ישראל ביטלה היום (ג') את כל המכסים שהוטלו עד היום על מוצרים מארצות-הברית, שותפת הסחר הגדולה של ישראל. ההחלטה התקבלה בהנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו; שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳; ושר הכלכלה והתעשייה, ח"כ ניר ברק. לאחר אישור ועדת הכספים וחתימת שר הכלכלה והתעשייה על הצו, יכנס לתוקף התיקון לצו היטלי סחר ואמצעי הגנה, ויבוטלו המכסים על כלל היבוא מאמריקה.
שותפת הסחר המשמעותית ביותר של ישראל
רוב המוצרים המיובאים מארה"ב כבר פטורים ממכס
על פי הודעת הממשלה ב-2024 ייצוא הסחורות לארצות-הברית עמד על 17.3 מיליארד דולר, וייצוא השירותים הוערך ב-16.7 מיליארד דולר, על פי נתוני רשות המסים ואגף הכלכלן הראשי באוצר, הכנסות המדינה ממכסים על ייבוא מארה״ב מסתכמות בכ־42 מיליון שקלים בלבד בשנה, רובם מתחום החקלאות.
הסכם סיוע החוץ בין ישראל לארצות-הברית משנת 1985 הביא לכך שהרוב המוחלט (כ-99%) של המוצרים המיובאים מארצות-הברית כבר פטורים ממכס באופן מלא. על כן, הפחתת המכסים תחול על מספר מצומצם ביותר של מוצרים, בקטגוריית ייבוא המזון והחקלאות מארצות-הברית.
עוד באותו הנושא
למרות שהשינוי לא גדול, הפחתת המכסים עשויה להביא להרחבת הסכם הסחר ישראל-ארצות-הברית, ולחיזוק היחסים האסטרטגיים בין המדינות. בהפחתה טמונה גם הבטחה לצרכנים בישראל בדמות הפחתה אפשרית ביוקר המחיה עם הרחבת יבוא מוצרי מזון ומוצרי חקלאות מארצות-הברית במכס אפסי.
סמוטריץ': "הורדת המיסים תסייע במאבק ביוקר המחייה"
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר על הרפורמה: ״בנוסף על היתרונות הכלכליים למשק ולאזרחי ישראל, המהלך הנוכחי יאפשר לנו לחזק עוד יותר את הברית והקשרים בין ישראל לארצות-הברית".
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ׳ הוסיף: ״הממשל הנוכחי הוא הזדמנות אמיתית לעצב עתיד כלכלי אסטרטגי חדש למדינות, תוך חיזוק תפקידה המרכזי של ישראל כשותפה כלכלית. הורדת המיסים תיטיב עם מדינת ישראל ועולה בקנה אחד עם מדיניות הממשלה במאבק ביוקר המחייה ואף תגביר את התחרות בתחום המזון״.