ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ משה גפני, אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לעידוד השקעות הציבור בקרנות כספיות. מטרת החוק היא להנגיש לציבור את הקרנות הכספיות ולהגביר את התחרות מול הפיקדונות הבנקאיים. הצעת החוק, שנקראת "חוק השקעות משותפות בנאמנות (קרן כספית וקרן מועדים קבועים), התשפ"ד-2024", מבקשת להתמודד עם הכשלים שזוהו בפיתוח "שוק הכסף" ולאפשר לקרנות כספיות להתחרות בצורה יעילה יותר עם הפיקדונות הבנקאיים.
החוק כולל שלושה צעדים מרכזיים: ראשית, התאמת כללים למאפייני הקרנות הכספיות, כדי לאפשר פיתוח קרנות חדשות הדומות יותר לפיקדונות בנקאיים מבחינת רמת הסיכון, התשואה הצפויה ומועדי הפדיון. שנית, הרחבת אפשרויות תיווך קרנות כספיות לציבור, כך שלא רק יועצי ומשווקי השקעות יוכלו לתווך אותן. שלישית, התאמת מודל התגמול למתווכים של קרנות נאמנות וקרנות כספיות, במטרה להגביר את הנגישות והתחרות בתחום.
נתונים שהוצגו בדיונים מדגישים את הפער העצום בין השקעות הציבור בפיקדונות בנקאיים לבין קרנות כספיות. בעוד ששווי הפקדות בפיקדונות בנקאיים עומד על 1.51 טריליון שקל, השווי המנוהל בקרנות כספיות הוא רק 117 מיליארד שקל. בנוסף, בחשבונות העו"ש ישנם 506 מיליארד שקל מכספי הציבור. הרשות לניירות ערך הציגה כי תשואת הקרנות הכספיות ב-12 החודשים האחרונים הגיעה לכ-4.5%, ועוקבת באופן הדוק אחר ריבית בנק ישראל.
עוד באותו הנושא
במסגרת החוק החדש, יורשו גם מתווכים שאינם בעלי רישיון השקעות לתווך קרנות כספיות, כולל בנקאים ללא רישיון ייעוץ, חברי בורסה, נותני מידע פיננסי וחברות שירותי תשלום כמו אפליקציות תשלום. כמו כן, יתאפשר פרסום תשואה צפויה עבור "קרנות כספיות מועדים קבועים", מה שצפוי למשוך יותר משקיעים.
החוק צפוי להיכנס לתוקף בתוך שלושה חודשים, כאשר בנק ישראל אמור לפרסם הוראות משלימות לעניין הבנקים. הוועדה דרשה מבנק ישראל להאיץ את פרסום ההוראות המשלימות ולבחון פתרונות למצב בו לבנקים אין אינטרס להעביר לקוחות לקרנות הכספיות.
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, סיכם את הדיונים באומרו: "זה חוק טוב לטובת הציבור וחסכונותיו, אני משבח את הרשות לניירות ערך על הכנת החוק, את יועמ"ש הועדה שהגעתם להסכמה, לא שיניתם מהעיקרון של הקרן ולא מהעיקרון של פיקוח הוועדה".
עם אישור החוק, צפויה מהפכה בשוק ההון הישראלי, כאשר הציבור יקבל גישה נוחה יותר לאפיקי השקעה מגוונים ותחרותיים יותר, מה שעשוי להוביל לתשואות גבוהות יותר על חסכונותיו.