מאמצים דיפלומטיים אינטנסיבים: הפתרונות של ממשל ביידן לרגיעה בצפון

ממשל ביידן נרתם במאמצים דיפלומטיים אינטנסיביים כדי למנוע מלחמה כוללת בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. השליח המיוחד של הנשיא, עמוס הוכשטיין, הגיע לישראל ביום שני במסגרת מאמציו להשיג פתרון דיפלומטי למתיחות הגואה בגבול הצפון. הוא נפגש עם בכירים ישראלים וכיום הוא יוצא לביקור בלבנון להמשך המשא ומתן.

ללא קרדיט

המפתח להשכנת הסכסוך הוא להפריד בין הלחימה עם חמאס ברצועת עזה לזו מול חזבאללה בלבנון. הנתיב לכך עובר דרך הצעת הסכם שהציע הוכשטיין. על פי התוכנית, הצעד הראשון יהיה להשיג הפסקת אש וחילופי שבויים עם חמאס בדרום. לאחר מכן יתמקדו בפתרון הסכסוך עם חזבאללה בצפון. האמריקאים עדיין מאמינים שניתן להגיע להסכם חילופי שבויים עם חמאס.

במקביל, הממשל מציע תוכנית חלופית לחזבאללה שכרוכה בסיום הלחימה ברפיח, כדי שניתן יהיה להתמקד בצפון. לפי הערכות אמריקאיות שהתקבלו מגורמים ישראלים, הלחימה ברפיח צפויה להסתיים בתוך שבועות ספורים. אם צה"ל יצא ממרכזי הערים ויעבור לפעילות ממוקדת יותר כמו באזור שדרות, הדבר עשוי לאפשר הסדר עם חזבאללה.

גורמים ישראלים מסרו להוכשטיין במהלך הפגישות כי הלחימה ברפיח מתקרבת לקיצה. לדבריהם: "אנו מתקרבים לשלב ההכרעה. סיום הלחימה ברפיח יהיה בעל משמעות אזורית רחבה יותר. חזבאללה או ינצל את ההזדמנות ויסכים להפסקת האש במסגרת הסדר כולל, או שישראל תיאלץ לפעול כדי להבטיח את ביטחון תושבי הצפון, גם אם המחיר הוא מלחמה נרחבת."

הוכשטיין סבור שקיים פוטנציאל להגעה להסכם, אך הוא התריע בפני ישראל: "בחדרי הדיונים הסגורים מדובר על סיום הלחימה והסכמה על הפסקת אש, אך בפומבי המסר הוא על נחישות להמשיך ולהכריע. כדי שחזבאללה יסכים להסדר, חייב להיות תיאום בין הפעולות בשטח לבין השיח הציבורי."

במילים אחרות, עלינו להגיע לנקודת זמן בה ההחלטות מתקבלות על בסיס שיקולים מקצועיים ועניינים בלבד, ולא על רקע שיקולים פוליטיים חיצוניים, שכן המדובר בשאלה הרת גורל של מלחמה או שלום בצפון.

כוחות צה"ל בצפון. צילום: דובר צה"ל.

ברקע, חזבאללה השהה זמנית את פעילותו בעקבות חג הקורבן המוסלמי, ובימים הקרובים ניתן יהיה לראות כיצד הדברים יתגלגלו. מנגד, ישראל החליטה שלא לנהוג על פי הכלל "שקט תמורת שקט" והמשיכה לתקוף ממהאוויר בלבנון, כולל חיסול של מפקד שטח בכיר בחזבאללה באזור צור.

בימים האחרונים, תוך כדי שהות הכוח בשטח הכפרים בעוטף עזה, חזרו תושבים מקומיים לבתיהם וצילמו לראשונה את היקף ההרס הנרחב. צילומים אלו מופצים ברשתות החברתיות וצפויים להגביר את הלחץ הציבורי בישראל להשגת פתרון מדיני.

לסיכום, ממשל ביידן מנהל מאמצים דיפלומטיים להשגת רגיעה באמצעות פריסה מדורגת של הסדרי ביטחון. השאלה המרכזית היא האם ניתן יהיה להגיע להסדר שיאפשר לתושבי הצפון לשוב לשגרת חייהם בבטחון, מבלי להידרש למלחמה רחבת היקף וההרס הצפוי בצידה.

שתפו כתבה זו:

0 0 הצביעו
דירוג הכתבה
guest
0 תגובות
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות
טוען עוד כתבות
דילוג לתוכן