בבית משפט השלום בראשון לציון מתקיים היום (ג'), דיון בהארכת מעצרם של יועציו הקרובים של ראש הממשלה בנימין נתניהו – יונתן אוריך ואלי פלדשטיין – שנעצרו אתמול בפרשת 'קטאר גייט', המכונה במשטרה 'רכבת בשער'. המשטרה ביקשה להאריך את מעצרם בתשעה ימים, אך השופט הסכים ליומיים בלבד. במקביל, שוחררו שני נחקרים נוספים לחמישה ימי מעצר בית.
העיתונאי שנחקר בפרשת "קטאר-גייט": עורך הג'רוזלם פוסט
הותר לפרסום כי העיתונאי שנחקר בפרשת "קטאר-גייט" הוא עורך הג'רוזלם פוסט, צביקה קליין. בסיום חקירתו אתמול, שוחרר קליין למעצר בית בן חמישה ימים.
צו איסור הפרסום – הוסר, אך לא מיד
עו"ד עמית חדד, המייצג את יועצו של ראש הממשלה, אוריך, ביקש להסיר את צו איסור הפרסום, בטענה כי "הצו הפך לבדיחה. הפרשה כולה דולפת, ומדובר במקרה קיצוני של פגיעה בזכויות אדם. אין ראיות – יש רק אוויר חם לצורכי תקשורת". השופט קיבל את בקשתו – והורה להסיר את הצו החל ממחר. עד אז, הצו יישאר בתוקף כדי לאפשר למשטרה לערער. בהחלטתו כתב השופט כי "מדובר במקרה חריג שבו צו איסור הפרסום נותר מבויש, לא נאכף בפועל והחקירה הפכה לגלויה".
עוד באותו הנושא
פנייה לחו"ל – ומידע חדש על פוטליק
במקביל, המשטרה פנתה ללוביסט האמריקאי ג'יי פוטליק, המקושר לממשלת קטאר, וביקשה לגבות ממנו עדות פתוחה. פוטליק, שנמצא בארה"ב, הביע נכונות לשתף פעולה, ובמשטרה נבחנת האפשרות לשלוח אליו את החוקר מומי משולם – שגבה גם את עדות נתניהו – יחד עם חוקר נוסף ופרקליט מלווה.
ביקורת על עיכוב המעצר, והאם הוצע לאוריך להיות עד מדינה?
הדיון היום נפתח באיחור, בין היתר בגלל דרישת השופט מנחם מזרחי להביא את החשודים פיזית לבית המשפט. לבסוף, השתתפו בדיון מרחוק. במהלך הדיון טען עו"ד חדד כי המשטרה הציעה לאוריך להשתף פעולה בתמורה להקלה: "אמרו לו – תחשוב טוב טוב, אם אתה רוצה לראות את התינוקת שלך בערב – תהיה חכם". המשטרה בינתיים מכחישה את הדברים.
מסירת "ידיעה סודית" – או זיוף כללי המשחק?
במהלך הדיון נחשפו ממצאים חדשים: החוקרת טענה כי אוריך העביר מסרים לעיתונאים מטעם לשכת ראש הממשלה – אך בפועל מדובר במסרים שמקורם בגורם המקושר לקטאר ונתמך על ידה. לפי גרסת המשטרה, המסרים הוצגו כאילו הגיעו מגורם מדיני או ביטחוני. בנוסף, נטען כי אוריך נשאל בחקירתו אם הדליף מידע מתוך הקבינט המדיני-ביטחוני. לבקשת עו"ד עמית חדד, גם ראש הממשלה נשאל על כך בעדותו.
הפרקליט אף טען כי אין מדובר בידיעה סודית, שכן "ראש הממשלה עצמו מחליט אם מידע מסווג או לא". השופט קבע אחרת – ואישר כי אוריך מוגדר כעובד ציבור, מה שמקנה למסירת מידע מסוג זה משמעות פלילית אפשרית. המשטרה אף רמזה בדיון לחשד לעבירת הלבנת הון, על רקע מקור הכספים בפרשה.
העצור השני, פלדשטיין, תקף גם הוא את מה שכינה "השתלטות של המשטרה על החקירה באמצעים פסולים", וטען כי עו"ד חדד, שמייצג את ראש הממשלה ואת אוריך, נמצא תחת מתקפה מצד החוקרים: "הם טוענים לניגוד עניינים – בזמן שהם עצמם מזייפים את כללי המשחק".
השתלשלות האירועים – ומעצר היועצים
המעצרים בוצעו אתמול לאחר שאיש עסקים מרכזי בפרשה, שזהותו עדיין אסורה בפרסום, נחת בארץ ונחקר באזהרה. בחקירתו קשר את אוריך ופלדשטיין להעברתם של כספים מקטאר, ולטענתו, גם למסרים פוליטיים שהועברו לכאורה בשמם. בעקבות עדותו הוזמן ראש הממשלה לעדות פתוחה – שנמשכה שעה בלבד – בלשכתו בירושלים.
נתניהו תוקף: "ציד פוליטי"
לאחר עדותו, פרסם נתניהו סרטון חריף בו טען כי "מחזיקים את אוריך ופלדשטיין כבני ערובה", והאשים את המשטרה ב"ציד פוליטי שנועד למנוע את פיטורי ראש השב"כ ולהפיל ממשלת ימין".
ההשלכות הפוליטיות והמשך החקירה
במערכת הפוליטית והמשפטית עוקבים מקרוב אחרי הפרשה שממשיכה להסתעף – ולפי הערכות, עוד רחוקה מסיום. בעקבות מעורבות מקורביו של נתניהו, עלו טענות משפטיות לפיהן אין באפשרות ראש הממשלה לקדם את הדחת ראש השב"כ רונן בר, שמערכתו מעורבת ישירות בחקירה.