המשרד להגנת הסביבה, בשיתוף פעולה עם מועצות אזוריות תמר ומגילות ומכון מחקר ים המלח, מקיים היום (שלישי) כנס מיוחד בנושא עתיד ים המלח. הכנס מתקיים במכון המחקר למרגלות הגן הלאומי מצדה, בהשתתפות שרת איכות הסביבה עידית סילמן, מנכ"ל המשרד גיא סמט, ראשי המועצות האזוריות תמר ומגילות, ניר ונגר ואריה כהן, ונציגים רבים נוספים.
הכנס שם דגש על מספר נושאים מרכזיים:
היערכות לקראת סיום זיכיון ים המלח בשנת 2030: המשרד להגנת הסביבה, יחד עם החשב הכללי במשרד האוצר, מובילים צוותי עבודה מקצועיים שמטרתם לטפל בתשתיות התעשייתיות בשטח הזיכיון ולטפל במפגעים שנוצרו, עוד לפני פקיעת הזיכיון.
קביעת מדיניות ארוכת טווח לאגן הצפוני של ים המלח: המשרד שם לעצמו למטרה לקבוע תוכנית אסטרטגית שתבטיח את עתידו של האזור לאורך שנים רבות.
עוד באותו הנושא
בחינת חלופות להקמת מובל ימים: מובל ימים הוא פרויקט תשתיתי חיוני שנועד להאטת קצב ירידת מפלס ים המלח. הכנס ידון בחלופות השונות להקמתו ויבחר בפתרון הטוב ביותר.
הנגשת "ארץ הבולענים" לציבור: מטרת המשרד היא להפוך את האזור הייחודי הזה לנגיש יותר עבור מטיילים ומבקרים, תוך שמירה על ערכי הטבע והנוף.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "אגן ים המלח הוא נכס עולמי ולאומי ייחודי, ויש לפעול לצמצום הפגיעה בערכי הטבע באזור ולהנגשתם לציבור. אנו קוראים להקמת מוֹבל ימים לטובת האטת קצב ירידת המפלס. זהו אומנם פרויקט ארוך טווח, אך יש לקבל החלטה בנושא בהקדם האפשרי. הקמת מוֹבל בשילוב עם מתקן התפלה תביא תועלת למשק המים האזורי ותאפשר לחזק שיתוף הפעולה עם ממלכת ירדן בעתיד לבוא.
בטווח המיידי, יש לפעול להנגיש את ארץ הבולענים שלחופי האגן הצפוני ומצרי לינץ' לציבור הרחב ולשמר את ערכי הטבע והנוף הייחודיים באגן ים המלח. בעבודה שביצענו, בחנו בכל חלופה את האפשרות למקסם את התועלות האפשרויות מהפרויקט על מנת להגדיל את הכדאיות של המיזם – כולל תועלות מהתפלת המים, תרומת מתקן התפלה ליתירות במשק המים, ייצור אנרגייה הידרואלקטרית, שימוש במים לטובת המסת המלח הקצור והזרמתו חזרה לאגן הצפוני ותחליף לקידוחי מי תהום מליחים.
"תום זיכיון ים המלח הוא ב-2030 אבל נדרשת היערכות כבר עכשיו. אנו פועלים במשותף עם החשב הכללי במשרד האוצר להטמיע במכרז העתידי את התנאים הסביבתיים הנדרשים מהזכיין שיבחר".
"בנוסף, בהתאם להמלצות ועדת נווה ועל מנת להבטיח טיפול נאות בתשתיות ובמפגעים במרחב שטח הזיכיון, המשרד להגנת הסביבה פועל על מנת להסדיר תשתיות ולטפל במפגעים במרחב זיכיון ים המלח, על מנת להבטיח צמצום ומניעת סיכונים לסביבה ולציבור בהווה ולקראת חידוש הזיכיון. אני רוצה להודות לגורמי המקצוע במשרד שמובילים את העבודה ולראשי המועצות תמר ומגילות על העבודה המשותפת".
ראש המועצה האזורית תמר ניר ונגר אמר: "אנו מצויים בתקופה מורכבת של מלחמה וציפייה להחזרתם במהרה של כל החטופים, אך במקביל מוטלת עלינו החובה לעסוק בעתידו של ים המלח למען הדורות הבאים, וזוהי המהות של הכנס. מועצה אזורית תמר מברכת על שיתוף הפעולה עם המשרד להגנת הסביבה ועל טיפול השרה והצוות המקצועי בנושא התייבשות ים המלח, לצד חיבור הנושא לחוק הזיכיון של מפעלי ים המלח. אפעל ואתמוך כדי שתעלה ותתקבל החלטת ממשלה בדבר מחויבות המדינה לעצירת נסיגת ים המלח"
ראש המועצה האזורית מגילות אריה כהן מסר: "לאורך השנים אנחנו שומעים הרבה על נסיגת הים, הגורמים לנסיגת הים, האשמה בנסיגת הים. זה נושא חשוב והוא בנפשנו. כתושבי האזור, החווים ביום-יום את תוצאותיה של נסיגת הים, המאבק לשימור הים טבוע בכל צעד והחלטה המתקבלת במרחב שלנו. יחד עם זה, אני מבקש לשים את הדגש על ההשפעות של אותה הנסיגה על חיי התושבים באזור. חשוב לזכור וללמוד כיצד יחד נוכל לגייס את נושא ההצלה והשמירה על ים המלח, כמשאב לטובת פיתוח כלכלי, תיירותי, חקלאי ודמוגרפי עבור תושבי האזור כולו. הכנס הזה כמו קודמיו, מסייע בידנו בקידום הרעיונות הללו. אני מבקש להודות לשותפים שלנו בקיום הכנס ובמאבק למען ים המלח".