אתמול (שני) התלקחה מהומה כאשר מפגינים רבים הגיעו לבסיסים שדה תימן ובית ליד על מנת למחות על עיכוב תשעה לוחמי מילואים שחשודים בהתעללות מינית קשה במחבל נוח'בה בכיר, מפקד פלוגת ג'באליה לשעבר.
כל אתר חדשות מדווח על המקרה דרך זווית שונה, אשר בדרך כלל ממוקדת דרך השקפת עולם ספציפית. הסתכלות צרה שאינה מביאה בחשבון דעות אחרות גורמת לקיטוב ופילוג. משום כך, מטרת הכתבה שלפניכם היא לעשות סדר – ראשית בהשלשלות האירועים עצמם, ושנית בדעות שמחזיקים כל אחד מהצדדים, מתוך ההבנה שפרספקטיבה רחבה יותר יוצרת הסתכלות חיובית יותר – גם במקרים מורכבים.
השתלשלות האירועים: צעד אחר צעד
בשבועות האחרונים הוגשו דוחות של ארגוני זכויות אדם זרים עם טענות להתעללויות של מחבלי חמאס שמוחזקים בשדה תימן על ידי לוחמי מילואים שמשרתים בתפקיד מדריך כליאה. אומנם עדויות כאלו אינן חדשות, ובעוד שבחודשים הראשונים של המלחמה ברשתות הישראליות פורסמו סרטונים בהם מחבלי נוח'בה נאלצים להקשיב במשך שעות למני ממטרה, סוכנויות חדשות זרות התחילו לפרסם עדויות קשות יותר שטוענות להתעללות לכאורה במחבלים.
עוד באותו הנושא
עם זאת, עד לתקופה האחרונה דחתה הפרקליטות הצבאית את העיסוק בעדויות אלו בגלל שצה"ל והמדינה היו תחת לחץ אמיתי של ניהול מלחמה. עם הזמן, התגבר הלחץ הבינלאומי, ובעיקר הליכי בית הדין בהאג נגד ישראל – ובמקביל הלהט המלחמתי שכך, ולכן הוחלט בפרקליטות לפתוח בחקירות של עשרות מקרים עם נסיבות דומות למקרה שהתפוצץ אתמול.
בתוך כך, תחקיר שכלל עדות של רופא שטיפל במפקד נוח'בה שגיע לבית החולים סורוקה כשהוא סובל מפגיעה בישבנו, עורר חשדות בפרקליטות, שהובילו לפשיטה של פשטו בלשי מצ"ח על בסיס הכליאה "שדה תימן" בו מוחזקים מחבלים רבים ועזתים חשודים בטרור, כשהם רעולי פנים – צעד שהפרקליטות התחרטה עליו לאחר מכן – ועיכוב לחקירה של שמונה חיילים חשודים במעשה התעללות מינית במחבל.
משהופצו סרטונים של בלשי המצ"ח בבסיסי, הגיעו מפגינים, בהם חיילי מילואים שחסמו בתחילה את היציאה מהבסיס, ולאחר מכן פרצו את גדרותיו יחד עם חברי כנסת מהקואליציה שהגיעו למקום.
בשל כך, הגיעו למקום הגיעו מפגינים ובהם חיילי מילואים, שחסמו את היציאה מהבסיס – ובהמשך פרצו את גדרותיו יחד עם חברי כנסת שהגיעו למקום. מאות חיילים הוזרמו לבסיס על מנת לסייע במניעת כניסת המפגינים, לצד כוחות משטרה קטנים, ואף הרמטכ"ל הגיע על מנת להרגיע את הרוחות. בהמשך, לאחר שנלקחו החיילים החשודים לחקירה בבסיס בית ליד, פרצו גם לשם מפגינים וקראו קריאות תמיכה בחשודים.
