דווקא בזמן המלחמה: העלייה בעלייה

עוד לפני קום המדינה היה מוסד העלייה מליבותיו של החזון הציוני וחשיבותו כפולה ומכופלת בעיתות צרה ומלחמה. שוחחנו עם סמנכ"ל ארגון העלייה "נפש בנפש" על ציונות, השתלבות ותשוקה לארץ ישראל גם ובעיקר בזמן מלחמה.

צילום: שחר עזרן עבור נפש בנפש

"מי שעולה ארצה בוודאי שממלא את המצווה הציונית העליונה", אמר שר החוץ הראשון של מדינת ישראל, משה שרת. אין ספק שדבריו מקבלים משנה תוקף ועוצמה בימים אלו. כשמלחמה קשה שוררת בארץ ורוחות אנטישמיות נושבות גם במקומות שנחשבו לבטוחים ביותר, משמעותה של עלייה יהודית ארצה כקיום החזון הציוני גדלה ומתבררת.

על פי הסוכנות היהודית:

"מאז 7 באוקטובר עלו לארץ יותר מ 15,500 עולים מעשרות מדינות מסביב לעולם. למרות המלחמה – נרשמה התעניינות גוברת בעלייה לישראל ממדינות כמו ארצות הברית וצרפת שבאה לביטוי בזינוק בפתיחת תיקי עלייה, השתתפות אלפים בירידי עלייה ועוד.

מפילוח נתונים עולה כי:
מצרפת חל זינוק של 182% בפתיחת תיקי עלייה מאז 7 באוקטובר ועד 12 במאי, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (סה״כ נפתחו תיקי עליה לכ 2,252 נפש לעומת כ 800 אשתקד).

מארה״ב חל גידול של 64% בפתיחת תיקי עלייה בתקופת המלחמה (שם נפתחו תיקי עלייה לכ 4,325 נפש לעומת 2,633 בתקופה המקבילה אשתקד).

מקנדה חל גידול של 100% ונפתחו תיקי עליה ל 577 נפש לעומת התקופה המקבילה אשתקד ומבריטניה חל גידול של 32% ונפתחו תיקי עליה לכ 445 נפש.

אלפי יהודים השתתפו בירידי עלייה שהסוכנות היהודית ערכה ברחבי העולם בשיתוף עם משרד העלייה והקליטה וארגון אופק ישראלי – ביניהם משפחות צעירות עם ילדים, רופאים ועוד.

כששואלים אנשים מה המוטיבציה שלהם לעלות ארצה – עולה כי החיבור לישראל הוא מניע מרכזי בעלייה."

צילום: יונית שילר

שוחחנו על עלייה בכלל, ובזמן מלחמה בפרט עם זאב גרשינסקי, סמנכ"ל ארגון העלייה "נפש בנפש" העוסק בקידום העלייה מצפון אמריקה.

לפני שניגש לעצם העניין, הייתי רוצה שתספר על הארגון שלכם. במה הוא עוסק? מה המטרה שלו?
"ארגון "נפש בנפש" הוקם בשנת 2002 על ידי הרב יהושע פס ואיש העסקים טוני גלברט, במטרה לקדם את העלייה למדינת ישראל, מצפון אמריקה, זאת בשיתוף משרד העלייה והקליטה, הסוכנות היהודית, קק"ל ו-JNF ארה"ב. מאז היווסדו סייע הארגון בהעלאת יותר מ-80,000 עולים לישראל, התורמים לרווחת המשק הן מבחינה כלכלית והן מבחינה תרבותית ודמוגרפית." מספר גרשינסקי.

