ועדת התכנון דוחה תוכנית בנייה ליד ימק"א: 'פגיעה בלתי מידתית במונומנט ההיסטורי'

הוועדה המחוזית ירושלים ביטלה תוכנית להקמת מבנה מגורים יוקרתי בסמוך למתחם ימק"א ההיסטורי. ההחלטה מדגישה את חשיבות שימור הנוף העירוני והמורשת האדריכלית של ירושלים, תוך איזון בין פיתוח עירוני לשמירה על אתרים היסטוריים.

קרדיט: www.pikiwiki.org.il

בהחלטה משמעותית, ביטלה הוועדה המחוזית ירושלים את הפקדת תוכנית לבניית מבנה מגורים יוקרתי בסמיכות למתחם ימק"א ההיסטורי. התוכנית, שהוצעה על ידי חברת רסקו, כללה הקמת מבנה בן 5 קומות עם 9 דירות יוקרה על גג מבנה קיים בפינת הרחובות וושינגטון והמלך דוד.

הוועדה נימקה את החלטתה בהשפעה השלילית שעלולה להיות לפרויקט על המתחם ההיסטורי: "נוכחות הבינוי המוצע ביחס למתחם ההיסטורי וסמיכותו המשמעותית למבנה הכיפות פוגעת פגיעה בלתי מידתית בנוכחות המונומנט במרחב, בתפיסתו כשלם, בערכי השימור ובנצפותו".

בניין ימק"א, שתוכנן לפני כמאה שנה על ידי ארתור לומיס הרמון, מהווה אבן דרך אדריכלית בירושלים. בסמוך אליו, על שטח מגרש כדורגל היסטורי, הקימה רסקו לפני כ-15 שנה את פרויקט "כתר דוד" – מתחם יוקרתי הכולל 200 דירות ב-3 בניינים.

התוכנית שנדחתה, בתכנונו של האדריכל אמציה אהרונסון, הייתה אמורה להוות תוספת לפרויקט "כתר דוד". היא הופקדה ב-2020 אך עוכבה, וגררה 5 התנגדויות.

איציק שוויקי מהמועצה לשימור אתרים טען: "בניין ימק"א הינו מבנה ייחודי בירולשים ובעולם כולו, בשל עיצובו המיוחד והמרשים. הבינוי המוצע מוסיף 5 קומות מעל הבינוי החד קומתי ובכך פוגע באופן מהותי בנצפות על בניין ימק"א מדרום".

עו"ד אייל קוצ'ינסקי, המייצג את ימק"א העולמית, הדגיש את חשיבות השמירה על אופי המתחם: "לא ייתכן שהמביט אל עבר מתחם ימק"א יראה במופע אחד את מתחם ימק"א ואת דיירי הבניין המצויים במרפסותיהם, את חבלי הכביסה או כל אובייקט אחר שבחרו להניח במרפסותיהם הפרטיות. הדברים אמורים ביתר שאת שעה שמתחם ימק"א חרט על דגלו את סמל הסובלנות לשלוש הדתות, דבר שעלול להיות מופר על ידי הצגת סממנים בעלי אופי המנוגד לאמור במרפסות הדירות".

הוועדה, בראשות שירה תלמי בבאי, הדגישה את הצורך בשימור הנראות של המתחם: "יש לשמר את נראותם ונצפותם של כל חלקי המבנים כלפי רחוב דוד המלך והרחובות הסובבים את המתחם. היקפי ונפחי הבינוי המוצעים בתוכנית, הכוללת בין היתר תוספת של 9 יחידות דיור, מצמצמים באופן משמעותי את נראות הכיפה, ומרחיבים את הבינוי מעבר לקו הבינוי שהתאפשר בהתאם לתוכנית המאושרת".

החלטה זו מדגישה את המתח המתמיד בין פיתוח עירוני לבין שימור מורשת היסטורית ותרבותית, במיוחד באזורים רגישים כמו מרכז ירושלים.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן