סערה סביב שחרורו של מנהל בית החולים שיפא

מנהל בית החולים שיפא שוחרר ממעצר יחד עם 54 עצורים נוספים. בקבוצת הממשלה זועמים ותמהים על אי הידיעה מראש. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי זהות האסירים נקבעת "על ידי גורמי הביטחון לפי שיקוליהם המקצועיים" וכי ראש הממשלה "הנחה לערוך בירור מידי בנושא". מוחמד "שוחררתי באופן רשמי".

בית חולים שיפא | קרדיט: דובר צה"ל

לאחר שבעה חודשים במעצר, ישראל שחררה הבוקר (שני) את מנהל בית החולים שיפא, מוחמד אבו סלמיה, יחד עם 54 עצורים נוספים מרצועת עזה. אבו סלמיה נעצר החל מחודש נובמבר וכבר אז נמסר מצה"ל ושב"כ כי תחת ניהולו: "ארגון הטרור חמאס ניצל משאבים רבים, ביניהם חשמל, כדי לתחזק את מערכת המנהור שבנה מתחת לבית החולים. בנוסף, החמאס אחסן אמצעי לחימה רבים בבית החולים ובסביבתו". בהודעה הודגש כי גם לאחר הטבח ב-7 באוקטובר, השתמש הארגון בבית החולים כמקלט למחבלי חמאס ואף העביר לשם חטופים ישראלים. בנוסף על פי דוח פתולוגי צה"ל אישר שרצח רב"ט נועה מרציאנו בוצע גם בבית החולים.

גם בארה"ב אימצו את דברי צה"ל לפיהם בית החולים שיפא שימש כמפקדה צבאית ומקום להחזקת חטופים. כמו כן מסמכי מודיעין העלו כי המחבלים התפנו משיפא מספר ימים לפני שצה"ל פתח בפעילות הנרחבת במקום ותוך כדי עזיבתם השמידו המחבלים מסמכים וציוד אלקטרוני בניסיון להעלים ראיות. למרות זאת במהלך הפעילות בשיפא צה"ל איתר חומרים מודיעיניים רבים הקשורים לחטופים, לצד סרטונים חדשים של הזוועות שתועדו על ידי מצלמות המחבלים שביצעו את הרצח הנתעב ב-7 באוקטובר.

פרסום הידיעה על שחרור מנהל בית החולים הוביל לסערה ורעש תקשורתי ובצדק. 

השר עמיחי שיקלי כתב "יואב גלנט, אפשר לקבל הבהרה למה האיש הזה שבבית החולים שלו רצחו לנו חטופים ופעלה מפקדת חמאס משוחרר?".

השרה אורית סטרוק זעמה בקבוצת הממשלה "מה?! לא יעלה על הדעת לבצע מהלך כזה בלי ישיבת ממשלה! אם על עסקת חטופים ביקשתם את הסכמתנו – על אחת כמה וכמה על שחרור מחבלים ללא שום תמורה. אני דורשת לעצור הכול ולכנס ישיבת ממשלה". והוסיפה "שואלת ברצינות – באיזו סמכות?".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר "ממשלה שמשחררת את מי שנתן חסות לרוצחי 7 באוקטובר ושסייע להסתיר את חטופינו עשתה תקלה מבצעית, מוסרית ומורלית – ולכן לא ראויה לנהל את מלחמת הקיום שלנו וצריכה ללכת הביתה. מי שקיבל את ההחלטה חסר שיקול דעת – וצריך להיות מפוטר היום".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כתב: "הגיע הזמן לשלוח את ראש שב"כ הביתה. הוא עושה מה שהוא רוצה, וגלנט איתו על מלא. שמים פס על הקבינט והממשלה. הוא מנהל מדיניות עצמאית, עושה מה שהוא רוצה ובדיונים הפך להיות קצין ת"ש של המחבלים. נכון צפוף להם, לא טוב להם, אבל הוא אמור לדאוג לתנאים שלהם?".

השר שלמה קרעי כתב: "ישראל צריכה הנהגה ביטחונית חדשה. מהמסד עד הטפחות. הנהגה שתהיה מחויבת לרוח וגבורת הלוחמים כמו שראש הממשלה מחויב לה, ויפה שעה אחת קודם".