"הארגון פועל להסרת מכשולים מקצועיים, לוגיסטיים וכלכליים הן בתהליך עליית העולים והן במהלך שהותם בארץ ובמקביל פועל לייצוג האינטרסים של האוכלוסייה הייחודית אל מול הרשויות תוך ייעול חסמים בירוקרטיים באמצעות שינוי מדיניות וייזום תהליכי חקיקה. במרוצת השנים, הארגון גדל והתפתח לאוכלוסיות נוספות ומסייע לחיילים בודדים ובנות שירות בודדות מכל רחבי העולם, במהלך שירותם. לאחרונה, ממשלת ישראל בחרה ב"נפש בנפש" לפיתוח תוכנית לאומית לעליית רופאים יהודים מרחבי העולם, זאת בעקבות פורמט של אירוע ה-MedEx השנתי שהארגון יזם, במטרה להביא ארצה כ-2000 רופאים יהודים במהלך 5 השנים הקרובות."

כשביקשנו שיתייחס להשפעותיה של המלחמה על העלייה, חשף לנו סמנכ"ל הארגון נתונים מרתקים במיוחד:
"על פי נתונינו", מספר גרשינסקי "מאז ה-7 באוקטובר עלו ארצה כ-1500 עולים חדשים מרחבי ארה"ב וקנדה. מגמה נוספת שאנו רואים היא הגידול האדיר בבקשות לפתיחת תיקי עלייה מאז פרוץ המלחמה. עד כה קיבלנו כ-9700 בקשות לפתיחת תיקי עלייה. מדובר בגידול של 76% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה."

"נתון מעניין יותר הוא שלמרות הדיווחים ברחבי העולם, רק 5% מכלל העולים שפתחו תיקי עלייה ציינו כי הסיבה העיקרית לעלייה היא עקב אנטישמיות. כ-45% מציינים ש'ציונות' היא המניע העיקרי בבחירה לעלות לישראל – דווקא עכשיו."

בהמשך, סיפר גרשינסקי על התחושות והתהליכים שעומדים מאחורי הנתונים:
עם פרוץ המלחמה, העולם היהודי היה בשוק ובאבל, לא פחות מאיתנו. משהו בהם זז, משהו מאוד עמוק. לרבים מהם עלייה הוא חלום של שנים שבשלב כזה או אחר הם בוחרים לעשות. המלחמה טרפה את הקלפים והאיצה את התהליכים האלה בצורה משמעותית. עולים מגיעים לפה מתוך תחושת סולידריות ורצון להיות חלק ממאמצי הלחימה וההתמודדות שלנו עם המצב הקיים וזה דבר מדהים לכשעצמו. כמובן שקיים גם קצת חשש עם כניסה למדינה שנמצאת במלחמה, אבל החששות הללו מתגמדים לאור תחושת השליחות והשייכות של להיות פה, בארץ ישראל ולעזור תכלס פה בשטח ולא מעבר לים.

"מדינת ישראל קמה ומתקיימת בזכות עלייה מתוך הרצון הבסיסי של כל יהודי לחיות בארץ ישראל, רצון שהתעצם רבות עם ההכרזה על הקמת מדינת ישראל.
76 שנים לאחר מכן ואחנו עדיין עדים לאותו רצון ותשוקה לחיות כאן", מסכם גרשינסקי.

צילום: שחר עזרן עבור בנפש בנפש

"מדובר ביהודים שיש להם אורח חיים מאוד נוח בארה"ב. העובדה שהם בוחרים לעזוב את כל זה מאחוריהם ולהגיע לכאן, עם כל ההתמודדויות שזה כולל: שפה, תרבות, כלכלה, תעסוקה, בירוקרטיה ועוד, היא לא מובנת להרבה ישראלים צברים. העולים משתלבים בכל תחום אפשרי במדינה, בין אם זה ברפואה, מדע, חינוך, הייטק ועוד. התרומה שלהם לכלכלה הישראלית היא עצומה. עכשיו תוסיפו לכל זה מלחמה ואי אפשר להישאר אידישים לעובדה שכששואלים את ההגיבורים המודרניים הללו, למה עכשיו? הם אומרים "זה תמיד היה החלום שלי ושום דבר, גם לא מלחמה, יעצור בעדי". הדמעות יורדות מעצמן בשלב הזה וזה בדיוק מסמל את כוחו של העם היהודי."

שתפו כתבה זו:

5 1 הצבעה
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן