משרד הבריאות משנה גישה בפיקוח על עסקי המזון: במקום להיצמד לאלפי תקנות מפורטות ומכבידות, יעבור המשרד למודל רגולציה חדש שמבוסס על תוצאות תברואתיות וניהול סיכונים עצמאי של בתי העסק, זאת על פי דיווח של עידן ארץ שהתפרסם היום (א').
אוטונומיה נרחבת יותר
המהלך נועד לאפשר גמישות תפעולית רחבה יותר לבעלי עסקים, לעודד תחרות, לשפר את רמת התברואה ולהוזיל מחירים לצרכן. במסגרת השינוי, עסקים שיפגינו התנהלות אחראית יוכלו ליהנות מאוטונומיה נרחבת יותר, עם פחות התערבות ישירה של הרגולטור.
כך בדיוק זה צפוי להתבצע:
תחילה תוסר הדרישה הקבועה כיום שלפיה שליש משטח המטבח חייב להיות מוקצה לשטיפת כלים, ותינתן גמישות רבה יותר בבחירת חומרי הבנייה – ללא צורך באישורים פרטניים לכל חומר.
עוד באותו הנושא
בנוסף, תבוטל דרישת הגובה המינימלי של תקרת העסק, כל עוד מתקיימת תחלופת אוויר מספקת, וגם הדרישה למעבר פנוי של 1.5 מטרים ברחוב – שהקשתה על פתיחת עסקים באזורים צפופים – תוסר.
בשלב השני של הרפורמה, עסקים שיבחרו להצטרף למודל החדש יעברו הכשרה מקצועית בניהול סיכונים תברואתיים – ובתמורה יזכו להקלות נוספות שיקלו עליהם להקים ולתפעל עסקי מזון.
בין ההקלות שיוענקו: גמישות בשטחים הנדרשים למטבח, למחסן ולחדר האוכל, קיצור המרחק הנדרש בין המחסן למטבח, אפשרות חופשית יותר למיקום הדלפק, והקלה בדרישה למרחק מינימלי בין אזורי צלייה, אפייה או טיגון לבין הכניסה לעסק.
השינוי יחל כבר בשבועות הקרובים
ההקלות הראשונות צפויות להיכנס לתוקף כבר בשבועות הקרובים, לאחר שהטיוטה תוצג להערות הציבור ולאחר מכן תועבר לחתימת שר הבריאות.