יו״ר מפלגת ישראל ביתנו, ח״כ אביגדור ליברמן, הגיב גם הוא לשחרור ואמר ״נוכחנו לגלות שמנהל בית החולים שיפא הוא לא דוקטור, הוא דוקטור מנגלה, וההחלטה לשחררו היא הפקרה מוסרית, ביטחונית וערכית".

הוריה של רב"ט נועה מרציאנו שכאמור נרצחה בבית חולים שיפא כתבו "נועה הופקרה לפני 7/10, ב-7/10 וגם אחר כך. עכשיו, שבעה חודשים לאחר שקברנו אותה, ישראל מחליטה לשחרר את מי שאחראי במישרין או בעקיפין לרצח שלה. את השחרור של מי שיש לו חלק ברצח של הבת שלי אני מוכן לקבל רק כחלק מעסקת חטופים. לא ככה". בראיון ל-ynet שיתף אביה של נועה, אבי מרציאנו על הרגע בו נודע להם על שחרורו של מנהל בית החולים שיפא "גילינו על כך מהתקשורת. התחושה היא שהורגים אותנו פעם אחר פעם. שמים לי סכין בלב, וזה לא מגיע מחמאס, אלא מהמדינה שלי". עוד הוסיף בכאב "אני לא יודע של מי האשמה, אני יודע של מי האחריות – ראש הממשלה, קבינט, צה"ל והשב"כ. אני מצפה שתהיה פה ועדת חקירה ממלכתית שתחשוף את כל המחדלים שקורים בישראל בתשעה חודשים האחרונים ולפני כן".

ממשרד ראש הממשלה נמסר כי "ההחלטה על שחרור האסירים באה בעקבות דיונים בבג"ץ בעתירה נגד החזקת אסירים במתקן המעצר שדה תימן. זהות האסירים המשוחררים נקבעת באופן עצמאי על ידי גורמי הביטחון לפי שיקוליהם המקצועיים. ראש הממשלה הנחה לערוך בירור מידי בנושא".

גורמים בשב"ס גם התייחסו לסערה ואמרו "אנחנו גוף משמורת ולא נכנסים להחלטות ממשלה בעניין קליטה או שחרור של ביטחוניים מעזה". ומהשב"כ נמסר כי יש מצוקה במקומות הכליאה ולכן "הוחלט על שחרור מספר תחום של עצורים מהרצועה, מהם נשקפת מסוכנות פחותה" בנוסף הדגישו כי "ללא פתרון מיידי, מעצרים ימשיכו להתבטל ועצורים ימשיכו להשתחרר".

מנהל בית החולים מוחמד אבו סלמיה מצידו הגיב לסערה המתחוללת במסיבת עיתונאים ואמר: "אני מופתע מהדיבורים של גורמים בממשלת ישראל על חוסר הידיעה שלהם שיצאתי מהכלא. שוחררתי באופן רשמי". עוד טען כי "היו עינויים כמעט מדי יום בבתי הכלא בישראל. בית המשפט הישראלי אמר לי שאין נגדי אישום ושאני עצור עד להודעה חדשה. נזרקנו בין יותר מכלא ישראלי אחד, ובכלא עופר האסיר חי מדי יום רק על כיכר לחם". לערוץ אל-ג'זירה סיפר מוחמד כי "הכיבוש לא הצליח להגיש נגדי כתב אישום, למרות שהביא אותי בפני שופט שלוש פעמים. אני מופתע מכך שגורמים בממשלת ישראל אומרים שלא ידעו. שוחררתי בצורה רשמית".

מאז מעצרו של אבו סלמיה בנובמבר האחרון, צה"ל חיסל כ-200 מחבלים בשיפא ועצר עוד כ-500 מחבלים, בהם מפקדים ובכירים בארגון הטרור של חמאס. כמו כן . להערכת צה"ל הסיכוי שחמאס ישתמש שוב בבית החולים כמוקד טרור או כמפקדה מבצעית מחודשת נמוך עד לא קיים.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן