נקבע באופן סופי: נשיא איראן ושר החוץ נספו בהתרסקות המסוק

16 שעות לאחר שהתרסק המסוק שהיה בדרכו מאזרבייג'ן עם נשיא איראן איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדוללהיאן, הודיע הסהר האדום כי אותר מסוקם השרוף - ללא ניצולים.

קרדיט תמונה: חוסיין זוהרוואנד, ויקיפדיה

ההתרסקות והחיפושים

במשך שעות ארוכות חיפשו בתנאי מזג אוויר קשים בלב יער באזור הררי בצפון איראן, כוחות הסהר האדום, הצבא האיראני, וכן צוותי חילוץ והצלה מרוסיה, טורקיה וקטאר את המסוק בו היו נשיא איראן אבראהים ראיסי ושר החוץ אמיר עבד-אליהאן, יחד עם שני מושלי מחוזות וחמישה אנשי צוות נוספים. כעת הודיע הסהר האדום כי נמצאו שרידי כלי הטיס שהתרסק, ואשר לפי גורם איראני: "נשרף לחלוטין".

מוקדם יותר אמרו בצבא האיראני "אנחנו סורקים ביסודיות כל סנטימטר מאזור ההתרסקות", עוד הוסיפו "יש פה תנאי מזג אוויר קרים מאוד, גשומים וערפיליים. הגשם הופך בהדרגה לשלג". לפי דיווח של סוכנות הידיעות הממלכתית האיראנית IRNA, צוותי החיפוש וההצלה התקשו לערוך את החיפושים לאורך הלילה באזור מיוער והררי, כאשר באותה העת מתחוללת סופת שלגים. 

לאחר הדיווחים על "התקרית הקשה" שספג כלי הטיס שנשא את האישים הבכירים, שלחו כאמור, רוסיה, קטאר וטורקיה, בעלות בריתה הקרובות של איראן, צוותי חיפוש והצלה כדי לסייע בחיפוש הנעדרים. ממשלת רוסיה הודיעה בטלגרם "לבקשת טהרן, כוחות הצלה מהמשרד הרוסי למצבי חירום יסייעו בפעולות החיפוש אחר המסוק", עוד פירטה מוסקבה "הצוות נוסע לכיוון תבריז, וכולל 47 מומחים עם ציוד הנדרש, רכבי שטח ומסוק BO-105".

מטורקיה נמסר כי היא שלחה כטב"ם, מסוק, וכן כלי רכב וצוות חילוץ, לאחר שהתבקשו לעשות כן מאיראן. על פי סוכנות הידיעות הטורקית "אנאדולו" דווחה כי הכטב"ם זיהה מקור חום שככל הנראה נפלט מחלק של המסוק המרוסק. כמו כן דיווחה הסוכנות הטורקית כי נקודות הציון של הממצא שותפו עם כוחות החילוץ האיראניים. בתוך כך, הציעו גם סעודיה ואף האיחוד האירופי עזרה בסיוע בחיפוש, כאשר מטעם האיחוד האירופי הוצע לסייע בטכנולוגיית מיפוי לווייני חירום, ואילו סעודיה, שהודיעה שהיא עוקבת "בדאגה גדולה" אחרי המתרחש, הציעה כל עזרה שתתבקש.

הבית הלבן מסר אמש כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עודכן בתקרית באיראן, וכי מחלקת המדינה האמריקאית "עוקבת מקרוב" אחר הדיווחים. מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר התייחס לפרשה באומרו "היה מזג אוויר גרוע מאוד, ערפילי, בצפון-מערב איראן, שם התרסק המסוק. התקרית נראית כמו תאונה, אך היא עדיין נחקרת".

המנוחים ואנחנו

נשיא איראן שנהרג נחשב השני בחשיבותו ברפובליקה האיסלאמית, לאחר המנהיג העליון עלי חמינאי, ועומד בראש הרשות המבצעת. תחת אחריותו מרוכזים סמכויות נרחבות בניהול המדינה, לרבות תחומי הכלכלה והפנים. הוא ניצב בראש הממשלה, מעצב את המדיניות האיראנית, אחראי על יישומה, ומפקד על גופים מדינתיים רבים, כמו למשל המועצה העליונה לביטחון הלאומי, שמתווה את האסטרטגיה בענייני חוץ וביטחון. 

ראיסי, שנבחר לנשיאות ב-2021, היה מן הצד השמרני ביותר בפוליטיקה האיראנית. גישתו בענייני חוץ וביטחון היתה ניצית במיוחד, ונאומיו נטפו ארס ושנאה כלפי ישראל והמערב. מאז פרוץ המלחמה תמך ראיסי בחיזבאללה ובחמאס, הן דיפלומטית והן מעשית. כמו כן, ראיסי היה הנשיא האיראני הראשון שתחת ידיו יצאה מתקפה נגד ישראל – מתקפת הטילים שהתחוללה לפני מעט יותר מחודש.

ומה קורה באיראן כעת? בפן הטכני, החוקה האיראנית מדריכה כי במקרה שנשיא מת בעת מילוי תפקידו, סגנו ממלא את מקומו באופן זמני, לאחר שמקבל לכך אישור מטעם המנהיג העליון. לאחר מכן מוטלת על מועצה שמורכבת מהסגן הראשון של הנשיא, יו"ר הפרלמנט וראש מערכת המשפט לארגן בחירות נוספות לנשיאות בתוך 50 יום לכל היותר. 

שר החוץ האירני שנהרג עימו היה בקשר טוב עם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, והרבה להשתלח בישראל מאז פרוץ המלחמה. בין היתר פנה למזכ"ל האו"ם בדרישה לבדוק את "הפשעים שמתחוללים ברפיח", האשים את ישראל ב"הגברת המתיחות האיזורית", ואיים לאחר התקיפה הישראלית באיראן כי "ננקוט בצעדים מיידיים נגד ישראל אם תנסה לתקוף אותנו מחדש".

השלכות

יש שני השפעות משמעותיות למותו של ראיסי: ראשית, על אף שכרגע הממשל האיראני מעמיד חזות של 'עסקים כרגיל', ברור שהיעלמותם של שניים מהאנשים הבולטים משולחן מקבלי ההחלטות ייצור חוסר יציבות, קושי זמני בהתוויית מדיניות, ובכללי – הפניית המבט, באופן זמני לכל הפחות, כלפי פנים ולא כלפי חוץ. איראן תהיה עסוקה בזמן הקרוב בעיקר בעצמה ובניסיון למנוע נזקים אגביים – כך שהדבר מוריד לחץ מישראל במידת המעורבות האיראנית במלחמה, בחזית הצפונית והדרומית כאחת.

ושנית, בטווח הרחוק – ראיסי היה בעיני רבים מועמד טבעי להחלפתו של חמינאי בתור המנהיג העליון, כאשר המנהיג בן ה-85 יירד מהבמה בדרך זו או אחרת. הקו הניצי של ראיסי היה מבטיח התנגשויות חוזרות ונשנות עם ישראל עשורים רבים קדימה; מותו של ראיסי פותח את הפתח למועמדים אלטרנטיביים – חלקם, ייתכן, יהיו פחות ניציים כלפי ישראל והעולם, ואולי פתוחים יותר לרפורמות, להן הרפובליקה האסלאמית כה נזקקת.

ברשתות

לאורך החיפושים, געשה הרשת האיראנית בתגובות מעורבות לאפשרות של מות הנשיא ושר החוץ; תומכי האופוזיציה האיראנית שמחו לאידו: "אלוהים יצר את הערפל הזה, ועכשיו לא ימצאו אותו יותר אף פעם" נכתב ברשתות החברתיות. עוד נכתב על הנעדרים "הלוואי ששועלים יאכלו את כולם בלילה, באזור יש גם הרבה דובים", "סוף סוף נפטרנו מהרוצח הזה, תתפללו שימות" ו"בטח מישהו אחר במשטר תכנן את הרצח כדי שיוכל להיות נשיא במקומו. השטן הזה מקומו בגיהנום".

מנגד, תומכי המשטר פרסמו תפילות לשלומו של הנשיא ושר החוץ, ואף הודו באפשרות שהוא כבר נהרג: "אינשאללה אם הוא הפך לשהיד מה טוב, הוא זכה למוות הטוב ביותר שאפשר". עוד נכתב: "תקלה טכנית היא הדרך להתעלם ממה שקרה – הוא נרצח והפך לשהיד".

בינתיים הפכו לויראליים ברשתות האיראניות האשטגים כמו "תתפללו", "בטוח שהציונים עשו את זה" ו"למה שר החוץ היה חייב להיות במסוק ביחד איתו?".

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן