בישראל, האקלים נחשב למדי ברור – בקיץ חם ובחורף קר וגשום. אז יכול להתעורר הרושם שיחידת החיזוי של חיל האוויר היא מיותרת, אך זהו מיתוס. "הלוואי שהסיפור היה כזה פשוט," צוחק סג"ם ר', קצין ביחידה, בראיון לאתר צה"ל, "כמעט ואין מקום בעולם שבו תמצאו מדבריות עם מעל 45 מעלות צלזיוס לצד הרים מושלגים עם מינוס 6 מעלות ברדיוס של 100 קילומטרים. כלומר, 'הפשטות' הזו הופכת את השטח שלנו למורכב יותר".
צה"ל פועל כל השנה, ולא תמיד ניתן להימנע מביצוע משימות קריטיות בעקבות תנאי מזג האוויר. לכן, כל פעילות צבאית צריכה להיות מדויקת ביותר, ולמעשה, שום פעולה מבצעית אינה מתבצעת ללא ליווי של יחידת החיזוי. "מספיק שיהיה ערפל בלתי צפוי או רוחות חזקות, וזה יכול להכריע אם ניתן לבצע את המשימה," מסביר סג"ם ר', "אנחנו יודעים כיצד להתאים את הכלים לסיטואציה בכל זמן נתון".
במהלך תכנון מבצע מראש, קצין החיזוי בוחן את התחזיות העתידיות, מספק נתונים מדויקים למבצע ומשתף פעולה בתכנון, מהתאמת כלי הנשק ועד בחירת המסלול והטיימינג האופטימלי. סג"ם ר' נותן דוגמה: "במהלך תקיפה משמעותית, זיהינו בעיה בדרך המתוכננת והורינו לכוח להחליף נתיב. התוצאה הייתה הצלחה של הפעילות המורכבת".
עוד באותו הנושא
בתרחישים מתפרצים, הכוחות פונים למטאורולוגים של היחידה, אשר עוקבים בזמן אמת אחר שינויים במזג האוויר ומספקים ייעוץ מיידי. היחידה כוללת עשרות חיילים המשרתים בצפון, בדרום ובמרכז הארץ. "התפקיד מתאים למי שאוהב חידות ומסוגל לעבד מידע במהירות. כדי להתקבל, יש או שמקבלים זימון או שמגישים בקשה," מסביר סג"ם ר', "הקורס נמשך כשלושה חודשים וחצי ומכסה את כל היסודות של מזג האוויר, כולל תיאוריה, מערכות סינופטיות ומדעי האטמוספירה."
כיצד תפקידם שונה מזה של החזאים בחדשות? בעוד החדשות מספקות תחזיות כלליות, יחידת החיזוי נכנסת לרזולוציות מדויקות יותר, ויכולה לספק נתונים על כמות הגשם בענן למשל. סג"ם ר' מסביר: "זה כמו נוסחה עם המון משתנים, וכל פרט קטן יכול להשפיע עליה. אין מקום לטעויות."
"כל משמרת שלנו נמשכת מעל 24 שעות," מעיד סג"ם ר', "לוקח זמן להבין את מצב מזג האוויר בכל רגע נתון, ואני צריך לדעת אותו לעומק כדי לספק ייעוץ מהיר תוך 10 שניות. אנחנו לוקחים על עצמנו אחריות רבה, אבל כולנו מבינים את חשיבות העבודה שלנו ורואים כיצד מבצע שאותו ליווינו מצליח ולעיתים אפילו מציל חיי אדם."