EN

ו׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

4 אפריל 2025

הצעד הדרמטי של טראמפ – זמני בלבד

טראמפ הכריז על מכסים נרחבים וגבוהים מהצפוי, אך הדלת למו״מ עדיין פתוחה. עינת מאיר מסבירה כי התחזיות לשנת 2025 נותרות יציבות – למרות החששות בשווקים

הנשיא האמריקני דונאלד טראמפ | צילום: shutterstock

טראמפ הודיע אתמול (ד'), על מכסים בהיקף ובשיעור גבוהים מהצפוי. על כל המדינות יוטל מכס בסיסי בשיעור של 10%, ומכס גבוה יותר על מדינות בתלות בעודף בחשבון הסחר מול ארה"ב ועל פי המיסים הנהוגים בכל מדינה. התוצאה היא עליה של כ-15% בשיעור המכס המשוקלל של ארה"ב, גבוה מהציפיות בשווקים.

"המכסים פתוחים למשא ומתן, ולכן סביר שהתוצאה הסופית תהיה מכסים בשיעור נמוך יותר"

בנוסף, המכסים היו נרחבים והוטלו על מספר רב של מדינות, בניגוד לציפיות לפיהן הנשיא יתמקד במספר מצומצם של מדינות להן עודף משמעותי בחשבון הסחר עם ארה"ב. עם זאת, המכסים פתוחים למשא ומתן, ולכן סביר שהתוצאה הסופית תהיה מכסים בשיעור נמוך יותר, ובינתיים אי הודאות נמשכת.

אמנם, טראמפ מתעקש כי המכסים הם מיסים על שותפות הסחר של ארה"ב, אולם, משמעות המכסים היא עליית מחירים בארה"ב ושחיקת ההכנסה הפנויה של משקי הבית, לפיכך, צפויה פגיעה בצמיחה ועליה באינפלציה, התומכים בחששות מסטגפלציה. עוצמת הפגיעה בכלכלת ארה"ב תלויה בשימוש שיעשה הממשל בתקבולים ממכסים, במידה ויבוצע קיצוץ מיסים, למשל, הפגיעה בכלכלה תהיה מתונה, מנגד, אם התמורה תשמש לקיצוץ הגירעון הממשלתי צפויה פגיעה משמעותית בצמיחה.

עליה זמנית בלבד

על פי הערכות קודמות של הפד והציפיות בשווקים, ההשפעה על האינפלציה צפויה להיות זמנית, החוזים צופים שהאינפלציה בשנה הקרובה צפויה לעלות מעל ל-3%, אולם, בשנים הבאות האינפלציה צפויה להתמתן, וציפיות האינפלציה לטווח ארוך לא הושפעו, עד עכשיו, מהציפיות להטלת מכסים.

דולרים | צילום: Hadar Youavian/FLASH90

החששות מסטגפלציה מכניסים את הפד לבעיה, ככל, שציפיות האינפלציה לטווח בינוני וארוך לא יושפעו ממדיניות המכסים, הפד יוכל לדבוק בטענה שההשפעה על האינפלציה זמנית ולהפחית ריבית השנה, אולם, להערכתנו, במידה וההאטה בכלכלת ארה"ב לא תהיה חריפה, הפד לא ימהר להפחית, על מנת לבחון את ההשלכות על הכלכלה והשווקים.  בשלב זה אנו מותירים את התחזית להפחתת ריבית הדרגתית ואיטית ב-2025 ל-3.9%, גבוה מהמגולם בשווקים.

התוצאה: ירידה במחיר הנפט

הפגיעה החריפה ביותר היא במדינות אסיה, שיעור המכס על סין ווייטנאם יעמוד על 34% ו-46% בהתאמה, המכס על האיחוד האירופי יעמוד על 20%, בדומה לציפיות ו-24% על יפן, מנגד, הפגיעה בקנדה ומקסיקו היא מתונה הרבה יותר. תגובת המדינות לצעדי ארה"ב עדיין לא ידועה, והצעדים שננקטו בתגובה למכסים שהוטלו בשבועות האחרונים, מצביעים על חוסר רצון לפתוח במלחמת סחר חריפה. המכסים צפויים להוביל לפגיעה בסחר העולמי והאטה בכלכלה העולמית, ציפיות שמובילות לירידה חדה במחיר הנפט במהלך המסחר היום (3.3%-).

מבט מהאוויר על שדות הנפט בערב הסעודית | צילום: Yossi Zamir/Flash90

אי הודאות בשווקים לקראת הפרסום היתה גבוהה מאד, אולם, היא עדיין לא התפוגגה במלואה וההפתעה מעלה מבחינת שיעור והיקף המכסים מובילה לירידות בשווקים ובתשואות האג"ח הממשלתי והחלשות הדולר בעולם.

 

עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים ממחלקת מאקרו כלכלה של בנק דיסקונט

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן