EN

ד׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

2 אפריל 2025

שינוי דרמטי במערכת הבנקאית בישראל: אלו הפרטים

דוח חדש שהוגש לשר האוצר ולנגיד בנק ישראל ממליץ על שינוי דרמטי במערכת הבנקאית בישראל | כבר בשנת 2026 בנקים חדשים יכנסו למערכת הבנקאית ויציעו תנאים תחרותיים יותר

גברים ליד כספומט | צילום: Dario Sanchez/Flash90

דו"ח חדש שנכתב על ידי צוות בין-משרדי בראשות המפקח על הבנקים בבנק ישראל והממונה על התקציבים במשרד האוצר מבקש לשנות את תמונת המצב הקיימת במערכת הבנקאית. הערב (שני) הוגש הדו"ח לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולנגיד בנק ישראל אמיר ירון, שהיו אלה שמינו את הצוות.

הצוות, שבו לקחו חלק גם יו"ר רשות ניירות ערך, הממונה על רשות שוק ההון, הממונה על התחרות ונציגים בכירים נוספים, המליץ להגדיל את מספר הגורמים הפועלים במערכת הבנקאית במטרה להעלות את שיעורי הריבית שמוצעים ללקוחות הבנקים על יתרות בחשבונות עו"ש ובפיקדונות, ולשפר את הריביות המוצעות בנטילת הלוואות, זאת על פי דיווח שפורסם ב-ynet.

תנאים טובים יותר

כדי לעודד כניסה של שחקנים חדשים למערכת הבנקאית, מציע הדו"ח חבילת הקלות רחבה. בנק חדש יוכל לפעול ברישיון בתנאים טובים יותר, ולא להתחייב לתת את כל השירותים הבנקאיים המסורתיים, דרישות ההון והנזילות יופחתו באופן משמעותי. הבנקים החדשים, על פי המתווה המוצע, יהיו קטנים מהבנקים המסורתיים. הם יוכלו להגיע עד 2.5%-5% מגודל המערכת הבנקאית והדרישות מהם יהיו מצומצמות יותר. גישה זו, כך מאמינים בצוות, תאפשר להם להתמקד בתחומים מסוימים ולהציע בהם תנאים תחרותיים יותר.

כסף | צילום: חיים גולדברג/פלאש 90

השחקנים החדשים

לפי ההמלצות, בין השחקנים המרכזיים שיכלו להפוך לבנקים חדשים נמצאים חברות כרטיסי האשראי – מקס, ישראכרט וכאל – לצד חברות אשראי חוץ-בנקאי, חברות ביטוח וגופים פיננסיים נוספים. גם רשתות קמעונאות כמו שופרסל ורמי לוי יוכלו להקים בנק, באמצעות חברה נפרדת שתעמוד בכללי הרגולציה. לדברי המפקח על הבנקים, בשלב זה לא נשקלות מגבלות חקיקה על זהות הגורמים שיורשו להקים בנקים חדשים.

כבר בשנת 2026

הצוות מעריך כי כבר בשנת 2026, עם השלמת החקיקה הנדרשת, יפעלו בישראל שניים עד שלושה בנקים חדשים. אלה צפויים להציע ריביות אטרקטיביות יותר ללקוחות – מהלך שיגביר את התחרות ויאלץ גם את הבנקים הקיימים לשפר את התנאים שהם מציעים.

"בשורה גדולה"

אם התחזיות של חברי הצוות יתממשו, ייהנו לקוחות הבנקים מריביות גבוהות יותר על פיקדונות וחשבונות עו"ש, לצד ירידה בריביות על הלוואות. באוצר ציינו כי במסגרת שיחות השימוע שקיים הצוות עם גורמים שונים במהלך גיבוש הדו"ח, היו חברות שהביעו עניין במהלך – באופן שמרמז על "בשורה גדולה" הצפויה בכל שלושת התחומים.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן