לקראת פסח וחגי האביב, המטה לביטחון לאומי פרסם היום (ג'), עדכון מקיף לציבור הישראלי אודות איומי הטרור בחו"ל. הדגש הוא על פעילות גוברת של איראן, שלוחותיה וארגוני ג'יהאד עולמי, תוך ניסיונות חוזרים לפגיעה בישראלים ברחבי העולם – בין אם בהתקפות פיזיות, חטיפות או מגע ישיר דרך כיסוי עסקי או פניות מזויפות ברשת.
עשרות פיגועים סוכלו – אך המוטיבציה נמשכת
לפי המל"ל, איראן ממשיכה לשמש כמחוללת המרכזית של טרור עולמי, תוך שימוש בשלוחות כמו חיזבאללה וחמאס. במהלך השנה האחרונה סוכלו ניסיונות פיגוע נגד נציגויות ישראליות בשוודיה ובלגיה, ונרשמה פעילות שוטפת של התחזות ליצירת קשר עם אזרחים ישראלים – בארץ ובחו"ל – לצורך פגיעה או חטיפה.
חמאס, שבחודשים האחרונים נתון תחת לחץ גובר ברצועה, מנסה לפעול גם בזירה הבינלאומית. תשתיות טרור שלו נחשפו במדינות כמו דנמרק, גרמניה, בולגריה ושוודיה – כולן תכננו פיגועים נגד יעדים ישראליים.
עוד באותו הנושא
במקביל, זוהתה התעוררות נרחבת בקרב ארגוני טרור ובהם דאעש, אל-קאעדה ואל-שבאב. אלו מגבירים את פעילותם באירופה ובאזורים נוספים – ומעודדים פיגועים מצד תומכיהם. דאעש אף קרא במפורש לפגוע ביהודים וישראלים ברחבי העולם.
תקיפות אנטישמיות וניסיונות פגיעה ביעדים ישראליים ויהודיים
בניו אורלינס נרשם פיגוע דריסה בחגיגות השנה החדשה – 14 נרצחו ו-57 נפצעו. בגרמניה התרחשו שני פיגועי דריסה נוספים, ובאוסטריה אירוע דקירה נגד אזרחים. במקביל, סוכלו פיגועים מתוכננים גם בגרמניה, שבדיה וטורקיה.
באוסטרליה בוצעו ניסיונות לפגוע בקהילות יהודיות – בין היתר באמצעות הצתת גן ילדים ובית כנסת, וסיכול פיגוע תופת שתוכנן נגד מוסדות יהודיים. בקנדה הושלכו בקבוקי תבערה ונורו יריות לעבר בתי כנסת ובתי ספר יהודיים בערים טורונטו ובמונטריאול.
אירועים אלו מצטרפים למאות מקרי תקיפה אנטישמית שתועדו מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל", בחלקם מאורגנים ובחלקם יוזמות מקומיות של מפגעים בודדים. אירוע חריג במיוחד התרחש באמסטרדם ב־7 בנובמבר 2024, כשקהל מקומי תקף המונית של אוהדי מכבי תל אביב בדרך למשחק, במה שהוגדר כפרעות אנטישמיות.
"אל תגיעו לסיני"
לצד אירופה, ממשיכים אזורים נוספים להוות מוקד לפעילות עוינת. באפריקה מדובר בקרן אפריקה, אזור הסאהל וחלק ממדינות מרכז היבשת. באסיה – אפגניסטן, דרום הפיליפינים, פקיסטן, בנגלדש, חבל קשמיר וחלקים מאינדונזיה. כל אלה מזוהים עם פעילות ענפה של טרור ג'יהאדיסטי.
המוקד הקרוב ביותר לישראל – חצי האי סיני – ממשיך להיות מסוכן במיוחד. למרות הירידה במספר המטיילים, עדיין קיימת תנועה ישראלית לחופי סיני. המל"ל מזכיר כי חלה על סיני אזהרת מסע חמורה בדרגה 4 – "איום גבוה" – וקורא להימנע מנסיעות לאזור.
לפעול באחריות, להתעדכן מראש
המל"ל מדגיש: המוטיבציה של איראן, חמאס, חיזבאללה ודאעש לפגוע בישראלים ויהודים נותרת גבוהה. ברקע – המשך הלחימה בעזה, ואווירה עולמית קשה כלפי ישראלים. "אנו קוראים לציבור לנהוג באחריות, לבדוק את אזהרות המסע עוד לפני רכישת כרטיסים ולפעול לפי ההמלצות לכל מדינה בהתאם לרמת הסיכון", נכתב בהודעה.