חודשיים לאחר שצה"ל הכריז על ניהול תחקירים למאורעות ה-7 באוקטובר, היום (חמישי) הגיעו למלון בים המלח בו שוהים מפונים מקיבוץ בארי, האלוף (במיל') מיקי אדלשטיין האמון על התחקיר, ותא"ל דניאל הגרי, דובר צה"ל, והציגו את מסקנות צה"ל מטבח בארי.
האלוף אדלשטיין שנבחר לתפקיד הרגיש עקב ניסיונו כמפקד אוגדת עזה, היכרותו עם הגזרה והתושבים, ניהל את התחקיר בחודשיים האחרונים, שהוצג לחברי וחברות הקיבוץ בארי, היום, ויתפרסם בהמשך לציבור הרחב.
בזמן הגשת הדו"ח לחברי הקיבוץ שנכחו במלון, שאלו חלק מהנוכחים את האלוף אדלשטיין: "איך יכול להיות שאין מסקנות חותכות והדגשת הכישלון של הפעלת חיל האוויר בקיבוץ בטבח? אנחנו לא מקבלים את התחקיר כפי שהוא".
עוד באותו הנושא
בדו"ח המקיף ישנה התייחסות לסוגיות מורכבות שהתפתחו במהלך הקרבות העזים. בין היתר קיים פירוט לגבי ההמתנה של צה"ל מחוץ לקיבוץ במשך שעתיים בהעדר פקודה מפורשת, עזיבה של כוחות את שדה הלחימה לפני שקיבלו אישור לכך, וגם לגבי הנושא הזה חשו חלק מחברי הקיבוץ כי לא ניתן מענה מספק: "לא קיבלנו תשובות מספקות על האשמים בהמתנה". בהמשך לכך אמרה אחת מחברות הקיבוץ אמרה לקצינים: "הייתם יכולים להתחיל את האירוע שוב, גם בפעם האלף, בבקשת סליחה".
נושא מרכזי בתחקיר הינו הפגזת "הבית של פסי" בה נהרגו בני ערובה שהחוזקו על ידי מחבלים, במטרה לאפשר ללוחמי הימ"מ, בהובלת פקד ארנון זמורה ז"ל לחדור לבית ולנסות לחלץ את בני הערובה.
התחקיר קבע, בין היתר, ההחלטה להפגיז את הבית שניתנה על ידי תא"ל ברק חירם היתה החלטה סבירה, וכך גם האישור לפתוח בירי בתוך הבית שנקבע בהתייעצות בין הצבא לימ"מ. הזיכוי של תא"ל חירום באירוע "הבית של פסי" סולל את דרכו של הקצין לפיקוד על אוגדת עזה. כמו כן, התא"ל זכה לשבחים לאחר שקפץ מביתו לאיזור הלחימה, ולקח פיקוד במשך יממה בה אוגדת עזה תפקדה באופן חלקי.
מאוחר יותר ביום, נמסר מתושבי קיבוץ בארי כי למרות ש"ניתן לומר שהתחקיר היה יסודי, אנו דורשים הקמת ועדת חקירה ממלכתית שלא תשאיר אבן על אבן, תבחן את התנהלות כלל הגורמים ותספק לנו תשובות שאיתן אפשר יהיה להתחיל להשתקם ולהסיק מסקנות אופרטיביות לעתיד. חברי הקיבוץ לא קיבלו מענה מספק לכמה שאלות קריטיות, למשל: מדוע לא נכנסו לקיבוץ במשך שעות ארוכות כוחות צבא רבים שהתכנסו בשער, כאשר הקיבוץ בער ותושביו זעקו לעזרה? מה גרם למחדל המודיעיני שאפשר את תוכנית הפלישה של חמאס, ואיך נפרצה גדר הגבול ללא מענה מיידי של צה"ל?".
לצד התגובות הכועסות של חלק מחברי הקיבוץ, חיים ילין, ראש המועצה האזורית אשכול לשעבר ותושב קיבוץ בארי התייחס היום בפודקאסט "בשביל ישראל" עם של ישראל היום דברים בניחוח פייסני יותר:
"נקודת ההנחה שלי, זה שצה"ל הוא אנחנו. לבוא ולשאול את השאלות 'איפה הייתם' ולהתחיל להכפיש את צה"ל לא יקדם אותנו לשום מקום. בטח גם לא ישפר את הצבא. לכן כשהם רוצים לתחקר ולהבין את מה שהיה, משש וחצי בשבת ועד שלושה ימים אחרי. היינו אלף מאה חברים וחברות קיבוץ מול שלוש מאות נוחב'ות שהיו בקיבוץ בארי. המשימה של צה"ל הייתה לשחרר את הקיבוץ. אני לא שואל איפה צה"ל היה", אמר ילין.
"מה שמעניין אותי זה האירוע הבא, מה יקרה עם ישראל הלאה. איך האמון בישראל נבנה מחדש. איך האמירה הבסיסית של חייל שאומר 'אחריי' ונותן דוגמא אישית למה התפקיד של חייל. אני מסתכל על הנקודה הזאת, לא איפה היה צה"ל. זה אותו צה"ל. אני מסתכל עכשיו על אותו חייל, וכל אחד שאומר 'אחרי'".
לצד זאת, ילין ביקר בחריפות את המערכת הפוליטית ואמר: "אני מסתכל על הצד הפוליטי, ואומר שהפוליטיקה ניצחה את הערכים. המילה אחריות לא קיימת בכלל. הפער שקיים בינם לבין החיילים, לבין הפוליטיקאים הוא פער שתפקידנו לסגור אותו לחלוטין".