EN

ב׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

31 מרץ 2025

אכזבה במדינות ערב: ישראל מבהירה כי לא תהיה נסיגה מציר פילדלפי עד לשלב ב' של ההסכם

לאחר נאום רה"מ ביום שני בו הסביר את חשיבותו של ציר פילדלפי, מצרים האשימה את ישראל בהפרת הסכמי השלום המונעים נוכחות ישראלית צבאית בגבול עזה-מצרים - אך הכחישה את האשמות ישראל על הברחה המונית של אמל"ח דרך סיני. מסיבת עיתונאים נוספת של רה"מ תתקיים ב-19:00 עבור התקשורת הזרה.

ציר פילדלפי, ארכיון | צילום: אורן כהן/פלאש90

לאחר נאומו של נתניהו ביום שני, בו הסביר ראש הממשלה באמצעות מפה את חשיבותו הצבאית של ציר פילדלפי. עיתון "אל ג'אדיד" דיווח שקהיר הבהירה כי היא "אינה מרוצה" מהמפה שבה השתמש כדי להציג את הציר כשטח צבאי, בטענה שזאת בניגוד להסכמי קמפ דיוויד. מצרים הכחישה מנגד את דברי הישראל על העלמת העין מהברחות כמויות ענק של נשק ואמצעי טרור דרך הציר העובר בשטחה. בתוך כך צפוי רה"מ לכנס מסיבת עיתונאים נוספת היום (רביעי) בשעה 19:00, המיועדת לתקשורת הזרה.

בעיתון "אל ג'אדיד" הקטארי דווח כי לפני מסיבת העיתונאים ביום שני התנהלו שיחות בין ישראל למצרים, בהם העביר ראש הממשלה בנימין נתניהו את המסר כי הוא יהיה מוכן לנהל מו"מ על ציר פילדלפי רק בשלב השני של עסקת החטופים מול חמאס, ככל שזאת תצא לפועל. עם זאת, נטען בעיתון, מצרים סירבה לקבל את המסר והתעקשה לקבל התחייבות ליציאה מהציר בשלב כלשהו, ולא להסתפק במו"מ על כך.

נאומו של ראש הממשלה ביום שני:

בנוסף לדיווח הקטארי, משרד החוץ של האמירויות פרסם אחר הצהריים "הודעת הזדהות עם מצרים, בעקבות ההאשמות הישראליות בנוגע לציר פילדלפי". ההאשמות הינן דבריה של ישראל כי דרך הציר התאפשרו לאורך השנים הברחות רבות של נשק מסיני לעזה, שלמעשה היווה את צינור החמצן של חמאס.

האשמות אלו מוכחשת על ידי מצרים, שזוכה לגיבוי ערבי ערבי. מצרים מצידה טוענת כי הנוכחות הישראלית במעבר רפיח ובציר פילדלפי תהווה הפרה של הסכם השלום, שנחתם בין בינה לבין ישראל בשנת 1978.

זו אינה הפעם הראשונה מתחילת המלחמה שמצרים מתנגדת לפעילות צה"ל בגבול בין עזה למצרים. כבר ב-23 לאוקטובר, בעיצומה של מלחמת הקיום של ישראל, העבירה מצרים אזהרות חמורות לממשלת ישראל מפני ביצוע פעולות צבאיות באזור זה, בהתאם להסכמי קמפ דיוויד, שוב ללא הודאה בחלק שלה באפשור התעצמות מדינת הטרור בעזה.

גם בלבנון מאוכזבים מהמסר של ראש הממשלה. בתוך כך, עיתון "אל אח'באר" המזוהה עם החיזבאללה פרסם כתבת שער אחר הצהריים בה נראים מפגינים ישראליים נגד נתניהו, וכן מצוטטים חברי הכנסת בני גנץ וגדי איזנקוט המתנגדים לעמידה על ציר פילדלפי בכל מחיר.

אל אח'באר חוגג את חילוקי הדעות בישראל. צילום מתוך אתר "אל אח'בר".

בארה"ב סירבו להתייחס לדבריו של נתניהו, ולדברי דובר הבית הלבן לענייני ביטחון לאומי, ג'ון קירבי, הממשל "לא ייכנס לדיון על מה שנתניהו אמר על ציר פילדלפי". לצד זאת הדובר מסר כי "ההסכם שעליו אנו עובדים כולל את המצב במסדרון פילדלפי, ויציאת כוחות ישראליים מאזורים צפופים בשלב הראשון, לרבות סביב המסדרון הנ"ל", והוסיף כי "ההצעה קובעת את סילוקם של ישראלים. כוחות מפילדלפי למזרח, וזה מרכיב בסיסי שלא השתנה".

ישראל מצידה הסכימה לשקול נסיגה מלאה מציר פילדלפי בשלב השני של העסקה, אך לפי הערכות, מנהיג החמאס סינוואר יסרב להצעה זאת, משום שהוא לא בטוח בקיומה של שלב שני, ולכן הוא ידרוש את הנסיגה של צה"ל כבר כעת. בשלב זה מסתמן, כך לפי "גורמים המעורים בנושא", תוגש הצעת גישור חדשה מקטאר, שתהיה משותפת לארה"ב ולמצרים. ההצעה עשויה להיות מוגשת בסוף השבוע – ואולי אף ביום חמישי.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן