EN

ג׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

1 אפריל 2025

מתחת לפני השטח: זוויות חדשות על מתקפת המנע

התיעודים בהם צפינו, של מטוסי קרב תוקפים בדרום לבנון, היו רק חלק ממבצע מורכב, שראשיתו במודיעין ובמרכזי האש, וההשלכות שלו מגיעות עד העורף. חיילי החמ"לים של פיקוד הצפון חושפים את נקודות המבט שלהם על המתקפה, מה שקדם לה, ומה שבא בעקבותיה.

קרדיט: דובר צה"ל

ביום ראשון האחרון, בשעות שלפני זריחת השמש, המריאו מבסיסי חיל האוויר כ-100 מטוסי קרב למתקפת מנע יזומה בדרום לבנון, במטרה להפציץ אלפי כני שיגור ואתרי טרור של חיזבאללה. באותן שעות בחמ"לי פיקוד הצפון לא נרשם רגע של שקט. ההכנות המדוקדקות שהושקעו בתכנון התקיפה סוף-סוף מוכיחות את עצמן.

החיילים שהוקפצו אל הבסיס במוצ"ש לא ידעו מה מצפה להם, אך חיברו יחד את חלקי הפאזל במהירות. "האווירה בחדר הייתה מתוחה, אבל ידענו שזה חייב לקרות – ועכשיו. חייבים להוציא את התקיפה לפועל, ובצורה הטובה ביותר", כך מספר טוראי י', מש"ק מטרות במרכז האש של הפיקוד.

מרגע המראת המטוסים, התחילו מש"קי המטרות ברישום ותיעוד ההתרחשות, עד תום המבצע. "בדקנו האם היעדים סוכלו בהצלחה, אם משהו השתבש, איך אפשר לגשר על הפערים וכך הלאה", מפרט טוראי י', "כל זאת תוך שמירה על קשר רציף עם כל אחד מהמטוסים".

במקביל לצוות מרכז האש שהשגיח על תקיפת המטרות, החלו להיערך בחמ"ל האלוף בבור פיקוד הצפון לתגובת חיזבאללה – שלא איחרה לבוא. "המשמרת שלי התחילה כמו עוד לילה רגיל", משחזרת רב"ט מאי, סמב"צית בחמ"ל, "אבל מהר מאוד הבנו את גודל האירוע".

בשעה שחיזבאללה שיגר רקטות וכטב"מים אל עבר המדינה, הייתה אחראית רב"ט מאי על בניית תמונת המצב ועל התיאום מול הכוחות ברחבי הגזרה. "הרמנו טלפונים לחיילים בשטח שתפסו קו במרחבים בהם היו נפילות, והקפצנו כוחות כיבוי לשריפות שפרצו. כשהתקבלו דיווחים על פגיעות בבתים, ישר עלינו מול חמ"ל העורף כדי לברר אם יש אזרחים בפנים".

אחד הסמב"צים בחמ"ל העורף, מולו הייתה רב"ט מאי בקשר, הוא רס"ר (במיל') טמיר. "אנחנו אחראים על הנחיות ההתגוננות ומדיניות התנועה בצירים בגזרה הצפונית", הוא מעיד, "כבר בשעות הבוקר המוקדמות ביום התקיפה הוגדר מצב מיוחד בעורף ברחבי המדינה, מהצפון ועד גוש דן. מרגע יציאת ההנחיה, ביצענו הערכות מצב חוזרות והדרכנו את התושבים בהתאם לכל התפתחות".

"לאורך כל היום בנינו בחמ"ל את התמונה המתעדכנת – הבנו כמה תושבים יש בגזרה, מה האיומים, מה פירוש ההערכות המודיעיניות, והעברנו הכול הלאה לדרג הבכיר", הוא מסביר.

כזכור, כבר בצהרי אותו יום הוסרו המגבלות על מרבית האזורים. "כמו שידענו לכווץ את הגזרה, לסגור את הצירים, להכניס את התושבים למרחבים מוגנים ולפתוח מקלטים – ידענו אחר כך, לפי הערכות המצב, להבין כמה שיותר מהר מתי אפשר להחזיר את התושבים למצב הקודם".

שיתוף הפעולה של האזרחים בעורף והשמירה על ההנחיות היו מרכיבים קריטיים בניהול המצב בחמ"ל העורף. "האחריות שגילו התושבים חשובה לא פחות ממתקפת המנע שבוצעה", מסכם רס"ר (במיל') טמיר, "כך הצלחנו לעבור את האירוע הזה בנזק מינימלי, ועם הישגים חשובים לכוחותינו. אלו היו לילה ובוקר ארוכים, אבל שווים כל דקה".

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן