לאחר חודשי לחימה ארוכים הצליחה ישראל להגיע להישגים אדירים ברצועת עזה, להשמיד עד הקרקע – ומתחתיה – תשתיות רבות של החמאס, ולחסל אלפי מחבלים. כמו כן ישראל חיסלה את רוב הנהגת החמאס, כולל בכירים כמו מוחמד דף ואיסמעיל הנייה. אך הישג אחד בולט שישראל עדיין חותרת להשיג הוא חיסול אדריכל ה-7 באוקטובר ומנהיג חמאס יחיא סינוואר.
ה"ניו יורק טיימס" חושף היום (ראשון) כתבת עומק בשיתוף עם הכתב הצבאי של Ynet ו"ידיעות אחרונות" רונן ברגמן, פרטים נוספים על המצוד שמנהלת ישראל, בסיוע של ארה"ב אחרי מנהיג החמאס, שגרם לו לרדת עמוק מתחת לאדמה.
חיסולו של סינוואר, צפוי להשפיע בצורה משמעותית על המלחמה, ואולי אף להוות "ניצחון צבאי משמעותי" על החמאס שיאפשר, להערכת ארה"ב, לנתניהו לסיים את המלחמה.
עוד באותו הנושא
הירידה למחתרת: מאמצעי תקשורת טכנולוגיים – לשימוש בשליחים
בכתבה נחשפו אמצעים טכנולוגיים שארה"ב סיפקה לישראל, כולל צוותים מיוחדים ורדאר חודר קרקע כדי לאתר אותו מתחת לאדמה. כמו כן חושפת הכתבה כי גלנט התעקש בתחילת המלחמה על המשך הכנסת הדלק לרצועה על מנת לאפשר את קיום אמצעי התקשורת בין מנהיגי החמאס – וניטורם על ידי ישראל. באותו שלב של המלחמה, נכתב בטיימס, שוחח סינוואר באמצעות טלפונים סלולרים ולוויניים.
בניגוד לכך, כעת נאלץ סינוואר לתקשר באמצעות מערכת שליחים בשר ודם, שמאפשרת לו להימנע משימוש באמצעיים טכנולוגיים הניתנים למעקב. עם זאת, יש לציין כי גם מערכת זאת אינה בלתי חדירה למעקב ישראלי; בשבוע שעבר נחשף ב"וושינגטון פוסט" כי הארכי-מחבל מוחמד דף חוסל בין היתר הודות למידע מודיעיני שסופק על ידי שליח בן 19 בלבד, ששימש להעברת מסרים.
בטיימס השוו בין המצוד לסינוואר למצוד אחר בין לאדן, שנערך כעשור אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר, עד שנתפס וחוסל לבסוף בפקיסטן. בטיימס מעריכים כי המצוד אחר סינוואר "מתסכלת יותר" משום שמנהיג החמאס עדיין ממשיך לנהל באופן אקטיבי את הפעילות של החמאס, בניגוד לבין לאדן בשנותיו האחרונות.
עם זאת, לא ברור עד כמה הוא אכן מסוגל לנהל את פעילות החמאס, לאור החשש שלו מחיסול ישראלי שגורם לו להישאר עמוק במנהרות, אבל גורמים אמריקנים מעריכים כי הוא ממשיך לקבוע את האסטרטגיה הכללית של הארגון. כמו כן, לסינוואר יש את המילה האחרונה בנוגע לעיצוב המדיניות של חמאס ביחס למגעים שמנהלת ישראל עם המתווכות כדי להשיג עסקת החטופים.
על כך מעידים דיפלומטים המשתתפים בשיחות המו"מ ושומעים מנציגי חמאס כי הם מוכרחים לציית להוראות סינוואר בנוגע למו"מ. כמו כן, בעיתון האמריקני טוענים כי סינוואר הוא היחיד שיכול להתחייב לכך שתוצאות המו"מ ייושמו בפועל ברצועת עזה.
ה"טיימס" עצמו אינו מכריע בנוגע לשאלה מה יקרה במו"מ אם סינוואר יחוסל. גורמים אמריקנים סבורים כי הוא עצמו אינו מוכן לשחרר את החטופים שמוחזקים בצמוד אליו, ומהווים מגן אנושי מפני תקיפות צה"ל. אך גם כן יחוסל, מאמינים הגורמים, הדבר עשוי לגרום להקצנה בקרב יורשיו העתידיים ולהימנע מעסקה מול ישראל. גורמים המעורבים במו"מ אמור לטיימס כי בניגוד לעבר, מורכב פי כמה לתקשר עם סינוואר, כך שלעומת זמן מענה של כמה ימים, בחודשים האחרונים התשובות מתקבלות לאחר הרבה יותר זמן.
הסיוע מארה"ב: יחידות מיוחדות, מכ"ם תת-קרקע
לפי ה"טיימס", לאחר ה-7 באוקטובר הוקם יחידה מיוחדת במטה השב"כ המורכבת מאמ"ן והשב"כ, שתפקידה היחיד הוא לאתר את יחיא סינוואר. סוכניות הביון האמריקניות לקחו על עצמן את המשימה לנטר את אמצעי התקשורת שלו, ב-CIA הוקם כוח מיוחד לפי הפרסום, והפנטגון שלח כוחות מיוחדים כדי לייעץ לצה"ל.
ג'ייק סליבאן, היועץ לביטחון לאומי של ביידן, אמר "סייענו לישראלים במאמץ ומשאבים רבים במצוד אחר הנהגה, במיוחד סינוואר", והוסיף: "אנשים שלנו ישבו בחדר עם הישראלים ועבדו על מערכת הבעיות הזו. וברור שיש לנו הרבה ניסיון בציד מטרות בכירות".
סיוע נוסף שהתקבל מארה"ב הוא מכ"ם חודר קרקע שסייע במיפוי רשת המנהרות הנרחבת של חמאס ברחבי הרצועה. מידע זה, בתוספת מידע שהתקבל מחקירת מחבלי חמאס שנתפסו ומסמכים רבים שנמצאו, בנו תמונה שלמה יותר של רשת המנהור.
בנוסף דווח כי כמה שבועות לאחר הטבח, אישרה ועדה מיוחדת המורכבת מבכירים באמ"ן ובצה"ל, "רשימת חיסול" של בכירי חמאס, שרבים מהם חוסלו מאז. שר הביטחון יואב גלנט נוהג לסמן X על שמם ברשימה בלשכתו שבקריה, אך השם של סינוואר טרם זכה להיצבע ב-X אדום, לפחות לעת עתה.
נחשפה הסיבה האמיתית להתעקשות גלנט להכניס דלק
לפי העיתון, בצבא הישראלי מאמינים כי בשבועות הראשונים של המלחמה חי סינוואר במנהרות מתחת לעיר עזה, שהיתה היעד הראשון בתמרון הצבאי. לפי התחקיר, איתר צה"ל סרטון שצולם כמה ימים קודם לתמרון, בו נראה סינוואר נמלט לצד בני משפחתו לנקודת מסתור אחרת. לא ברור האם סרטון זה הוא הסרטון שחשף דובר צה"ל בהמשך, בחודש מרץ, שתואר כאילו צולם בחאן יונס.
בכל מקרה, הסרטון תואם לטענות התחקיר, לפיהם סינוואר הקפיד לשמור על בני משפחתו בצמוד אליו, לפחות בחצי שנה הראשונה של המלחמה. באותו זמן המשיך סינוואר להשתמש בטלפונים סלולארים ולוייניים, שהתאפשר באמצעות רשת סלולרית שהותקנה במנהרות. כך, לפי ה"טיימס" הצליח לתקשר עם אנשיו בדוחא. שירותי המודיעין של ישראל וארה"ב הצליחו לצוטט לשיחות אלו, אך לא לקבוע את מיקומו של סינוואר לפיהן.
בתוך כך, נחשף היא התעקשותו של גלנט על הכנסת דלק לרצועה, כנגד ההתנגדות של שותפיו הקואליציוניים, הייתה על מנת להמשיך להפעיל את הגנרטורים שמאפשרים את שיחות הטלפון של סינוואר.
בין היתר, במהלך תקופת הציטוט לסינוואר, גילו סוכנויות המודיעים איך נראים חייו התת-קרקעיים, וכן נודע להן אודות המעקב האובססיבי של סינוואר לדיווחים בתקשורת הישראלית. גורמים ישראליים אמרו לעיתון כי כל אנשי החמאס נאלצים לעלות מעל לפני הקרקע מעת לעת, בשל הנחיות בריאותיות, אולם עד כה סינוואר הצליח לעלות כמה פעמים בלי להתגלות.
דוגמה לעלייה לפני הקרקע שהסתיימה בחיסול היא ההפצצה בחאן יונס שחיסלה את מוחמד דף, ראש הזרוע הצבאית של חאמס. בעיתון כותבים כי הוא "היה היועץ הבכיר ביותר של סינוואר, אך היה פחות ממושמע מהבוס שלו. הוא עלה לקרקע באופן שגרתי הרבה יותר, מה שאפשר לסוכנויות מודיעין מערביות לגלות את מיקומו".
בישראל ובארה"ב מאמינים כי סינוואר מסתתר מתחת לעיר חאן יונס, עיר הולדתו, וכי סביר להניח כי הוא עורך "מסעות שגרתיים" אל מתחת לרפיח. בינואר האחרון, פשטו כוחות צה"ל על מתחם מנהרות נרחב מתחת לחאן יונס בו הסתתר הארכי-מחבל, אך הוא הספיק להימלט קודם לכן, והשאיר מאחוריו מסמכים וכמיליון דולר בשטרות ישראליים, כנראה בשל הלחץ בו היה נתון.
מעגל הקרובים מצטמצם, ואיתו הכוח של סינוואר
מאז ועד היום, המצוד ממשיך, על אף הקושי בהשגת ראיות ממשיות לגבי מיקומו. לגבי תפקודו של סינוואר כמנהיג חמאס נכתב בעיתון כי אומנם יש לו כוח אדיר בכל הנוגע לקבלת החלטות בארגון, אולם את עמדותיו הוא מגבש יחד עם בכירים בזרוע הצבאית והמדינית של חמאס, כאשר כוורת היועצים הולכת ומצטמצמת. רבים מהם חוסלו, נלכדו, או נתקעו מחוץ לרצועה כאשר המלחמה התחילה ואינם יכולים לחזור אליה.
בין היתר, כוללת ה"כוורת", את מוחמד דף, סגנו של דף, מרוואן עיסא, ששניהם חוסלו; את רווחי מושתבא שישראל טרם חיסלה, את מח"ט העיר עזה עז א-דין אל-חדאד ואת מוחמד סינוואר, אחיו של סינוואר, שהחליף למעשה את מוחמד דף. רשימה זו נמסרה לעיתון מאיברהים אל-צעדון, מומחה טורקי שנמצא ביחסים קרובים עם חמאס. רשימה זו שהולכת ומצטמצמת, לצד הצורך של סינוואר להיות במנוסה מתמדת, הופכים את חייו של מנהיג חמאס הנרף לגהינום עלי אדמות – או שמא מתחת לאדמות.