות חמורה שאינה מקובלת בשום אופן. אנחנו נמצאים במלחמה, ופעולות מסוג זה מסכנות את ביטחון המדינה. אני מגנה בחריפות את האירוע ואנחנו פועלים להשיב את הסדר בבסיס… אני נותן גיבוי מלא לפרקליטות הצבאית ולמשטרה הצבאית החוקרת בחקירת כל אירוע המובא לידיעתן. זוהי חובתן, ללא קשר לדרגה או תפקיד. דווקא חקירות אלו הן שמגינות על חיילינו בארץ ובעולם ושומרות על ערכי צה"ל. החקירות האלה מתבצעות תוך שמירה על כבוד חיילינו שאנו מפקדיהם."

שר המשפטים יריב לוין גינה את פעולות מצ"ח: "הזדעזעתי לראות את התמונות הקשות של מעצר חיילים בשדה תימן, בדרך שמתאימה למעצר פושעים מסוכנים. אי-אפשר לקבל את זה, גם אם אין ויכוח באשר לחובה לשמור על החוק ועל פקודות הצבא. אסור לשכוח שמדובר בחיילים שעושים עבודת קודש קשה מאין כמוה עבור כולנו, של שמירה על הגרועים שבמחבלים."

רוב מפלגות הקואליציה הביעו מחאה על עצם החקירה, ורוב מפלגות האופוזיציה הביעו מחאה על הפריצה לבסיס. בעצם, בסוגיה זו צפות מספר שאלות עקרוניות מהותיות מאוד אודות לערכי צה"ל: שאלת רמת הטיפול הנדרשת במחבלים שבויים; שאלת שימוש באלימות כלפי עצירים; שאלת יחס הצבא כלפי משרתי המילואים; וכן שאלת הגבולות בין האזרחים, הממשלה והצבא.

 

חקירת מצ"ח מול סוהרים בשדה תימן: מי שומר על השומרים?

 

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן