שמונה חודשים חלפו מאז מלחמת פרוץ מלחמת חרבות ברזל, ובצה"ל נערכים לפרסם בתחילת החודש הבא (יולי) את מסקנות התחקיר הפנימי הנרחב שקיימו לגבי מחדלי 7 באוקטובר – יום הטבח ופרוץ המלחמה.
תחקירים אלה, שבמסגרתם למעשה חקר הצבא את עצמו ואת התנהלותו לפני המלחמה ובמהלכה, צפויים לעסוק בשלושה נושאים מרכזיים שהעסיקו והטרידו את מדינת ישראל כולה מאז הטבח האכזרי והנורא: ראשית, יבחנו את קבלת ההחלטות על-ידי הרמטכ"ל, אלופי המטכ"ל וקצינים בכירים נוספים כמו מפקד יחידת 8200 במהלך הלילה הגורלי שבין ה-6 ל-7 באוקטובר. שנית, התנהלות הכוחות הקרביים בשטח בזמן הקרבות הקשים והעקובים מדם שניטשו בעוטף רצועת עזה. ולבסוף, יתמקד התחקיר בעצם הקונספציה המוטעית שרווחה בקרב הצמרת הצבאית והמדינית, ולפיה חמאס הוא ארגון מורתע שאינו מעוניין בעימות חמוש עם ישראל ברצועה.
לפי התוכניות הנוכחיות בצה"ל, בשבוע הראשון של חודש יולי, וזאת בהנחה שלא יירשמו התפתחויות בלתי צפויות נוספות במלחמה שעלולות לשבש את הלוחות הזמנים, מתכוונים בצבא להתחיל את הצגתם לציבור של התחקירים השונים. תהליך זה של הצגת הממצאים והמסקנות צפוי להימשך כחודשיים ימים. את המסקנות הסופיות הנוגעות לכל אחת מהסוגיות צפוי צה"ל לפרסם בהתאם להיקף הממצאים שנאספו לגביה, וכן לרמת הבשלות שהגיעו אליה המסקנות שגובשו על ידי חוקרי הצבא בכל אחד מהנושאים.
עוד באותו הנושא
במסגרת זו, תחקיר פעילות הכוחות הקרביים במהלך הקרבות הקשים עצמם, שאותו הוביל האלוף (במיל') מיקי אדלשטיין, יהיה הראשון שממצאיו יתפרסמו לציבור הרחב. מבין הקרבות הרבים והקשים, הראשון שאת ממצאיו יחשוף הצבא בפני הציבור יהיה הקרב העז והדמים בבארי שבעוטף עזה, שבמהלכו נהרגו לא פחות מ-126 אזרחים ואנשי כוחות הביטחון.
אחד ממוקדי הבדיקה המיוחדים בתחקיר הזה יהיה פרשת בני הערובה בבית המשפחה פסי כהן, שבמהלכה הורה מפקד אוגדה 99, תא"ל ברק חירם, לטנק צה"לי לפתוח באש ולירות לעבר הבית – על אף שהיה ידוע כי מוחזקים שם בני ערובה אזרחיים. חשוב להדגיש, כי עד כה טרם הכריע הרמטכ"ל בעניינו של תא"ל חירם, שבקרוב מאוד אמור להיכנס לתפקידו החדש כמפקד אוגדת עזה.
בשלב השני של פרסום הממצאים, יפורסם התחקיר הנוגע לתפיסה המוטעית של כוונות חמאס, שבגינה התעלמו בצמרת הצבא מהאזהרות החוזרות ונשנות על תוכניותיו של הארגון הפלסטיני הקיצוני ומתמרורי האזהרה הבוהקים לגביהן. בצבא החליטו כי בסוגיה זו, נקודת הייחוס ממנה יתחיל התחקיר תהיה שנת 2018 – השנה שבה בצבא מתארים כנקודת הזמן בה החלה להתגבש האסטרטגיה הנוכחית של ישראל כלפי רצועת עזה, שהובילה בסופו של דבר לכישלון המוחץ והאכזרי שהתרחש ב-7 באוקטובר האחרון.
ורק אחרי כל אלה, בשלב השלישי והסופי של הצגת הממצאים, יפורסם התחקיר הנוגע לקבלת ההחלטות בלילה הגורלי שלפני הטבח, וכן לסוגיית בניין הכוח של צה"ל.
לנוכח העניין הרב שצפויים הממצאים בחלק המהותי והחשוב הזה להכיל, ההחלטה לפרסמו אחרון עשויה להצית תרעומת ציבורית רבה מאוד. זאת מכיוון שדווקא בפרק זה טמון העניין הרב.