שמונת חיילי המילואים שעוכבו הועברו לחקירה בבסיס ליד, כאשר מטרת החקירה להחליט את מי מהם לעצור בשלב הראשוני. כמו כן יגיעו הרופאים שבדקו את המחבל למטרת נתינת עדות. בתוך כך, הסנגוריה הצבאית לא בזבזה זמן וכבר מינתה צוות גדול בן עשרה עורכי דין לייצוג החיילים.
בינתיים, במהלך הלילה נחקרו חיילי המילואים ומסרו גרסה ראשונית, כאשר חלקם הכחישו את כל החשדות המיוחסים להם. הנחקרים הסבירו כי "מחבלי הנוחבה בשדה תימן מאלתרים לעיתים סכינים וחפצים קהים משברי גדר ומתכת, ולכן אנחנו עושים להם חיפושים בהפתעה לפי הנהלים".
עוד אמרו חיילי המילואים בחקירה כי "במקרה של המחבל שהתלונן, שהיה מפקד פלוגת נוחבה ג'באליה ונחשב למנהיג מחבלים גם במתקן המעצר, הוא התנגד בצורה פרועה לחיפוש ונאלצנו להפעיל כוח עליו אבל כשהוא עם בגדים באופן מלא וללא כל פגיעה בישבנו. הוא נחשב למסית מרכזי במתקן המעצר עם השפעה אלימה גם על מחבלים אחרים".
שני ישראלים, שלוש דעות: אלו עיקרי הטענות של הצדדים
המקרה עורר סערה פוליטית, כאשר סביב ההתרחשות נשמעו תגובות שונות מהקואליציה והאופוזיציה, מהרמטכ"ל, שר הביטחון והשר לביטחון לאומי. אלו עיקרי הטענות בעד כל אחד מהצדדים במקרה החריג.
עמדת המפגינים ורוב חברי הקואליציה: הבאת חיילי המילואים לחקירה פוגעת קשות במוטיבציה של החיילים, זאת טעות להתמקד בכך בזמן מלחמה – בייחוד כאשר מדובר במחבלי הנוח'בות, שביצעו את הפשעים החמורים ב-7 באוקטובר.
"הדבר הזה יכול להוריד מוטיבציה לאנשי מילואים", אמרו מפגינים לרשתות התקשורת לפני הפריצה לבסיס. "אלה מחבלים שאנסו ופגעו. לא נתנו לנו להיכנס בינתיים, אבל הם יודעים שאם אנחנו ניכנס לא ניתן להם. מחר הגדוד שלנו אמור להיכנס לעזה. בסוף אנשים יחשבו פעמיים בגלל הדבר הזה. זה כמו היהודים בשואה שהיו מלשינים על אחרים".
יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין הודיע כי יכנס דיון על "התנהלות הפצ"רית" (פרקליטה צבאית ראשית). גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסר כי "המחזה של שוטרי משטרה צבאית מגיעים לעצור את מיטב גיבורינו בשדה תימן הוא לא פחות ממביש. ממליץ לשר הביטחון, לרמטכ"ל ולרשויות הצבא לגבות את הלוחמים וללמוד משירות בתי הסוהר – נגמרו הקייטנות והסבלנות נגד המחבלים. לוחמים צריכים לקבל גב על מלא".
ש"ס צידדה בדעתו אף היא: "המראות החמורים של שוטרים צבאיים רעולי פנים פושטים על בסיס צה"ל ועוצרים חיילים כאחרוני הפושעים – צריכים להטריד כל אזרח במדינה. חיילינו היקרים המוסרים את נפשם במלחמה קשה מול אויבי החמאס הרצחניים צריכים לקבל את מלוא הגיבוי ומלוא הכבוד וההערכה".
שר המשפטים יריב לוין הגן אף הוא על החיילים: "הזדעזעתי לראות את התמונות הקשות של מעצר חיילים בשדה תימן, בדרך שמתאימה למעצר פושעים מסוכנים. אי-אפשר לקבל את זה, גם אם אין ויכוח באשר לחובה לשמור על החוק ועל פקודות הצבא. אסור לשכוח שמדובר בחיילים שעושים עבודת קודש קשה מאין כמוה עבור כולנו, של שמירה על הגרועים שבמחבלים".
