סך התמיכה שיוענק לרשויות מקומיות יעמוד על 250 מיליון ש"ח מתקציב הקרן לשמירת הניקיון, וינתן לאורך חמש שנים, מ-2025 עד 2029. בין היתר, המערכים יתבססו על מערכי פיקוח ואכיפה טכנולוגיים דוגמת מעקב GPS על המשאיות המובילות את הפסולת, כך שכל ראש רשות יוכל בכל רגע נתון לדעת היכן המשאיות נמצאות.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, אמרה: "אתגר הטיפול בפסולת הפך להיות האתגר הגדול של הרשויות המקומיות והאזוריות בישראל. אנחנו מבקשים להפוך את המשבר להזדמנות שתצמיח ותחזק את היכולת של הרשויות להתמודד עם אתגר הפסולת. זוהי בשורה גדולה והובלת שינוי משמעותי, כאשר אנחנו מחזקים ומרחיבים את המערכים האזוריים לטיפול בפסולת. בתקצוב יוכנסו מערכי פיקוח ואכיפה טכנולוגיים כמו מעקב GPS על משאיות המובילות פסולת, כך שראשי הרשויות המקומיות יֵדעו בכל רגע נתון היכן המשאיות נמצאות. תקצוב האשכולות יסייע ביישום מדיניות המשרד לצמצום נפחי הטמנה, עידוד מחזור הפסולת על כל סוגיה והקטנת עלויות הטיפול בפסולת לרשויות המקומיות. נוסף על כך, התמיכה תוביל להתייעלות בביצוע האיסוף והטיפול בפסולת, לשיפור רמת השירותים לתושבי הרשויות בנושאים אלו ולהפחתת מפגעי פסולת בשטחי אותן רשויות".
שיעור הטמנת הפסולת בישראל עומד כיום על כ-80%, מהגבוהים במדינות המפותחות. המדיניות למשק פסולת בר קיימה של המשרד להגנת הסביבה מקדמת צמצום פסולת במקור, שימוש מחדש ומחזור פסולת במטרה לצמצם את נפח ההטמנה. תמיכת המשרד תסייע בהתייעלות ובשיפור של ניהול משק הפסולת בקרב אשכולות רשויות מקומיות. כיום פועלים בישראל 12 אשכולות מסוג זה, המאגדים בתוכם כ- 166 רשויות וכ- 3.4 מיליון תושבים.
עוד באותו הנושא
המשרד קורא לאשכולות רשויות מקומיות להגיש בקשות תמיכה. עד כה תמך המשרד בכ-350 מיליון ש"ח בשבעת האשכולות הראשונים שהקימו מערכים אזוריים לטיפול בפסולת.
מטרת התמיכה היא לסייע ליישום בפועל של מדיניות המשרד בתחום הפסולת, על ידי:
o הקמת מערכים אזוריים לאיסוף פסולת
o הגברת המחזור
o הקמת מערכים לפיקוח ולאכיפה על ניהול פסולת
o צמצום מפגעי הפסולת
o הפחתת הטמנת הפסולת
המשרד רואה חשיבות רבה בהמשך התמיכה באשכולות הוותיקים, לצד הרחבת התמיכה בחמשת האשכולות החדשים.