לא תלויים בהם: משרד הכלכלה מתנתק מטורקיה ומאתר חלופות סחר

איתור הזדמניות סחר חדשות עם מדינות ידידותיות ומעבר לרכש מתוך המשק הישראלי - משרד הכלכלה אופטימי, ומשדר שהיחידה שנפגעת ממהלך ההחרמה של טורקיה, היא טורקיה עצמה.

טורקיה יוצרת במו ידיה משבר מכוון לעצמה, על ידי בחירה גרועה באינטרסים פנימיים ופוליטיים של תמיכה בטרור. אך בתהליך זה היא פוגעת באופן חמור בכלכלתה, ונגרמים לה הפסדים של מיליארדי דולרים מדי שנה.

ההשלכות על המשק הישראלי לא צפויות להיות משמעותיות מדי לטווח הארוך, במידה והשוק הפרטי ינתק קשריו עם ייבוא מתורכיה ויעבור לחלופות ייבוא מארצות יציבות וידידותיות אחרות.

משרדי הממשלה הרלוונטיים כגון הכלכלה, החוץ, האוצר ועוד, פועלים באינטנסיביות יחד עם הסקטור הפרטי, הן בזירה המקומית והן הבינלאומית, למציאת חלופות ייבוא ולסיוע ביישומן.

משרד הכלכלה יקצה 5 מיליון שקלים לסיוע לייצואנים בשיווק ואיתור שווקים חלופיים. בנוגע לייבוא, הרגולטורים עוסקים בסיוע למציאת חלופות ייבוא וייצור מקומי, כולל הקלות רגולטוריות ושחרור חסמים.

במישור התגובה, משרדי החוץ והכלכלה פועלים יחד עם גופים אחרים בגופים הבינלאומיים ובערוצים משפטיים, כתגובה להפרות הסכמי הסחר בין טורקיה לישראל והפרת עקרונות סחר החוץ של ה-WTO. כמו כן, מתקיים דיאלוג עם יצרניות הרכב הבינלאומיות למציאת פתרונות חלופיים לייבוא מכוניות המיוצרות במפעלים בטורקיה.

בשבוע הבא יתקיים כנס ייבואנים בהובלת שר הכלכלה, נשיא איגוד לשכות המסחר ומנהל אגף מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה.

שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת: "הצעד החד-צדדי של ארדואן יפגע בעיקר בתדמיתה הרעועה ממילא של הכלכלה הטורקית, באנשי העסקים בטורקיה, המביעים תסכול וכמובן בעם הטורקי. אנו פועלים מול פורומים בינלאומיים כדוגמת ארגון הסחר העולמי והארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), במקביל לפיתוח חלופות סחר, בדגש על ייבוא, אל מול שותפים וותיקים ואמינים באגן הים התיכון. צריך להבין שאין סיבה להסתמך על מדינה שלא יודעת להבטיח שרשראות הספקה, ושנעה כמו שבשבת על פי גחמות פוליטיות".

בשנת 2023, ייבוא הסחורות והשירותים מטורקיה הסתכם בכ-5.2 מיליארד דולר. מתוך סכום זה, כ-2.8 מיליארד דולר היו מיובאים לענף הבנייה. כל המוצרים המיובאים מטורקיה אינם ייחודיים וזמינים לרכישה עבור ייבואנים ישראלים בשוק החופשי, וחלק ניכר מהם ניתן לייצר ולרכוש בישראל.

על מנת להפחית את עלויות השילוח הימי, מרבית המאמצים למציאת חלופות ייבוא ממוקדים במדינות אגן הים התיכון ובשותפות סחר אמינות כגון איטליה. הרחבת יחסי הסחר עם מדינות אלו צפויה להשפיע גם על הייצוא הישראלי אליהן, ולבסס רשת סחר אמינה של מדינות אגן הים התיכון, דבר שיטיב עם ישראל ועם האזור כולו.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן