לאחר חודשים של מאבקים ועיכובים, נפתח סוף סוף חסם ההתיישבות הצעירה ביישובים הכפריים בגליל ובנגב. מאות משפחות שהמתינו להסדרת מתווה ההנחות הממשלתי בקרקעות יוכלו כעת לרכוש אדמות בהנחות משמעותיות של עד 90 אחוזים. בנוסף, החלטת הממשלה למתן הנחות נוספות לחיילי המילואים, שעוכבה ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) במשך חודשים, שוחררה גם היא.
דני עברי, ראש המועצה האזורית משגב, הביע אופטימיות לגבי ההתפתחות: "אני צופה שבשנה הקרובה נצליח להשלים פער של שנה וחצי ונשלים מאות עסקאות של משפחות שיבנו כאן את ביתן".
מאבק ממושך ומורכב
עוד באותו הנושא
ההחלטה להעניק הנחות משמעותיות בקרקעות הגיעה לאחר מאבק ממושך בין בכירים בממשלה לבין רמ"י. המאבק הגיע לשיאו כאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו התערב אישית ודרש את יישום ההסכמות למתן ההנחות.
השר עמיחי שיקלי היה מהקולות הבולטים במאבק זה. בפנייתו לנתניהו, כתב שיקלי: "משטר ההנחות המעוות, המסורס והנכה, לגבי המתיישבים באזורי עדיפות לאומית בגליל ובנגב נותר בעינו". הוא הוסיף כי "מקוממת במיוחד ההפליה לרעה בין מתיישבים בישובים ישראלים-יהודים בגליל ובנגב, לבין צעירים בישובים ערבים או בדואים".
משמעות ההחלטה
ההחלטה החדשה מרחיבה משמעותית את היקף ההנחות. לדוגמה, זוגות צעירים חסרי דיור יוכלו ליהנות מהנחה של עד 900 אלף שקל, לעומת 450 אלף שקל בעבר. משפרי דיור ייהנו מהנחה של עד 500 אלף שקל.
בנוסף, הורחבו התנאים להנחות לחיילי מילואים. כל חייל מילואים ששירת מעל 45 יום במלחמת "חרבות הברזל" יהיה זכאי להנחה נוספת של 10% ברכישת קרקע באזורי עדיפות לאומית.
למרות ההתקדמות המשמעותית, דני עברי מזהיר מפני אתגרים עתידיים: "אני מקווה שברמ"י לא ינסו לסכל את ההנחות החדשות על ידי הוצאת שומות חדשות ויקרות יותר עבור הקרקעות הבאות, בנסיון לטשטש את ההנחה".
עברי גם מציין כי שישה מיישובי המועצה ממתינים להתרחבות לאחר שהגיעו למכסת המשפחות המרבית. זאת על רקע השינויים בחוק ועדות הקבלה, המרחיב את מגבלת הגודל ליישובים מ-400 ל-700 משפחות.
ההחלטה החדשה מהווה צעד משמעותי בעידוד ההתיישבות הצעירה בפריפריה, אך יישומה המלא והשלכותיה ארוכות הטווח עדיין נותרו לבחינה בעתיד הקרוב.