היום (חמישי) מציינים את היום הבין-לאומי ללא שקיות פלסטיק חד-פעמיות, במטרה להעלות את המודעות לנזקים הנגרמים מהשימוש בשקיות אלו ולעודד הרגלים טובים יותר. השקיות, שבדרך כלל משמשות למשך מספר דקות בלבד, מתפרקות במשך מאות שנים, במהלכן הן מזהמות את השטחים הפתוחים ומקורות המים, ופוגעות בבעלי החיים בים וביבשה.
בישראל, נחקק בשנת 2016 חוק השקיות שמטרתו לצמצם את השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות. החוק, שחל רק על הקמעונאים הגדולים, הוביל לצמצום משמעותי בשימוש בשקיות אלו. המטרה העיקרית של החוק היא להפחית את כמות הפסולת וההשפעות הסביבתיות השליליות באמצעות הגבלת החלוקה החינמית של השקיות והטלת היטל על מכירתן.
דיווחים מהמשרד להגנת הסביבה מצביעים על כך שבשנת 2023 נמכרו בישראל כ-479 מיליון שקיות פלסטיק חד-פעמיות, הפחתה של 73% בהשוואה לשנת 2016, שאז רכשו הקמעונאים הגדולים כ-1.7 מיליארד שקיות לחלוקה. עם כניסת החוק לתוקף בשנת 2017, נרשמה ירידה משמעותית בצריכת השקיות- מגמה שנשמרה עד היום.
עוד באותו הנושא
בעקבות מלחמת חרבות ברזל, ניתנה לקמעונאים ארכה להגשת דיווחים לשנת 2023, כאשר בהמשך יוגש לכנסת דוח מסכם על יישום החוק. ההיטלים הכספיים שמשלמים הצרכנים עבור השקיות משמשים לעידוד השימוש בשקיות רב-פעמיות, חינוך והסברה, וביצוע פעולות ניקיון בחופי הים.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן אמרה בנוגע לחוק: "חוק השקיות הביא להעלאת מודעות של הצרכנים לגבי הרגלי השימוש שלהם במוצרים חד פעמיים אשר יש להם השפעה שלילית על הסביבה. קיימת חשיבות רבה לניקיון המרחב הציבורי, השטחים הפתוחים, החופים והים. החקיקה והעלאת המודעות לציבור מסייעים להפוך את הסביבה לנקייה יותר. בנושא השימושים החד פעמיים, הדרך הטובה ביותר היא למנוע במקור את היווצרות הפסולת על ידי מעבר לשימוש בסלים רב-פעמיים ובכלים רב-פעמיים".
אלעד עמיחי, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי וחינוך קהילה במשרד להגנת הסביבה והממונה על חוק השקיות אמר כי: "הנתונים מצביעים על כך שמגמת ההפחתה בשימוש בשקיות חד פעמיות נשמרת. הציבור חושב פעמיים לפני שימוש חד-פעמי בשקית. שקיות אלו יוצרות כמות פסולת גדולה, מזהמות את הסביבה ופוגעות בניקיון המרחב הציבורי. אנו עורכים ביקורות ונוקטים באמצעי אכיפה מול קמעונאים אשר מפרים את חוק, כל זאת כדי לקדם סביבה נקייה יותר".
המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להימנע משימוש בשקיות ניילון חד-פעמיות ולאמץ שימוש בסלים רב-פעמיים, כדי לשמור על הבריאות, על בעלי החיים ועל הסביבה. בנוסף מסביר המשרד להגנת הסביבה כי במקרה בו כן נעשה שימוש בשקית חד-פעמית, יש להשליך אותה לפח הכתום למיחזור, שם השקיות מופרדות מיתר הפסולת בתחנות מעבר ייעודיות ובין היתר הן משמשות גם לייצור כבלים לתקשורת ויריעות פלסטיק לתעשיית הבנייה.