כמו כן קרא שר המשפטים לחברי הכנסת לקבל את האירוע כקריאת השכמה לתמוך בצעדיו לבצע שינויים במערכת המשפט שלשיטתו יביאו את המערכת לאיזון נכון יותר: "מה שראינו היום הוא תוצאה נוספת של עיוות ערכי ומוסרי מתמשך שמתחיל מלמעלה, מפסקי דין והחלטות של בית המשפט העליון. רבים-רבים משמיעים היום את הדרישה לשינוי המצב מן היסוד. הגיע הזמן שהזעקה הציבורית המוצדקת תמצא אוזן קשבת אצל חברי הכנסת שנמנעו בעבר מלתמוך בביצוע השינויים הדרושים".
שרת התחבורה מירי רגב טענה: "מעצר לוחמינו המגינים על המדינה הוא צעד מסוכן בזמן מלחמה. על מערכת המשפט הצבאית להתמקד בהגנה על חיילינו, לא בריצוי שונאינו".
עמדת הצבא, שר הביטחון וראש הממשלה: פריצה לבסיסים צבאיים היא אסורה ומסכנת את צה"ל. אסור להתעלל בעצירים בניגוד לנהלי הצבא. עם זאת, הצבא משדר תמיכה בחיילי המילואים כדי למנוע שחיקת מוטיבציה.
הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי מסר: "אירוע הפריצה לבסיס שדה תימן הוא חמור ביותר ומנוגד לחוק. הפריצה לבסיס צבאי והפרת הסדר במקום הן התנהגות חמורה שאינה מקובלת בשום אופן. אנחנו נמצאים במלחמה, ופעולות מסוג זה מסכנות את ביטחון המדינה. אני מגנה בחריפות את האירוע ואנחנו פועלים להשיב את הסדר בבסיס". הלוי הוסיף: "אני נותן גיבוי מלא לפרקליטות הצבאית ולמשטרה הצבאית החוקרת בחקירת כל אירוע המובא לידיעתן. זוהי חובתן, ללא קשר לדרגה או תפקיד. דווקא חקירות אלו הן שמגינות על חיילינו בארץ ובעולם ושומרות על ערכי צה"ל. החקירות האלה מתבצעות תוך שמירה על כבוד חיילינו שאנו מפקדיהם".
שר הביטחון יואב גלנט מסר: "לוחמי צה"ל בסדיר ובמילואים נלחמים כבר למעלה מתשעה חודשים בחירוף נפש במלחמה הצודקת ביותר שידענו בכל שנות קיומנו. אני מלא הערכה לחיילים המבצעים את המשימה המורכבת והחשובה של כליאת מחבלי חמאס, מחבלים שפלים שעימם נבוא חשבון ונמצה את הדין בדרך המחמירה ביותר. צה"ל ימשיך ויפעל בהתאם לחוק. עלינו לאפשר לגורמים המוסמכים לקיים את הבדיקות הנדרשות תוך שמירה על כבוד חיילינו. גם בשעת כעס החוקים מחייבים את כולם – לא מתפרצים לבסיסי צה"ל ולא עוברים על חוקי מדינת ישראל".
בתוך דקות לאחר הודעת שר הביטחון, גינה ראש הממשלה בנימין נתניהו את הפריצה לבסיס: "ראש הממשלה בנימין נתניהו קורא להרגעה מיידית של הרוחות בשדה תימן, ומגנה בתוקף את הפריצה לתוך בסיס של צה"ל"
כמו כן בעקבות הסערה, ביקשו בצה"ל להבהיר: "זה לא מעצר אלא עיכוב לחקירה".
