רוברט אובריאן שהיה היועץ לביטחון לאומי האחרון של דונלד טראמפ בבית הלבן, הזהיר כי מפלגת הלייבור מסתכנת בקרע רציני ביחסי בריטניה-ארצות הברית אם תחליט לאסור על מכירת נשק לישראל. כך דיווח אמש (יום חמישי) הגרדיאן הבריטי.
בתחילת השבוע פרסם הגרדיאן כי בבריטניה רוצים להגביל ייצוא נשק התקפי לישראל, אך לאפשר מכירת נשק הגנתי. התהליך מתעכב בשל הקושי לקבוע איזה נשק נחשב "התקפי" ואיזה "הגנתי". על תהליך הבדיקה הורה שר החוץ, דיוויד לאמי, בליווי ראש הממשלה קיר סטרמר. גורם שבקיא בפרטי התהליך אמר כי "הדין הבינלאומי מעורפל, אבל הוא אומר שאנחנו צריכים להראות ששקלנו כל אפשרות. זו הסיבה שהמעצור העיקרי כאן הוא חוקי ולא דיפלומטי".
בתגובה למהלכים אלו אמר רוברט אובריאן, אחד מהקולות הביטחוניים הבולטים במחנה טראמפ, כי בריטניה מסכנת את תפקידה העתידי בפרויקט ה-F-35, ומסתכנת גם באמברגו-נגד שיטיל עליה הקונגרס האמריקני. מטוסי ה-F-35, נציין, מיוצרים בחלקם על-ידי חברות נשק בריטיות ומשמשים את חיל האוויר הישראלי.
עוד באותו הנושא
"ה-F-35 הוא פרויקט משותף, והוא ימשיך להגיע לישראל – ואין לטורקיה, בריטניה או כל מדינה אחרת מה לעשות עם זה. אני לא רוצה לראות מצב שבו בריטניה לא תהיה שותפה בפרויקט או בפלטפורמות מתקדמות אחרות בגלל אמברגו נשק מאוד לא מומלץ שתטיל על ישראל. ההשלכות של זה הן משהו שבריטניה באמת צריכה לחשוב עליו בתקופה שבה רוסיה וסין מהוות איום עצום למערב".
אובריאן הוסיף כי "הרבה מההייטק שבריטניה מסתמכת עליו מגיע ישירות או בעקיפין מישראל". והדגיש: "הצעת המדיניות הבריטית הזו מסוכנת בצורה יוצאת דופן, ויש לה פוטנציאל לגרום לקרע ביחסים המיוחדים בין ארה"ב לבריטניה, ולפגוע בברית נאט"ו".
בנוסף, אובריאן גם דרש שממשלת בריטניה תעשה "כל שביכולתה" כדי לסגור את התיק שמתנהל נגד ישראל בבית המשפט הבינלאומי הפלילי בהאג, זאת לאחר שבחודש שעבר בצעד חריג משכה בריטניה את הסתייגותיותיה נגד צווי המעצר לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט.
ההסתייגויות הוגשו בחודש יוני האחרון מטעם ממשלת בריטניה, אלא שבתחילת יולי התחולל בממלכה מהלך פוליטי – הממשלה השמרנית של רישי סונאק הובסה בבחירות בידי מפלגת הלייבור מהשמאל. בבריטניה פורסם כי חילופי השלטון צפויים להביא עמם שינוי מדיניות ביחס להתנהלותה של ישראל במלחמה.
בשבוע שעבר הגישו ארגוני זכויות אדם עתירה לבית המשפט העליון בבריטניה, שהאשימה את הממשלה בכך שהיא מסרבת לאסור את מכירת הנשק לישראל. לתביעה צורפו עדויות לפיהן פלסטינים "עונו, לא טופלו בבית החולים ולא הצליחו להימלט מההפצצות הכבדות". בשבוע שעבר אף התפטר פקיד משרד החוץ הבריטי מארק סמית', שעסק במאבק בטרור – במחאה על מכירת הנשק לישראל, שלדבריו "שותפה לפשעי מלחמה".
על רקע הלכי הרוח האלו בבריטניה, דבריו של רוברט אובריאן הם בעלי-ערך רב למעמדה הבינלאומי של ישראל.