ימים מיוחדים לפנינו: חג הפסח נכנס במוצאי שבת, ומביא עמו הכנות ייחודיות, זמני איסור חמץ שונים והלכות נוספות בסעודות השבת. המדריך שלפניכם יסייע להיערך כהלכה, יום אחר יום.
יום חמישי – י"ב בניסן
ביום חמישי מתקיימת תענית הבכורות, תענית זו נועדה לציון הנס שנעשה לבכורי ישראל בעת מכת בכורות. השנה הוקדמה התענית כדי להימנע ממנה בשבת. ניתן להיפטר מהצום כרגיל, באמצעות השתתפות בסיום מסכת.
באותו הערב, לאחר צאת הכוכבים, נערוך את בדיקת החמץ. מיד לאחריה נאמר את נוסח ביטול החמץ הרגיל, כפי שנעשה מדי שנה בליל י"ג בניסן.
עוד באותו הנושא
יום שישי – י"ג בניסן
למרות שהאכילה של חמץ מותרת ביום שישי, נוהגים להקפיד ולבצע שריפת חמץ זאת עד שעה חמישית בשעות זמניות (בערך בשעה 11:20 בבוקר), תוך הקפדה על שריפת כזית לפחות (כפרוסת לחם קטנה). שימו לב: לאחר השריפה, אין אומרים את נוסח הביטול מכיוון שניתן לאכול חמץ עד לבוקר יום השבת.
את ההכנות לליל הסדר מומלץ להשלים ביום שישי. מדובר במאכלים כמו חרוסת, ביצים, זרוע צלויה, חריין ומי מלח. במידה ושכחתם, תוכלו להכין מוצרים אלה גם לאחר צאת השבת – אך רק בכמות הדרושה, ובשינוי קל מהרגיל.
כאשר מדליקים את נרות השבת, מדליקים נר נוסף שיישאר דולק עד מוצאי שבת, וישמש לצורכי ההבדלה ולהדלקת נרות החג.
סעודת ליל שבת השנה דורשת תשומת לב מיוחדת. מאחר ואין לאכול מצה או לחמניות פסח מקמח מצה ומים, קיימות שלוש אפשרויות לאכילת "לחם משנה":
- האפשרות הראשונה היא לאכול חלה רגילה מחמץ, ועדיף להשתמש בפיתות כמובן, מאחר שהן פחות מתפוררות.
- אפשרות נוספת היא מצה מבושלת או מטוגנת, ויש שנהגו לבשל מראש מספר מצות שלמות במרק.
- האפשרות השלישית היא מצה עשירה – כזו שנילושה ביין, שמן וכדומה – ולא במים.
יום שבת – י"ד בניסן
ביום השבת נמשכת ההיערכות, אך הכל משתנה בזמנים. אכילת חמץ מותרת עד סוף שעה רביעית בשעות זמניות (בערך עד השעה 10:30). את מה שנשאר יש לפורר ולשטוף בכיור, או להשליך לפח האשפה הציבורי עד סוף זמן השריפה. עד מועד זה יש גם לומר את נוסח ביטול החמץ הקבוע שנאמר לאחר הביעור.
גם סעודת הבוקר של שבת דורשת תשומת לב. אסור לאכול מצה או לחמניות פסח כרגיל, ויש לבחור בין שלוש אפשרויות:
- האפשרות הראשונה: חלה רגילה מחמץ (רצוי פיתות), אך חובה לסיים את האכילה עד זמן האיסור. מיד לאחר מכן יש לבטל את החמץ כפי שנאמר לעיל. לשם כך נוהגים רבים להקדים את תפילת שחרית. לאחר סילוק החמץ – ממשיכים את הסעודה באוכל כשר לפסח.
- האפשרות השנייה: מצה מבושלת או מטוגנת, הניתנת לאכילה עד השעה 15:50.
- האפשרות השלישית: מצה עשירה. לאשכנזים ניתן לאוכלה עד זמן איסור חמץ, ובשעת הדחק עד 12:40. לספרדים – עד 15:50.
סעודה שלישית נערכת ממאכלים שאינם חמץ: ניתן לכלול בה בשר, דגים, פירות ומאכלים עם קמח מצה או שבריו. לאחר השעה 15:50, אין להתחיל סעודה עם מאכלים הכוללים קמח מצה, אך ניתן להסתפק בבשר, ירקות וקטניות.
הכנות לליל הסדר
ההכנות לליל הסדר עצמן – כולל עריכת השולחן והדלקת הנרות – אסורות לפני צאת השבת. יש להמתין, לומר "ברוך המבדיל בין קודש לקודש", ורק לאחר מכן להתחיל בהכנות.
במקרים נחוצים, ניתן במהלך השבת להפשיר מאכלים מהמקפיא או להכניסם למקרר, וכל זאת לצורך החג בלבד.
חג פסח כשר ושמח!