בנאומו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נחשפה לראשונה פרטי הההצעה הישראלית: העסקה תכלול שלושה שלבים, כאשר בשלב הראשון תופסק האש וצה"ל ייסוג באופן חלקי מאוזרים מאוכלסים – ובמקביל ישחרר חמאס את הנשים, הזקנים והפצועים במפתח של 30 אסירים פסלטינים תמורת כל חטוף. בנוסף, יוכלו תושבי צפון הרצועה לשוב לבתיהם. בשלב השני יתקיים מו"מ על הפסקת אש קבועה, ובאם יושגו הסכמות – ייסוג צה"ל לחלוטין מהרצועה, וכל יתר החטופים ישוחררו. בשלב השלישי יוחזרו גופות חטופים, ובמקביל יתחיל תהליך לשיקום הרצועה החרבה.
אולם בניגוד לנימת קולו השלווה של ביידן, התגובות במערכת הפוליטית הישראלית היו סוערות: שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר תקפו בחריפות אמש (שבת) את ההצעה הישראלית שנחשפה – והודיעו שניהם כי יפעלו לפירוק הממשלה אם היא תצא לפועל.
יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' פרסם הודעה לתקשורת לאחר שיחה שקיים עם רה"מ נתניהו: "הבהרתי לו שלא אהיה חלק ממשלה שתסכים למתווה המוצע ותסיים את המלחמה ללא השמדת חמאס והשבת כל החטופים".
עוד באותו הנושא
סמוטריץ' הוסיף: "לא נסכים להפסקת המלחמה לפני השמדת חמאס, לא לפגיעה קשה בהישגי המלחמה עד כה באמצעות נסיגת צה"ל וחזרת עזתים לצפון הרצועה, ולא לשחרור סיטונאי של מחבלים שישובו חלילה לרצוח יהודים. אנו דורשים את המשך הלחימה עד להשמדת חמאס והחזרת כל החטופים, יצירת מציאות ביטחונית אחרת לחלוטין בעזה ובלבנון, חזרת כלל התושבים לבתיהם בצפון ובדרום והשקעה מאסיבית בפיתוח מואץ של חבלי הארץ הללו".
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, פרסם במקביל הודעה דומה: "העסקה כפי שפרטיה פורסמו היום – משמעותה סיום המלחמה וויתור על מיטוט חמאס. זו עסקה מופקרת, שמהווה ניצחון לטרור וסכנה ביטחונית למדינת ישראל. הסכמה לעסקה כזו איננה הניצחון המוחלט – אלא התבוסה המוחלטת. לא נאפשר את סיום המלחמה ללא חיסולו המוחלט של חמאס. במידה וראש הממשלה יוציא לפועל את העסקה המופקרת בתנאים שפורסמו היום, שמשמעותם הם סיום המלחמה וויתור על מיטוט חמאס, עוצמה יהודית תפרק את הממשלה".
מנגד, יו"ר המחנה הממלכתי וחבר קבינט המלחמה בני גנץ הביע את הערכתו ואמר כי "ארה"ב הוכיחה תמיד, ומראשית המלחמה באופן מיוחד, את מחויבותה לביטחון ישראל ולהשבת החטופים. אנו מלאי הערכה לנשיא ביידן ולכל ידידינו האמריקנים על תמיכתם".
גנץ התייחס לעסקה ואמר כי "אנחנו מחויבים להמשיך לקדם את המתווה להשבת חטופינו כפי שגובש על ידי צוות המשא ומתן ואושר בקבינט ניהול המלחמה פה אחד, כחלק מהשגת יעדי המלחמה כולם. לאור ההתפתחויות, יש לכנס בהקדם את קבינט המלחמה עם צוות המשא ומתן כדי לגבש צעדים להמשך".
יו"ר המחנה הממלכתי הוסיף: "אני מבקש גם הערב לחזק את משפחות החטופים ולהגיד להן, שחבריי ואני מחויבים להשבת יקיריהם, ושמטרה זו היא מחויבות מוסרית עליונה, ומטרה בקדימות מובהקת על ציר הזמן".
יו"ר הימין הממלכתי, ח"כ גדעון סער, היושב באופוזיציה, התנגד למתווה הישראלי שפורסם: "מתווה שסופו הותרת החמאס על כנו ככוח השלטוני והצבאי בעזה משמעותו הותרת האיום על אזרחי ישראל בכלל ותושבי עוטף עזה בפרט. זאת תהיה תבוסה ישראלית וניצחון לחמאס שהשלכותיהם תהיינה מרחיקות לכת", הזהיר סער.
כמו כן שרת ההתיישבות אורית סטרוק אמרה כי היא "לא הצליחה לזהות הבדל מהותי בין מתווה ביידן ה'חדש' וה'מבטיח' לבין זה הקודם". סטרוק ביקרה בחריפות את עקרונות המתווה שהציג ביידן, ומסרה: "עוד עסקת כניעה שמצילה את חמאס, מתחילה את הספירה לאחור לטבח הבא, וגם משאירה חטופים מאחור ללא שום מנוף לשחרורם מלבד הפסקת המלחמה. גם אם הקמפיינרים מהשמאל יקראו לה 'עסקת נתניהו' אותי היא לא עוברת בשום אופן".
חה"כ צבי סוכות מהציונות הדתית הזכיר בקריצה את נאומו הראשון של ביידן בפרוץ המלחמה, וכתב ברשת X: "כל מהלך שישאיר את חמאס כשלטון בעזה הוא יריקה בפנים של הלוחמים הגיבורים והמשפחות השכולות ומשאיר איום אדיר על מדינת ישראל וישובי העוטף בהמשך. don't!".
מטעם חברי הקבינט האחרים טרם נשמעה התייחסות למתווה שהוצג, ובינתיים נראה כי לאור ריבוי הדעות המאפיין את מדינתנו, ההחלטה לגבי הדרך הראויה להחזרת החטופים הביתה זקוקה לליבון נוסף.
[…] לאחר צאת השבת חברי כנסת הביעו התנגדות למתווה שהציג ביידן, בתוכם יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ויו"ר […]