סערה פוליטית סביב חוק הגיוס: אדלשטיין מתנה העברה בהסכמה רחבה

ההצעה נמצאת כעת בוועדת החוץ והביטחון בראשות אדלשטיין, שם צפוי להתנהל מאבק סביב החוק. המצב הנוכחי מדגיש את המורכבות הפוליטית והחברתית סביב סוגיית גיוס החרדים, במיוחד לאור המלחמה המתמשכת והצורך בכוח אדם נוסף בצה"ל.
יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין מוביל ישיבת ועדת ביטחון וחוץ בכנסת, הפרלמנט הישראלי בירושלים ב-28 במאי 2024.

צילום חיים גולדברג/פלאש90

מתיחות בקואליציה לאחר הצהרת יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, אשר הצית סערה פוליטית ביום שלישי כאשר הצהיר בוועדה כי "חוק הגיוס יעבור בהסכמה רחבה – או שלא יעבור כלל". הצהרה זו, המהדהדת את עמדתו של שר הביטחון יואב גלנט, הפתיעה את ראש הממשלה בנימין נתניהו וגורמים נוספים בקואליציה, והובילה לשיחות דחופות ודרישות להבהרות.

עמדתו של אדלשטיין התחדדה בדיון על הארכת גיל הפטור למשרתי מילואים, כאשר סירב להעלות את הצעת החוק להצבעה בטענה להיעדר הסכמה רחבה. אדלשטיין הדגיש: "לא יהיה מצב שהארכת החוק הזה תעבור על כידוני הקואליציה ואחר כך אשמע במליאה חברי כנסת אומרים שהקואליציה שמבוססת על משתמטים העבירה… או שכולנו נדחה את הבקשה של צה"ל או שכולנו נסכים על משהו."

במקביל, התקיימו שיחות בין נציגי אדלשטיין לבני גנץ בנוגע להארכת הוראת השעה על גיל הפטור. מפלגת המחנה הממלכתי, בראשות גדי איזנקוט, הביעה נכונות להארכה של שבועיים, במהלכם ייבחן הצורך בהארכה נוספת ויעקבו אחר התקדמות חוק הגיוס.

בעקבות הסערה, גורמים בקואליציה טענו כי דברי אדלשטיין הובנו שלא כהלכה, וכי אין כוונה לתת זכות וטו לאופוזיציה. עם זאת, המשבר בקואליציה סביב סוגיית הגיוס עדיין רחוק מפתרון, כאשר מספר חברי כנסת מהליכוד צפויים להתנגד להצעת החוק.

בסביבתו של אדלשטיין טענו כי מטרתו הייתה "להכניס את כולם לאירוע" ולהדגיש את דחיפות העניין לקראת החקיקה. אולם, נראה כי גלנט ואדלשטיין אינם לבד בעמדתם, וח"כים נוספים מהליכוד צפויים להתנגד לחוק.

רקע: פסיקת בג"ץ והנחיות היועמ"שית

ברקע לדברים עומדת פסיקת בג"ץ, שקבעה פה אחד כי יש לגייס תלמידי ישיבות וכי הפטור מגיוס פוגע בעקרון השוויון. השופטים הדגישו כי "בעיצומה של מלחמה קשה, מעמסת אי השוויון בנטל חריפה מתמיד – ומחייבת קידום פתרון לסוגיה".

בעקבות הפסיקה, היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הנחתה לגייס 3,000 תלמידי ישיבות נוספים השנה והזהירה מפני העברת כספים לישיבות שאינן מגייסות תלמידים.

הממשלה מקדמת את הצעת החוק של בני גנץ מהכנסת הקודמת, למרות התנגדות היועמ"שית והביקורת מצד גנץ עצמו, שטען כי ההצעה "אינה רלוונטית למציאות שאחרי 7 באוקטובר". ההצעה אושרה להחלת דין רציפות ברוב של 63 תומכים מול 57 מתנגדים, כאשר השר גלנט היה היחיד מהקואליציה שהתנגד למהלך.

גנץ תקף את המהלך וכינה אותו "תרגיל פוליטי", בעוד גלנט הצהיר כי יתמוך רק בחוק שיגיע בהסכמת כל סיעות קואליציית החירום.

המפלגות החרדיות נמנעות בינתיים מאיומים להפיל את הממשלה, אך מתחו ביקורת חריפה על בית המשפט. הן נמנעו מביקורת ישירה על נתניהו, שממשיך לקדם את הצעת החוק.

התפתחויות אלו מציבות אתגר משמעותי בפני הקואליציה, כאשר הלחץ הציבורי והמשפטי לקידום שוויון בנטל מתנגש עם האינטרסים הפוליטיים והאידיאולוגיים של חלק ממרכיבי הקואליציה. היכולת להגיע לפשרה שתספק את כל הצדדים תהיה מבחן משמעותי ליציבות הממשלה.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן