שר החקלאות חתם על מזכר הבנות מול רומניה, שפותח עבור ישראל יעד נוסף וחשוב לייבוא חיטה מאירופה בעת חירום.
יש לציין כי מדובר בהסכם הרביעי בתחום, כאשר שלושת הקודמים בוצעו מול מדינות נוספות, שישראל שומרת על קשרים דיפלומטיים טובים איתן – אזרבייג'ן, מרוקו ואוזבקיסטן. גם במקרים אלו, מדינת ישראל עבדה על הרחבת מגוון מקורות הייבוא בחירום של חיטה לישראל.
מדובר על פרוייקט רחב ששמו "Treat the Wheat", והוא נועד להקטין את הסיכון למחסור בחיטה בישראל בעת חירום, וייעשה בתמורה לשיתוף בידע ובטכנולוגיות מצד ישראל.
עוד באותו הנושא
במהלך השהות ברומניה, קודמו וחוזקו גם שיתופי פעולה חקלאיים נוספים. ישראל ורומניה מקיימים יחסי סחר ושיתופי פעולה טובים בתחום החקלאות במשך שנים רבות, וההסכם הוא תולדה של שיתוף פעולה זה.
קצת רקע כללי למהלך: הלחימה הממושכת בין רוסיה לאוקראינה יצרה משבר חמור באספקת החיטה העולמית, שהוביל לעליית מחירי סחורות וחסמי ייבוא גלובליים.
במהלך התקופה הזו, משרד החקלאות נדרש לאתר במהירות מקורות ייבוא חלופיים לחיטה. כחלק מאסטרטגיה הגורסת שאסור לישראל להיות תלויה במקורות ייבוא מצומצמים, גורמי המקצוע במשרד החקלאות יזמו את פרויקט "Treat The Wheat" – מתווה לחיזוק מאגרי המזון של ישראל לטווח ארוך, תוך דגש על מלאי החיטה.
במשרד החקלאות מסבירים כי קידום פתרונות והגדלת מקורות הייבוא הם חובה לאומית, בפרט על רקע שינויי האקלים. בדרך זו, ישראל תבטיח שביטחון המזון הלאומי יושפע פחות ממשברים אקלימיים, מלחמות באזור ובעולם, מגפות עולמיות כמו קורונה, ותופעות אקלימיות קיצוניות כגון שריפות ושיטפונות.
שר החקלאות, חה"כ אבי דיכטר: "כחלק מהחזון שאנו מובילים במשרד החקלאות להבטחת ביטחון מזון בשגרה ובחירום, מזכר הבנות זה, שמצטרף לקודמיו, מהווה עוגן נוסף להבטחת תוצרת חקלאית של חיטה שרובה אינה מגודלת בארץ. בתקופה זו, של אי וודאות גלובלית וסכסוכים גאופוליטיים קשים באזורנו – הסכם זה שנולד מתוך אינטרסים משותפים, יאפשר לישראל אפיק יבוא נוסף, בעיקר בעת חירום. משרד החקלאות בראשותי, ימשיך לחפש וליצור ערוצי שותפויות נוספים, בין מדינת ישראל למדינות אחרות".