תביעה חסרת תקדים: חברת הכנסת לימור סון הר-מלך (עוצמה יהודית) הגישה היום (חמישי) תביעה אזרחית נגד הרשות הפלסטינית, בצירוף ילדיה, במסגרתה היא תובעת פיצוי של לא פחות מ-15 מיליון שקלים על הפיגוע בו נרצח בעלה שלום (שולי) הר-מלך ובו אף היא נפצעה בשנת 2003.
הפיגוע התרחש ב-29 באוגוסט 2003, עת היו בני הזוג הר-מלך היו בדרכם מבית הוריו של שולי ז"ל, ביישוב כוכב השחר שבמועצה בנימין, וחזרו לביתם ביישוב חומש בצפון השומרון. ביציאה מכוכב השחר ארבו מחבלים מגדודי חללי אל-אקצא לנוסעים יהודים ופתחו בעברם בירי. שולי נרצח לאחר שהצליח להגן על אשתו וחסם את היריות בגופו, ולימור נותרה פצועה.
בתביעה נכתב כי הרשות הפלסטינית נתבעת בגין כך שהיא "יזמה, תמכה ועודדה ביצוע פעולות טרור רצחניות כלפי אזרחי מדינת ישראל". עוד נכתב בתביעה כי "הרשות אף מתגמלת מעשי טרור על-ידי תשלומים למבצעי הטרור ולבני משפחותיהם. כך קרה וקורה גם במקרים שלפנינו".
עוד באותו הנושא
סון הר-מלך דורשת באמצעות עו"ד ברק קדם ממשרד ארבוס-קדם-צור "לחייב את הנתבעים ביחד ולחוד לשלם פיצויים עונשיים בסך 10,000,000 שקלים ליורשי הנרצח", בנוסף ל-5,000,000 שקלים לעצמה כי נפגעה בפיגוע, וכן "לחייב את הנתבעים בפיצויים נזיקיים ליורשי הנרצח ולתובעת אשר ניזוקה בגופה".
הסכום בגינו תובעת הר מלך אינו מקרי; בחוק החדש שנכנס לתוקפו ביוני, צויין כי ניתן לתבוע בבית משפט פיצויים בסך 10 מיליון שקלים למשפחות נרצחים באירוע טרור, וחמישה מיליון שקלים לנכים כתוצאה מאירוע טרור. יצויין כי החוק חל גם על חיילים ומשפחות חללי צה"ל. החוק מאפשר לתבוע את הרשות הפלסטינית במקרים בהם היא היתה מעורבת, לכל הפחות, בתגמול המחבלים שהיו מעורבים באירוע הטרור ובני משפחותיהם באמצעות תשלום משכורות.
כמו כן, החוק מסדיר את אופן ביצוע הליך גביית הכספים מהרשות הפלסטינית. מעתה, אין צורך להוכיח קשר סיבתי ישיר בין הרשות הפלסטינית ובין המחבל המעיד על אימון, הכוונת טרור או קשר ישיר אחר – אלא די להראות כי הרשות הפלסטינית משלמת למחבל ו/או למשפחתו טרם או לאחר הפיגוע. תיקון זה נוסף משום שלרוב הרש"פ אינה מכווינה פעילות טרור באופן ישיר, אך מממנת את המחבלים לאחר הפיגוע בצורה שחמקה מתחת לרדאר המחוקק עד כה.
כמו כן, הוסדר אופן מימוש הפיצויים. בניגוד לעבר, בו נדרש היה להמתין לרשות הפלסטינית עבור התשלום – דבר שלרוב לא היה יוצא לפועל – החוק החדש מאפשר את מימוש מתן הפיצויים מכל נכס שנתפס או שהוקפא על ידה.
ניתן לשער כי מהות התביעה אינה עשיית כספים לביתה של חברת הכנסת, אלא שהיא פוליטית בעיקרה. הצלחת התביעה תסייע בחיזוק וביסוס הצידוק לחוק החדש שמשקף את התמיכה של הרשות הפלסטינית בטרור, בזמנים בהם הרש"פ נחשבת כגורם מתון שעשוי להחליף את שלטון חמאס ברצועה, לפי לפחות אחד מהתרחישים "ביום שאחרי". הצגת הרש"פ באור כזה מהווה חלק ממשנתו של מחנה הימין בממשלה, שמתעקש על שליטה ישראלית, צבאית – ואולי אף אזרחית – ברצועת עזה.