ההכרה בחייל שהתאבד כחלל צה"ל: הזדמנות לנרמל טיפול רגשי

הוכר לוחם המילואים ששם קץ לחייו כחלל צה"ל. המקרה הטרגי מדגיש את חשיבות הטיפול הנפשי בתקופה זאת עבור חיילים ובכלל.

אלירן מזרחי ז"ל. צילום באדיבות המשפחה.

דובר צה"ל עדכן אמש (רביעי) כי לאחר התייעצות בין שר הביטחון יואב גלנט והרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי, ולאחר בדיקה שביצע ראש אכ"א, הודיעו נציגי צה"ל  למשפחתו של לוחם המילואים אלירן מזרחי ז"ל כי הוא יוכר כחלל צה"ל ויובא לקבורה צבאית.

עוד נמסר כי מתחקיר המפקדים עלה כי המפגש של אלירן, יחד עם מפקד הפלוגה וחייל נוסף, אשר התרחש ביום שבו שם קץ לחייו, היה מפגש הכנה לקראת תעסוקה מבצעית שאותה הם היו אמורים לבצע בימים הקרובים. פגישה זאת נחשבת כחלק מתפקידו הצבאי, ומצריכה הזנת יום מילואים פעיל, וזאת בניגוד לתיאור המקרה כאירוע חברתי בבירור הראשוני שנעשה ביום האירוע.

מזרחי בן ה-40 היה תושב מעלה אדומים, נשוי ואב לארבעה ילדים – בת 12, בן 10 על הרצף, בת 8 ובת 6. הוא היה לוחם בהנדסה קרבית והפעיל דחפור D9. בני משפחתו סיפרו שב-8 באוקטובר פינה גופות נרצחים ממסיבת "נובה", ולאחר נכנס קרקעית לעזה יחד עם הצוות שלו. מאז היה במילואים עד אפריל. משקיבל את צו ה-8 בשנית – החליט לשים קץ לחייו.

מזרחי ז"ל עם הוריו ושניים מילדיו. התמונה באדיבות המשפחה.

אחותו, שיר מזרחי, אמרה בראיון ל-Ynet כי "הוציאו לנו את הנשמה אבל הצלחנו בסוף להגיע למה שרצינו למרות שזו הייתה החרגה בלבד, בגלל שבאותו יום הוא ישב בעצם עם המ"פ ועם עוד כמה מפקדים והם דיברו לקראת יום ראשון מה הולך להיות, אז בחרו שכן להכיר בו כאילו הוא היה בשירות מילואים. ולמעשה קיבלנו את מה שרצינו ואנחנו הולכים לקבור את אלירן היום ב-12:00 בצהריים כמו שמגיע לו, בקבורה צבאית בהר הרצל".

המאבק היה, לדבריה, משום שנושא ההתאבדויות לא מדובר בדרך כלל, מתוך מחשבה שהעיסוק בו יוביל להתאבדויות נוספות. "אני חושבת שזה היה פשוט עובר מתחת לסדר היום כזה, שאף אחד לא היה מתייחס לזה. בסופו של דבר הנושא הזה של התאבדויות זה נושא שלא מדברים עליו. זה נושא שהוא טאבו במדינה שלנו בגלל כל מיני דברים. מפחדים שאם ידברו על זה זה יגרום לזה יותר, בגלל שזה נושא שלא סקסי בתקשורת לדבר על אנשים שבוחרים לשים קץ לחיים שלהם".

עם זאת הסבירה מזרחי: "אבל אני חושבת שאנחנו גם בתקופה שונה, בתקופה שהמון אנשים מתאבדים בגלל המלחמה הזאת ולא מדברים על זה. אז בכללי, בלי קשר לזה שנלחמנו להביא אותו לקבורה צבאית, אני חושבת שזה הנושא שחשוב לנו להעלות אותו לסדר היום במיוחד כי אח שלי היה בן אדם כל כך שמח וכל כך אופטימי ובסופו של דבר הוא בחר לשים סוף לחיים שלו בגלל המצב, בגלל הדברים שהוא ראה וחשוב לדבר על זה".

פרסומו של מקרה זה מהווה לא רק מתן כבוד אחרון לגיבור שנפל כתוצאה מהמלחמה, אלא גם מהווה הזדמנות חשובה לעורר מודעות לנושא ההתאבדויות, ואת החשיבות של פנייה לטיפול נפשי ובניית מערכת תומכת כדי להילחם בתופעה הטרגית.

במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר נפשי, חשוב לשים לב לסימני אובדנות ואף לסימני מצוקה 'עדינים' יותר – משום שלעולם אין לדעת מה מתחבא בנפש פנימה. חשוב לשדר לאדם כזה שאין בושה לפנות לגורם מקצועי שיכול לסייע, לדבר איתו ולהפנות אותו לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים.

ניתן לפנות לער"ן (עזרה ראשונה נפשית) בטלפון – 1201 או באתר האינטרנט של סה"ר http://www.sahar.org.il, או headspace.org.il

כמו כן ניתן לפנות לעמותת נט"ל שמסייעת לנפגעי טראומה על רקע לאומי: https://il.natal.org.il/

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן