לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הכריז הלילה (בין רביעי לחמישי) על תוכנית המכסים החדשה של ארצות הברית, במסגרתה יטיל הממשל האמריקאי, בין היתר, מכסים בגובה של 17% על ייבוא סחורות מישראל. שר האוצר ייכנס הבוקר את הנהלת משרד האוצר לדיון בהשלכות תוכנית המכסים החדשה של ארצות הברית על מדינת ישראל ובחינת צעדי ההמשך הנדרשים. המכסים האוניברסליים בגובה 10% ייכנסו לתוקף ב-5 באפריל. שיעורי המכס הגבוהים יותר יתחילו ב-9 באפריל, מה שמשאיר מקום למשא ומתן עבור מדינות שעלולות להיפגע יותר מההחלטה.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ סיפר: "במהלך הלילה למדנו את הצו החדש של הנשיא טראמפ לעומק, את הרציונלים ואת נוסחאות החישוב והנגזרות התוצאתיות למדינת ישראל. מהבוקר אנחנו מנתחים את משמעויותיו לכלכלה בסקטורים השונים ומקיימים שיח עם התעשייה וראשי המשק. שוחחתי עם חלק מהם באופן אישי ובעוד כשעה אכנס בע"ה את הנהלת משרד האוצר לדיון ראשון, לניתוח הזדמנויות וסיכונים ולגיבוש דרכי פעולה, הן למול הנשיא טראמפ וצוותו והן באשר לצעדים הנדרשים לחיזוק התעשייה הישראלית".
ביטול המכסים שהוטלו על מוצרים מארה"ב
בתחילת השבוע הודיעה ישראל על ביטול המכסים שהוטלו על מוצרים מארה"ב. ההחלטה התקבלה בהנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו; שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳; ושר הכלכלה והתעשייה, ח"כ ניר ברק. לאחר אישור ועדת הכספים וחתימת שר הכלכלה והתעשייה על הצו, יכנס לתוקף התיקון לצו היטלי סחר ואמצעי הגנה, ויבוטלו המכסים על כלל היבוא מאמריקה.
עוד באותו הנושא
רוב המוצרים המיובאים מארה"ב כבר פטורים ממכס
על פי הודעת הממשלה ב-2024 ייצוא הסחורות לארצות-הברית עמד על 17.3 מיליארד דולר. בנוסף, ייצוא השירותים הוערך ב-16.7 מיליארד דולר. על פי נתוני רשות המסים ואגף הכלכלן הראשי באוצר, הכנסות המדינה ממכסים על ייבוא מארה״ב מסתכמות בכ־42 מיליון שקלים בלבד בשנה, רובן מתחום החקלאות.
הסכם סיוע החוץ בין ישראל לארצות-הברית משנת 1985 הביא לכך שהרוב המוחלט (כ-99%) של המוצרים המיובאים מארצות-הברית כבר פטורים ממכס באופן מלא. על כן, הפחתת המכסים תחול על מספר מצומצם ביותר של מוצרים, בקטגוריית ייבוא המזון והחקלאות מארצות-הברית. יתכן שרפורמת ייצוא הסחורות תשחק קלף משמעותי במשא ומתן שיתנהל מול הממשל האמריקני עד ה-9 באפריל.