ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש הערב (ג') עם מזכ"ל ה-OECD, מתיאס קורמן, בלשכת ראש הממשלה בירושלים. במהלך הפגישה, נתניהו והמזכ״ל שוחחו על ההתפתחויות בכלכלה העולמית וההשפעות שלה על מדינת ישראל.
כלכלת ישראל תצמח בשנה הקרובה
המזכ״ל ציין את עוצמתה של הכלכלה הישראלית ושל מגזר ההייטק, ואמר כי ה-OECD צופה שכלכלת ישראל תצמח בשנה הקרובה בקצב מהיר יותר מהממוצע העולמי בכלל, וממדינות ה-OECD בפרט.
בפגישה נכחו גם ראש המל"ל צחי הנגבי, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ׳ אבי שמחון ושגריר ישראל ל-OECD, שי כהן.
עוד באותו הנושא
מהפך מהשנה שעברה
הפגישה מגיעה לאחר שבאפריל של השנה שעברה ה-OECD הוריד בחדות את תחזיות הצמיחה של כלכלת ישראל הן של 2024 והן של 2025. כלכלני הארגון, צפו שהצמיחה בישראל ב-2024 תעמוד על 0.6% בלבד וכי ישראל תסבול מצמיחה שלילית לנפש. תחזית הצמיחה ל-2025 הורדה אז בחדות מ-4.6% ל-2.4% בלבד. בנוסף, הועלתה תחזית האינפלציה ל-3.1% ב-2024 ול-3.6% ב-2025 – מחוץ ליעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה.
עמידות מרשימה על רקע המלחמה
לא רק ה-OECD צופה התאוששות למדינת ישראל. חברת דירוג האשראי הבינלאומית Fitch Ratings הודיעה אתמול על אישור מחדש של דירוג האשראי של ישראל ברמה של "A" עם תחזית "שלילית". השיפור המשמעותי מבחינתה משקף בעיניים כלכליות את יציבותה הביטחונית של ישראל.
ישראל: עמידות ביטחונית מרשימה – אך נדרשת יציבות פנימית
הדירוג החדש של ישראל מציין את עמידותה המרשימה במלחמה האחרונה, במיוחד עם הירידה בהשפעתה של איראן באזור. ישראל הצליחה להגן על עצמה ולהפחית את הסיכון מצד אויבים חיצוניים.
הדירוג מציין גם את הקשיים הפוליטיים הפנימיים של ישראל. החברה שמבצעת את הדירוג מציינת את האתגרים הפוליטיים במדינה, כמו פילוג פנימי, מחלוקות בנוגע לרפורמות במערכת המשפט, וקשיים בהסכמות פוליטיות. אם הבעיות האלה לא ייפתרו, יש סיכון לפגיעה במערכת השלטון ולירידה באמון הציבור. דבר כזה יכול גם להוריד את הדירוג של ישראל בעתיד.
ה-OECD אינו גוף שמדרג אשראי, אבל חברות דירוג האשראי מתחשבות בדו"חות וההמלצות שלו כשהן בוחנות את מצבה הכלכלי של מדינה. דיווח חיובי על ישראל יוכל בהחלט לסייע בשיפור הדירוג גם בעתיד.