עמדת חברי האופוזיציה: אסור לנו להתעלל בעצירים ולהידמות מבחינה מוסרית לאויב. כמו כן, התעללות באויבים עשויה להביא להתעללות בחטופים. והכי חשוב – כאשר מערכת המשפט מיישמת ביקורת שיפוטית על מהלכי הצבא, מתקיימת הגנה מפני הדין הבינלאומי, שמופעל בעיקר כאשר המדינה שמואשמת לא עשתה די כדי לחקור את ההתנהגויות הבלתי חוקיות שהתרחשו תחת ריבונותה.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד גינה את הפריצה לבסיס ואמר כי: "הפריצה לשדה תימן היא עבריינות עלובה ומסוכנת של ח"כים שמחלישים ומפרקים את צה״ל, מחלישים ומפרקים את מדינת ישראל, מכרסמים מבפנים את יסודות כוחנו. הפוליטיקאים שהפקירו את החטופים, הפקירו את הביטחון והרסו את החברה הישראלית, הורסים עכשיו את שרשרת הפיקוד. המדינה בסכנה קיומית אם האנשים האלה לא יעופו מהשלטון ומחיינו".
גם שר הפנים משה ארבל הצטרף לגינויים של הפריצה לבסיס: "תפקידם של חיילים הוא להילחם ולנצח במלחמה ולא לשמור על מחבלים – בשביל זה השר בן גביר קיבל תקציב עתק לשירות בתי הסוהר. אין לקבל בשום אופן לקיחת הדין לידיים, פריצה לבסיסי צה"ל ומניעת תפקודם של גורמי האכיפה. פעולות חמורות אלו עלולות להגביל את פעילותה של ישראל במלחמה".
יו"ר "הדמוקרטים", האלוף במיל' יאיר גולן, הגיב על האירוע ואמר כי "הגענו לזמן הכרעה – מדינת יהודה הפשיסטית או מדינת ישראל הליברל-דמוקרטית. מי שמאפשר לכהניסטים להיכנס לממשלה מגלה עד כמה חמורה התופעה כשהם בוחרים למרוד בצבא. ככל שבוצעו עבירות פליליות על-ידי חיילים שפעלו בניגוד לפקודות, חובת הצבא והמדינה לחקור אותן. אסור לצבא לאפשר לתופעות של פלנגות עברייניות לעשות בצבא כרצונן".
ח"כ גלעד קריב ממפלגתו אמר כי "הניסיון להתערב בהחלטות פיקודיות ומשפטיות בתוך הצבא יוביל לפירוק הצבא ולפגיעה ביטחונית חמורה. איתמר בן גביר ועוצמה יהודית מעודדים מרד בתוך הצבא. לא פחות מכך. בדרך הם חושפים את חיילי ומפקדי צה"ל להליכים בינלאומיים".
לסיכום: דרושה פרספקטיבה רחבה
אירוע הפריצה לבסיסים שדה תימן וליד מעלה שאלות עקרוניות בעלות משמעות למדיניות של מדינת ישראל בתקופה זו. מצד אחד, תפיסת העולם של חברי האופוזיציה, אך גם של חברי הקבינט המצומצם, היא קיום בדק בית יסודי על מנת להגן על מדינת ישראל מההליכים המשפטיים הבינלאומיים נגדה ולשמור על תדמית בינלאומית טובה.
מנגד, עמדת רוב חברי הקואליציה, וחיילי המילואים שמשרתים כבר תשעה חודשים במסירות, היא שרדיפת חיילי מילואים תגרור פגיעה במוטיבציה וביכולת הלחימה של צה"ל.
אל תתבלבלו: זה לא אירוע חד פעמי. לאור הבשלת התנאים, לדעת הפרקליטות הצבאית ומקבלי ההחלטות, לפתיחה בחקירות בנושא ההתעללויות במחבלים עצורים, אנו צפויים להיתקל בדילמה מוסרית, ערכית ומשפטית זאת שוב.
ראוי יהיה אם כלל הנוגעים בדבר, מהפוליטיקאים, דרך כלי התקשורת השונים ועד לכל אזרח במדינת ישראל יאמץ פרספקטיבה רחבה יותר, כדי לגשת לסוגיה המורכבת בצורה הנכונה.