ראש שירותי בריאות הציבור בממשל ביידן ('Surgeon General') ד״ר ויוואק מארת׳י העלה בקשה לדרוש מהקונגרס האמריקאי לסמן רשתות חברתיות בתויות אזהרה כמו שיש כיום על קופסאות סיגריות ובקבוקי אלכהול.
ד״ר מארת׳י, טען כי: "משבר בריאות הנפש בקרב צעירים הוא מצב חירום – והמדיה החברתית התגלתה כתורם משמעותי למצב״.
כך כתב ביום שני במאמר ב׳ניו יורק טיימס. הוא הוסיף: ״הגיע הזמן לדרוש תווית אזהרה המציינת שמדיה חברתית קשורה לנזקים משמעותיים בבריאות הנפש למתבגרים".
נציין כי מארת'י מזהיר במשך כל התקופה האחרונה מההשפעה של המדיה החברתית על ילדים ובני נוער אמריקאים, אך עוד כה לא נקט בצעדים משמעותיים.
עוד באותו הנושא
מארת׳י הביא ציטוטים מתוך מספר מחקרים, כאשר אחד מהם הינו מחקר של איגוד הרפואה האמריקאי משנת 2019, שהראה כי בני נוער שמבלים שלוש שעות ביום במדיה החברתית נמצאים בסיכון כפול להיכנס לדיכאון.
על פי סקר של חברת הסקרים הבינלאומית ׳גאלופ׳, בני נוער מבלים כמעט חמש שעות ביום באפליקציות מדיה חברתית.
אך מאחר ומארת׳י לא יכול לפעול באופן חד-צדדי ופעולה כזו חייבת להגיע מהקונגרס, יש צורך בפרסום המאמר שיצור לחץ אצל ההורים באשר ייווכחו לראות את הנתונים המודאגים וביחד עם לחצי ההורים ברחבי ארה"ב ייתכן והקונגרס יקדם את החוק.
זאת למרות העובדה שהקונגרס מפולג מאוד. מאחר ויתכן שזהו אחד המקרים הבודדים בו אפשר יהיה להשיג הסכמה דו-מפלגתית.
חברי קונגרס משתי המפלגות זועמים כבר תקופה ארוכה על ראשי המדיה החברתית. מארק צוקרברג אפילו נאלץ להתנצל במהלך דיון בקונגרס בפני משפחות שילדיהן התאבדו בגלל בריונות והטרדות מקוונות. אבל חוץ מקליפים ויראליים, הקונגרס לא נקט עד כה בפעולות ממשיות.
"לא רק שחברות המדיה לא הוכיחו שהפלטפורמות שלהן בטוחות לילדים, אלא שיש עדויות גדלות והולכות לנזק", כך אמר מארת׳י לתוכנית הבוקר ׳טודיי׳. "זה מאוד מדאיג אותי גם כהורה. תווית אזהרה יכולה לעזור להורים להבין את הסיכונים הללו – ויש הורים רבים שאינם יודעים שקיימים סיכונים כאלה“.
כחלק מדף ההנחיות שפרסם כבר בחודש מאי 2023, כתב מארת׳י כי שימוש במדיה חברתית מהווה "סיכון עמוק לנזק לילדים״. הוא הציע להורים להגביל את השימוש של ילדיהם, ואמר שגיל 13 הוא צעיר מכדי להצטרף לאפליקציות חברתיות.
נציין כי הנחיות אלו רק נועדו להפנות את תשומת לב הציבור, אבל אין להן כוח מעבר לכך.
"במשך זמן רב מדי, שמנו את כל נטל ניהול המדיה החברתית על כתפי ההורים והילדים, למרות שהפלטפורמות הללו תוכננו על ידי כמה מהמהנדסים והמעצבים המוכשרים ביותר בעולם, מתוך מטרה למקסם את כמות הזמן שהילדים שלנו מבלים בהן“.
ישנם מדינות ברחבי ארצות הברית שכבר החלו לנקוט באמצעים ופעלו להעביר חקיקה להעלאת הגיל שבו ילדים יכולים להתחיל להשתמש באפליקציות חברתיות. המושל הרפובליקני של פלורידה, רון דסנטיס, חתם במרץ על הצעת חוק שתאסור על ילדים מתחת לגיל 14 לקבל חשבונות משלהם ברשתות החברתיות, וילדים מתחת לגיל 16 יצטרכו הסכמת הורים כדי להחזיק חשבונות. המושלת הדמוקרטית של ניו יורק, קתי הוכול, אמרה שתחתום על חקיקה שהתקבלה על ידי בית המחוקקים של המדינה, ותאסור על רשתות מדיה חברתית להשתמש באלגוריתמים ב-feed של ילדים, וגם תמנע מחברות טכנולוגיה לשתף מידע של ילדים מתחת לגיל 18.
עם זאת, גם מארת׳י מודה שתווית אזהרה בלבד לא תספיק כדי לתקן את המצב, וכבר יש לו תוכנית פעולה רחבה:
בתור התחלה הוא הציע שבתי ספר יהפכו לסביבות ללא טלפון לילדים, וכך גם שעת ארוחת ערב ואירועים משפחתיים אחרים. בנוסף הוא גם דחק בהורים להגביל את השימוש של ילדים במדיה החברתית לפחות עד שיסיימו את חטיבת הביניים. "זה הרבה יותר קל לומר מאשר לעשות״, כתב מארת׳י, ״וזו הסיבה שהורים צריכים לעבוד יחד עם משפחות אחרות כדי לקבוע כללים משותפים, כך שהורים לא ירגישו שהם נאבקים לבד או יחושו אשמה כאשר בני הנוער שלהם אומרים שהם היחידים שנאלצים לסבול מגבלות“.
ובכך, מארת'י גם פותר את בעיית הלחץ החברתי – והופך את הלחץ החברתי השלילי, ללחץ חברתי חיובי. במקום המציאות דמיונית בה אנו נמצאים, כאשראדם ללא רשתות חברתיות הוא המנותק, כעת מי שיגלוש ברשתות החברתיות שעות רבות הוא יהיה השקוע במציאות אלטרנטיבית.
לסיום, נזכיר ממגמה זו של מניעה והתנקות מהמסכים כבר החלה אצל ממציא האייפון הראשון- סטיב ג'ובס. הוא אינו הסכים לילדים שלו טלפון עד גיל 14, והגביל מאוד את השימוש במכשירים בבית: לא בארוחת הערב, לא לפני השינה. סטיב ג'ובס לא אפשר לילדים שלו להשתמש באייפדים ובמכשירים אחרים שהוא המציא.
[…] כלליים המוצגים למשתמשים חדשים. בהקשר לכך, אפליקציות הרשתות החברתיות השונות, מנצלות את המנגנונים הללו באופן מתוחכם כדי […]