EN

ב׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

31 מרץ 2025

93 שנה לאירוע היהודי הגדול בעולם: מעל 10,000 ספורטאים ובר כוכבא אחד

המכביה 2025: אירוע הספורט היהודי הגדול בהיסטוריה ידגיש השנה את האחדות לאור מלחמת חרבות ברזל וה-7 באוקטובר, לצד שיתוף פעולה עם נכי צה"ל ושורדי הנובה | כתבה היסטורית-עכשווית

טקס פתיחת משחקי המכביה 2022 | צילום: Olivier Fitoussi/Flash90

100 ימים לפתיחת המכביה ה-22. 'המכביה העולמית', אירוע הדגל של 'מכבי תנועה עולמית', היא אירוע הספורט היהודי הגדול בעולם והתחרות השניה בגודלה אחרי האולימפיאדה. ב-28 במרץ 1932 נערכה המכביה הראשונה. 93 שנים חלפו, ובעוד חודשים ספורים תצא לדרך 'מכביה 2025'.

המכביה תתקיים בין התאריכים 8-22 ביולי והיא צפויה להיות הגדולה ביותר עם יותר מ-10,000 ספורטאים מכ-80 מדינות. ברקע מלחמת חרבות ברזל ולאור טבח ה-7 באוקטובר, המכביה תהיה בעלת משמעות מיוחדת. על כך – בהמשך הכתבה.

טקס הפתיחה של המכביה ה-18, שנת 2009 | צילום: Uri Lenz/ FLASH90

קצת היסטוריה והקשר לבר כוכבא

הוגה רעיון המכביה ומגשימו היה יוסף יקותיאלי (1897–1982). עם השנים הפך יקותיאלי לדמות חשובה וזכה בפרס הוז לספורט (1954) ובפרס ישראל על מפעל חיים בעיצוב הספורט וקידום תרבות הגוף בישראל (1979).

בנעוריו התגלגלה לידיו של יוסף הצעיר חוברת על אולימפיאדת סטוקהולם שהתקיימה ב-1912. בחוברת קרא שספורטאים יהודים רבים שהשתתפו בתחרות הבינלאומית בשם מדינותיהם זכו במדליות. ואז צץ רעיון במוחו: לפעול להשתתפות ספורטאי ארץ ישראל באולימפיאדה. "רעיון טוב, חשב". לאחר שובו ממלחמת העולם הראשונה חזר לפעילותו במכבי ולרעיון שלו. יקותיאלי פנה לוועד האולימפי הבינלאומי, אך נענה בסירוב. נציגי הוועד טענו כי ספורטאים ללא מדינה לא יכולים להשתתף באולימפיאדה. אם כך, החליט יקותיאלי: "אקים בעצמי אולימפיאדה יהודית".

ב-1929, יקותיאלי נסע לקונגרס מכבי עולמי שנערך בצ'כוסלובקיה, שם נשא נאום שבעקבותיו הוחלט לערוך את המכביה הראשונה בארץ ישראל בשנת 1932, לציון 1,800 שנה למרד בר-כוכבא.

בנאומו אמר יקותיאלי:

”נוסף למבחן הספורטיבי יבוא גם המבחן הלאומי. מאות ואלפי הצעירים העברים שיבואו לארץ-ישראל לקחת חלק ב"מכביאדה", ישאפו את אויר המולדת האהובה, ישמעו עברית חיה ורוננת, ישובו לבתיהם מלאי עוז ומרץ להמשיך בגולה את עבודת עמם, עד בוא זמנם לעלות ארצה. ולא רק ב"גופניות" נטפל בכנוסנו זה, גם ה"רוחניות" צריכה לתפוס בו מקום נכבד. ב"מכביאדה" יש לערוך תחרויות באמנות, ספרות ולארגן תערוכות בכל ענפי היצירה של העם היהודי, כל אלה יוסיפו תפארת ותועלת לכינוסנו".

המדליות של המכביה ה-19 | צילום: Yonatan Sindel / Flash90

המכביה הראשונה

כאמור, משחקי המכביה הראשונה נערכו במרץ 1932 – אדר ה'תרצ"ב. המכביה משכה 390 ספורטאים יהודים מ-18 ארצות, כולל 60 ספורטאים ממדינות ערב. בטקס הפתיחה החגיגי, שנערך באצטדיון המכביה החדש בצפון תל אביב, השתתפו 2,500 מתעמלים.

המכביה כללה תהלוכה מרהיבה, בה צעדו המשלחות עם דגלים שונים, כולל 'דגל הרצל', וביניהן משלחות מלטביה, בולגריה, ארה"ב, סוריה ומצרים. תל אביב, אז עיר קטנה עם אוכלוסייה של 50,000 תושבים, קיבלה את פניהם של אורחי המכביה באירוח חמים, כולל לינה בבתי תושבים ובכיתות לימוד.

טקס פתיחה של המכביה הראשונה, 1932 | צילום: ויקיפדיה

למרות המחסור בציוד ספורטיבי ובתשתיות, כל התחרויות התקיימו כמתוכנן. כולל תחרויות שחייה בנמל חיפה, אתלטיקה ברחובות תל אביב, וריצת עשרת אלפים מטר לאורך חוף הים. המכביה הראשונה כללה 16 ענפי ספורט ופולין סיימה במקום הראשון בדירוג הכללי. המשחקים נמשכו שלושה ימים בלבד וננעלו בציון 50 שנה לעליית הביל"ויים ולייסוד המושבות הראשונות בארץ ישראל.

טקס פתיחת המכביה השניה, 1935 | צילום: ויקיפדיה

מכביה 2025: אחדות ברקע טבח ה-7 באוקטובר

עם השנים אירוע הספורט הלך והתפתח. כאמור, המכביה ה-22 תתקיים בין התאריכים 8-22 ביולי והיא צפויה להיות הגדולה ביותר עם יותר מ-10,000 ספורטאים מכ-80 מדינות.

