הבנקים הגדולים בישראל יוצאים במהלך נדיר לטובת הלקוחות: בעקבות רווחים חריגים בשנה החולפת, יוענקו הטבות והקלות בהיקף כולל של כ-3 מיליארד שקלים בשנתיים הקרובות. ההטבות ייכנסו לתוקף כבר בחודש אפריל, ומהוות צעד בכיוון הנכון עבור משפחות, עצמאים ומשרתי מילואים.
מתווה וולונטרי בהובלת בנק ישראל
המהלך מגיע לאחר פרסום מתווה של בנק ישראל, שלא מחייב את הבנקים אך זכה לאימוץ מצידם. נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון, בירך על כך ואמר: "בנק ישראל מוביל בעקביות צעדים לחיזוק כוחו של הלקוח. הדרך לשיפור רווחת הציבור היא בהסרת חסמים והגברת התחרות".
המפקח על הבנקים, דניאל חחיאשוילי, הוסיף: "מרבית ההקלות יינתנו אוטומטית – ללא צורך בפנייה מצד הלקוח, כחלק ממדיניות של הוגנות וחדשנות".
עוד באותו הנושא
מה כוללות ההטבות?
ההקלות שיעניקו הבנקים כוללות דחיית תשלומי הלוואות ומשכנתאות, החזרי עמלות וריביות, פטורים מדמי כרטיס, וריביות חיוביות על חשבונות עו"ש.
לפי הדיווח של בנק ישראל היקף ההטבות יחולק לפי התחומים הבאים:
- 600 מיליון: ריבית על פיקדונות וחשבונות עו"ש
- 400 מיליון: הקלות באשראי ובמשכנתאות
- 250 מיליון: החזר ריבית על אוברדראפט
- 250 מיליון: הקלות בעמלות
בנק הפועלים יעניק מענקים כספיים למפונים, עצמאים וצעירים, לצד פטור מעמלות על ניירות ערך. בנק לאומי הודיע כי יאפשר דחיית תשלומי הלוואות, יעניק ריבית של עד 2% על חשבונות עו"ש, ויציע פטור מלא מדמי כרטיס אשראי דיגיטלי למשך שנה. דיסקונט צפוי להחזיר עד 100% מעמלות האוברדראפט לעסקים קטנים ולמשרתי מילואים – עד לסכום של 375 שקלים בחודש. גם מזרחי טפחות והבנק הבינלאומי צפויים להצטרף למהלך עם הקלות דומות.
צעד ראשון – בדרך לתיקון עמוק יותר?
ההטבות, שמגיעות על רקע רווחי שיא של קרוב ל-30 מיליארד שקלים בשנת 2024, מסמנות מגמה חיובית של החזרת חלק מהרווחים לציבור. בבנק ישראל מדגישים כי מדובר רק בתחילתו של תהליך רחב יותר, שבמרכזו מאמץ להוביל רפורמות תשתיתיות שיחזקו את ההוגנות והתחרות במערכת הבנקאית.
עם זאת, חשוב לציין כי רווחי הבנקים בשנים האחרונות נבעו במידה רבה מהעלייה בריבית של בנק ישראל – והמתווה הנוכחי אינו כולל שינוי מבני מהותי. נכון לעכשיו, הכוח המרוכז בידי הבנקים נותר בעינו, ללא מהלך רגולטורי שמרסן אותו באופן מערכתי.