בצל אירועי ה־7 באוקטובר והשפעתם על היישובים בעוטף עזה, קיבוץ כרם שלום ממשיך לשמש דוגמה יוצאת דופן לשיתוף פעולה ודיאלוג בין חילונים לדתיים. היישוב הקטן, שנמצא בצמוד לגבול עם רצועת עזה, מציג זה שנים רבות מרקם חברתי ייחודי שמבוסס על כבוד הדדי, ערבות הדדית ורצון משותף להמשיך לחיות יחד.
לקראת חזרתם הביתה של המפונים, יו"ר ועד הקיבוץ יגאל מוסקוביץ', משתף אותנו באתגרים שליוו את הקהילה במהלך השנה וחצי האחרונות. לדבריו, "הקיבוץ הצליח לשמור על קהילתיות חזקה גם במהלך הפינוי, באמצעות פעילויות משותפות וצוות תמיכה נפשית". רבש"צ הקיבוץ, אליה בן שימול, מצטרף גם הוא לדברים: "כשאנחנו חזקים מבפנים, אנחנו יכולים להתמודד עם כל אתגר".
"עובדים בשיתוף פעולה מלא"
יגאל ממובילי הקהילה, הגיע לכרם שלום בשנת 2015. יגאל מנהל אורח חיים חילוני והוא מספר על השינוי שעבר הקיבוץ בשנים האחרונות. "אין ספק שקליטת המשפחות הדתיות תרמה רבות לצמיחה ולפיתוח הקהילה". לדבריו, סוד ההצלחה של הדו-קיום טמון בכבוד הדדי ובשיתוף פעולה.
עוד באותו הנושא
"אנו משתפים פעולה בוועדות הקיבוץ, בפעילויות תרבות ובחגים", הוא מסביר. "למשל, בפורים, החילונים מקיימים מסיבה עם תחפושות, והדתיים משתתפים בקריאת מגילת אסתר".
יגאל מציין כי גם בנושאים רגישים כמו בריכת השחייה, הקיבוץ מצא פתרונות. "יש ימים נפרדים לבנים ולבנות, ויש ימים מעורבים", הוא אומר. "בשבת הבריכה פתוחה לחילונים והדתיים מכבדים זאת".
הוא שולל את הטענות שלפיהן הדתיים רוצים להשתלט על הקיבוץ. "זה לא נכון. אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא". לדבריו, גם בנושאים אחרים כמו חינוך, "הושקע מאמץ רב במציאת פתרונות שיתאימו לכלל הקהילה". אליה דוחה גם הוא את הטענות הללו ואומר דברים דומים: "כל אחד מכבד את אורח החיים של השני".
"שותפות אמיתית ולא אחדות מזויפת"
יגאל מדגיש כי הם לא מחפשים אחדות מזויפת שבה כולם חושבים אותו דבר, "אלא שותפות אמיתית שמבוססת על הקשבה והבנה הדדית". הקשבה והבנה, כך הוא אומר, שומרות על האיזון העדין בין אורח החיים הדתי לחילוני.
רבש"צ הקיבוץ, אליה בן שימול, שב-7 באוקטובר הוביל בגבורה יוצאת דופן את חברי כיתת הכוננות בקרב על הבית, מדגיש את חשיבות החוסן של הקהילה: "השותפות והאחריות ההדדית בין חברי הקיבוץ, חילונים ודתיים כאחד, מחזקות את החוסן הקהילתי ואת היכולת שלנו להתמודד עם אתגרים ביטחוניים".
גבורה ואחדות ב-7 באוקטובר
אירועי ה־7 באוקטובר היו רגע מכונן עבור הקיבוץ. "הם חשפו את עוצמתה של הקהילה שלנו", אומר אליה. חברי כיתת הכוננות, חילונים ודתיים כאחד, לחמו בגבורה כדי להגן על הקיבוץ. "החיבור הנפשי והאחדות שנוצרו היו מדהימים", הוא מתרגש. במהלך הקרבות, שניים מחברי כיתת הכוננות נפלו – ידידיה רזיאל ועמיחי ויצן ז"ל .
הרבש"צ מדגיש את החשיבות של החוסן הקהילתי: "הביטחון שלנו לא מסתכם רק בנשק. הוא טמון גם באנשים, בחיבור ביניהם. כשאנחנו חזקים מבפנים, אנחנו יכולים להתמודד עם כל אתגר".
"השותפות והאחריות ההדדית בין חברי הקיבוץ, חילונים ודתיים כאחד, מחזקות את החוסן הקהילתי"
אליה שלימים הפך למפקד כיתת הכוננות של הקיבוץ, זו שלמעשה הצילה משפחות רבות מתופת, משתף על ההשתלבות בקהילה. משפחת בן שימול הגיעה לכרם שלום בשנת 2018, מתוך רצון לחיות בקהילה מעורבת. "הבנתי", הוא משתף, "שזה מקום שבו אוכל לתרום ולעשות למען הקהילה. היה רצון גדול מצד הקהילה לבנות את החיבורים ביחד. הקמנו הנהלה קהילתית שדואגת לשיח פתוח ולשיתוף פעולה".
"צריך לזכור", מוסיף אליה, "בסופו של דבר, מה שמחבר אותנו הוא לא רק המיקום הגיאוגרפי, אלא הערכים של עזרה הדדית ומשפחתיות". הוא מוסיף: "כל אחד צריך לעשות צעד אחד קדימה, ולהתקרב למישהו שהוא פחות מכיר. כך ניצור מעגל גדול של שיתוף פעולה".
יו"ר ועד הקיבוץ מסכם: "האתגר האמיתי הוא לשמור על הרוח שלנו גם אחרי שהמצב הביטחוני יירגע. אנחנו מאמינים בעתיד שלנו כאן, והחיבור בין חילונים לדתיים הוא חלק בלתי נפרד מהדרך שלנו להתמודד עם כל אתגר שיבוא".
אליה מספר כי יו"ר מפלגת הדמוקרטים, יאיר גולן, ביקר בקיבוץ בתקופה האחרונה: "הוא התרשם מאוד מהאווירה המיוחדת כאן, ומהחיבור בין האנשים".
"אם יהיו תמריצים, אנשים יגיעו"
בשבוע שעבר נערך כנס מתעניינים בכרם שלום אליו הגיעו עשרות משפחות. נתוני מרכז המידע של התנועה הקיבוצית מלמדים על כ־1,700 איש שבודקים קליטה בקיבוצי הנגב המערבי. מתוכם 452 נמצאים בהליכי קליטה בקיבוצים: כרמיה, נירים, עין השלושה, ניר יצחק, אורים, כרם שלום, נחל עוז וסופה.
"ההתיישבות בעוטף עזה חיונית לביטחון המדינה", אומר אליה. "אנו זקוקים לתמיכה ממשלתית משמעותית כדי לחזק את החוסן הקהילתי והביטחוני שלנו".
יגאל מוסיף: "אנו קוראים לממשלה לתת תמריצים משמעותיים למשפחות שיבחרו לגור באזור". לדבריו, "אם יהיו תמריצים, אנשים יגיעו". יגאל מדגיש כי צריך לזכור, שלפני כל דבר אחר – "המדינה חייבת לדאוג להשיב הביתה את כל החטופים. זו המשימה הראשונה במעלה".
בעידן שבו החברה הישראלית חווה שסעים גוברים בין מגזרים, כרם שלום מציג דוגמא יוצאת דופן לשיתוף פעולה. בין אם מדובר באורח חיים דתי או חילוני, בכרם שלום ההבנה היא אחת: רק באמצעות קהילה מאוחדת, אפשר להתמודד עם כל אתגר – ביטחוני, חברתי או אידיאולוגי.