למכביה 2025 תהיה משמעות מיוחדת. לאור אירועי ה-7 באוקטובר ותחת הסיסמה "More Than Ever" (יותר מתמיד) המכביה תדגיש את הצורך באחדות ובחיזוק קשרים בין יהודים מרחבי העולם ומישראל.

נושא מיוחד נוסף במכביה יהיה שיתוף פעולה עם ארגון נכי צה"ל. במסגרת השת"פ ישולבו חברי הארגון כעובדים, מתנדבים ומספרי עדות בטקסים ובאירועים הרשמיים. כמו כן, ספורטאים פראלימפיים ישתתפו בתחרויות בענפי שחייה, טניס, טניס שולחן, כדורסל כיסאות גלגלים ואופני יד.

בנוסף, במסגרת שיתוף פעולה עם עמותת קהילת שבט הנובה ועמותות נוספות, יוכלו שורדי המסיבות בדרום ובני משפחותיהם להשתלב בתפקידי צוות שונים במכביה.

שיתוף פעולה עם ארגון נכי צה"ל | צילום אילוסטרציה: Oren Nahshon / FLASH90

המכביה ה-22: מהצפון ועד הדרום

השנה, המכביה תתרחב לשיא חדש במספר הערים והרשויות שיארחו את המשחקים. לראשונה גם תל-אביב-יפו תיקח חלק באירוע. כל אחת מהערים המרכזיות תתמקד בקטגוריית תחרויות ייחודית.

  • ירושלים – קטגוריית ה-Open
  • חיפה – קטגוריית ה-Junior
  • הרצליה – קטגוריית ה-Masters
  • תחרויות יתקיימו גם בערים נוספות, בהן חדרה ודליית אל כרמל. הדגש יינתן לרשויות בדרום ובצפון.
ריצת הלילה של המכביה, 2017 | צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90

טקס הפתיחה ייערך באצטדיון טדי בירושלים ב-10 ביולי, ואירוע הסיום יתקיים ב-21 ביולי בתל אביב.

מעבר לאולמות והאצטדיונים, מכביה 2025 תתקיים גם בשטח עם אירועים המחברים בין ספורט, טבע ומורשת. כך למשל, ב-18 ביולי תתקיים תחרות רכיבת אופני כביש בנגב המערבי, במסלול מאתגר של 100 ק"מ שיעבור דרך יישובי העוטף, כולל חניון רעים ותחנת המשטרה בשדרות – כסמל לחוסן וההתחדשות של האזור. בנוסף, תחרויות הספרינט טריאתלון והשחייה במים פתוחים יתקיימו במועצה האזורית עמק המעיינות, בין היתר בגן השלושה (סחנה) ובנחל האסי.

אירועי הריצה של 'מכבי ראן' יציבו את המשתתפים במסלולים ייחודיים המשולבים בנופי ישראל. מרוץ שקיעה לאורך קו החוף בהרצליה, מרוץ לילה בירושלים שיעבור בין אתרים היסטוריים כגון הכנסת וגן הוורדים, ומרוץ אקו-פארק בחדרה. מרוץ השטח ייערך בדלית אל כרמל, לאורך 'שביל הבנים' – שביל הנצחה ללוחמים הדרוזים שנפלו במהלך שירותם בצה"ל, ובסיומו יתקיים אירוע חגיגי עם אירוח דרוזי מסורתי, שיחתום את שבוע המרוצים של המכביה.

טקס פתיחת המכביה ה-21 | צילום: Olivier Fitoussi/Flash90

שגרירי המכביה: מצוינות, ציונות והשראה עולמית

לראשונה, מכביה 2025 מקימה נבחרת שגרירים ייחודית. באתר המכביה נכתב כי "השגרירים אלופים בתחומם, בעלי הישגים מרשימים ולב ציוני גדול אשר מייצגים את רוח המכביה ואת הקשר בין ספורט, מצוינות וציונות. כל אחד מהם מביא עמו סיפור של התמודדות, התמדה והישגים, ומהווה השראה לספורטאים ולדור העתיד של הקהילה היהודית ברחבי העולם".

השמות הגדולים:

  • פיטר פלצ'יק – מדליסט הארד האולימפי בפריז 2024. מדליסט קבוצתי מטוקיו 2020, אלוף אירופה לשעבר ומדליסט באליפות העולם בג'ודו.
  • רז הרשקו – סגנית אלופה אולימפית בפריז 2024. אלופת אירופה המכהנת ומדליסטית עולמית.
  • אסף יסעור – אלוף פראלימפי בטקוואנדו בפריז 2024. פעמיים אלוף עולם ואלוף אירופה – דמות מעוררת השראה לכל חובבי הספורט.
  • מורן סמואל – שחקנית כדורסל לשעבר שהפכה לחותרת מצטיינת. היא אלופה פראלימפית מפריז 2024, סגנית אלופה מטוקיו 2020 ומדליסטית פראלימפית מריו 2016.
  • את הנבחרת חותם אחד מגדולי הספורטאים הישראלים בכל הזמנים. ארטיום דולגופיאט – אלוף אולימפי מטוקיו 2020, סגן אלוף אולימפי בפריז 2024, אלוף עולם. בנוסף, פעמיים אלוף אירופה בהתעמלות קרקע, שהציב את ישראל בחזית הספורט העולמי.
  • אל השגרירים תצטרף מונטנה טאקר – זמרת וכוכבת רשת אמריקנית, שהפכה לדמות מובילה במאבק נגד אנטישמיות ולתמיכה בישראל מאז ה-7 באוקטובר.

שתפו כתבה זו:

5 2 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן