EN

ד׳ בניסן ה׳תשפ״ה |

2 אפריל 2025

עם חזק, חוסן איתן – אבל מה תפקידה של התקשורת?

למרות הטבח הנורא, פרדי איתן סבור כי מאז ה-7 באוקטובר העם הפגין סולידריות יוצאת דופן, חוסן לאומי ואומץ לב מול הטרור האסלאמיסטי

בעיתונות הכתובה וברשתות החברתיות היו ונותרו ספקניים ופסימיים | צילום: Chaim Goldberg/FLASH90

אומה נבחנת על ידי סכנות ובמהלך משברים וסכסוכים. רק חוסן חזק מסוגל לנווט כנגד כל הסיכויים. דמורליזציה הורגת פעולה ועלולה לדרדר את המדינה לתרדמת בלתי הפיכה.

מה חלקה של התקשורת בכל זה?

למרות כישלונות צבאיים וממשלתיים חמורים, רובו המכריע של העם הישראלי הפגין מאז ה-7 באוקטובר 2023 אומץ לב מופתי במאבק נגד הטרור האסלאמיסטי, נחישות יוצאת דופן לשחרור החטופים ותמיכה חסרת תקדים בכל המשפחות שחוו משבר עמוק, ובפרט במשפחת ביבס.

אומץ לב מופתי במאבק נגד הטרור האסלאמיסטי | צילום: Avshalom Sassoni/Flash90

עם זאת, אסור שגל ההדף של ה-7 באוקטובר ידרדר את המדינה לייאוש ולדיכאון יומיומי. אסור לעם בן 3,000 שנה לאבד את נשמתו. החוסן הוא הכוח שלנו. האחדות שלנו היא מטרה עליונה. אבל מה חלקה של התקשורת בכל זה? מרבית הדיווחים וההערות של עיתונאים בערוצי הטלוויזיה, בעיתונות הכתובה וברשתות החברתיות היו ונותרו ספקניים ופסימיים.

"החוסן הוא הכוח שלנו. האחדות שלנו היא מטרה עליונה"

אין ספק שחובתה של התקשורת היא להפיץ חדשות ולבקר את כל העוולות והחסרונות. אבל, במציאות שלנו, אנחנו לצערנו מוצפים באותם נושאים, כמעין שטיפת מוח, הפצצה של מידע ומסרים שלא השתנו מאז ה-7 באוקטובר. אנחנו כבר לא מבחינים בין חדשות גולמיות לפרשנות. לעתים קרובות הדעה האישית שולטת.

אין ספק שרפורמות חוקתיות נחוצות משום שהן מעשירות את ערכי הדמוקרטיה. אך הן, חייבות להיעשות בהתייעצות עם כל הצדדים. מצד שני, ההתקפות השיטתיות על אלופי צה"ל, על ראשי שירותי המדינה ובעיקר על הרשות השופטת מחלישות במידה ניכרת את שלטון החוק. בנושא זה אמר פול ואלרי בצדק: "אם המדינה חזקה, היא מרסקת אותנו; אם היא חלשה, אנחנו מתים".

התעמולה אינה מובנת מאליה, הפצת מסרים ריקים אינה מהווה מדיניות מוצדקת וישימה. התעמולה, משמאל וגם מימין, מזינה את גחמות השלטון. היא מסוכנת ביותר במדינה דמוקרטית במלחמה מתמדת.

הפגנה נגד הרפורמה המשפטית, ספטמבר 2023 | צילום: Ayal Margolin/Flash90

לשים את הבעיות בפרופורציה הנכונה שלהן

בואו לא ניקח את הדברים בקלות ראש וברשלנות, אבל עדיף לשים את הבעיות בפרופורציה הנכונה שלהן, להציג את המציאות בצורה אמינה. לראות את מכלול הבעיות האזוריות והבינלאומיות, לא להאמין – כפי שעושים עיתונאים ומומחי תקשורת מסוימים – שישראל היא "מרכז העולם". להתייחס לאירועים רק מזווית פוליטית פנימית, להציג מדיניות פוליטית פתטית שמבליטה כל אמירה חסרת חשיבות של חבר כנסת כזה או אחר או הממשלה. לבחור את העיקר, החשוב ולא הבינוני, העקר והרכילותי.

בהקשר מורכב זה, הרמטכ"ל החדש, אייל זמיר, יצטרך להכין את צה"ל להמשך הלחימה בכמה חזיתות ובעיקר לשחרור כל החטופים. עם זאת, כדי להיות מסוגל לנצח במלחמה, הוא חייב קודם לחנך להילחם למען מטרה צודקת, להנחיל לקצינים ולחיילים את עקרונות האומץ, המניעים הפטריוטיים, לחשוב על מבצעים צבאיים מקוריים ומרהיבים, ותמיד לגרום לאנשים להבין שהמטרה הסופית היא החיפוש אחר שלום.

לישראלים תמיד הייתה היכולת להתאחד

השנים הקרובות נראות בלתי צפויות הן לעתיד ארצנו והן לעניינים בינלאומיים בעקבות המשבר האוקראיני. ובכל זאת, עם ממשל טראמפ, הזדמנויות למדינת ישראל יכולות להתממש. לכן, בל נחמיץ את האירועים הגדולים של ההיסטוריה.

ומעל הכול עומדת העובדה הבאה – בזמנים כואבים וקשים, לישראלים תמיד הייתה היכולת להתאחד ולהמשיך באורח חייהם. סולידריות עממית זו ייחודית בין העמים ומאפיינת את גורלו של העם היהודי משחר ההיסטוריה.

 

פרדי איתן הוא דיפלומט, עיתונאי וסופר אשר שירת בשגרירויות ישראל בצרפת ובבריסל והיה השגריר הראשון של ישראל במאוריטניה. כיום הוא עומד בראש פרויקט אירופה-ישראל ומנהל האתר בצרפתית של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן